ANNONSE

Bli med brillene dine på en reise til Tanzania

BRILLER TIL TANZANIA: Philip Reiler (til venstre) reiser til Tanzania 2. mars. Her sammen med optiker hos Specsavers Sandaker, Andreas Bergh. Foto: Janina Lauritsen

I mars reiser Philip Reiler og Specsavers til Tanzania med flere hundre briller fra bydel Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2019 kl 12:24

ANNONSE

SANDAKER: – Vi har så langt fått inn mellom tre og fire hundre briller bare på Specsavers Sandaker, sier prosjektleder Philip Reiler.

I mars reiser han til Tanzania som en del av kjedens humanitære prosjekt «Gi syn til Tanzania». Der setter de opp en øyeklinikk med et optikerteam for å gi synsundersøkelser og dele ut briller tilpasset hver enkelt.

Har du briller som støver ned?

Det er en ekstrem mangel på briller og optikere i Tanzania. Det er lange køer hver gang Specsavers kommer, og de deler ut mellom to og tre tusen briller hvert år. Derfor er dette prosjektet så viktig, forteller Reiler.

Mange som bruker briller har nok et par eller to som bare støver ned i skuffer og skap. Da kan man jo la noen andre få glede av dem.

Ifølge en tidligere undersøkelse fra Norstat, ligger det nærmere tre millioner briller som ikke brukes i de norske hjem. En liten brøkdel av disse kan bidra til å øke livskvaliteten for andre mennesker.

Men Reiler påpeker at det kun er briller i god stand som kan gis videre.

– Hvis de er helt ferdige med stanga på halv tolv, kan vi ikke bruke dem. Om du selv mener at brillene er i dårlig stand, bør du kanskje revurdere om de holder mål for noen andre. Men er det dyre kvalitetsbriller vi kan fikse, gjør vi det, sier han og legger til:

– Selv om det er et utviklingsland, er folk bevisste på hva de vil ha i ansiktet sitt. Det hender vi må gå et par runder før vi finner riktige briller.

SANDAKER: Specsavers Sandaker har foreløpig fått inn mellom 3-400 briller. Foto: Janina Lauritsen

– Verdt turen bare å få se dem lyse opp

Specsavers reiser til Tanzania 2. mars. Da må de ha samlet, rengjort og målt alle brillene.

– Det går slag i slag, men det er moro å se engasjementet til de involverte. Vi kaller dette u-hjelp i praksis, vi ser det fungerer!

Noen av dem som har fått hjelp av Specsavers har hatt så mye som minus 15 i styrke.

– Du ser dem bevege seg rundt uten å kunne se ordentlig. Folk som er avhengige av briller kan jo tenke seg hvordan det er å famle rundt i blinde. Det er verdt turen bare å få se hvordan hele ansiktet og personen lyser opp når de får briller.

De har også et stort behov for solbriller. De aller færreste har det, derfor er grå stær er et stort problem i Tanzania. UV-strålene kan nemlig føre til det.

– Vi tar veldig gjerne imot solbriller uten styrke. Av alle brillene vi deler ut er ca 1000 av dem solbriller.

Se video fra turen til Tanzania i 2017:

Samarbeider med Right to play

I år samarbeider Specsavers med organisasjonen Right to play. De setter av en dag på en av skolene deres og fokuserer kun på barna.

– Barna er jo fremtiden, å bidra til at de kan se ordentlig er ekstra meningsfullt.

Brillene bidrar til å gi et bedre liv for befolkningen, slik at de er i stand til å følge undervisningen på skolen eller skaffe seg et håndverk.

– Det er ikke noe særlig å ikke kunne se tavla på skolen, da henger man etter med en gang. Og noen må slutte i jobben sin fordi de ikke ser godt nok. Synet er det viktigste sanseorganet vi har, vi er hjelpeløse uten. Derfor oppmuntrer vi folk til å levere brillene de ikke bruker.

Les også: Bright (6) fikk kjeft på skolen. Ingen visste at han ikke så noe.

Vil du følge brillene dine?

Har du lyst til å donere et par briller eller solbriller til Tanzania? Da kan du også få muligheten til å følge dem helt til de kommer til den nye eiernes hender.

Legg ved en lapp med navn, nummer og adresse når du leverer brillene dine, så vil Reiler skrive om brillenes reise i lokalavisa.

Her kan du lese om da Sigurd Solliens gamle briller fikk ny eier

Les også: Hun fikk brillene til Ellefsen: – Endelig kan jeg lese!

VIL DU FØLGE BRILLENE? Hvis du ønsker å følge brillene frem til den nye eieren, må du levere dem sammen med kontaktinfoen din innen 31. januar. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!