Sagene Avis

Christian Michelsens gate 57-61 er en helheid kommunal eiendom. I alt er det 112 leiligheter i bygården. Foto: Christian Fredrik Borg

Blokka er en gjenganger: Vold, brann og husbråk

– Det føles så utrygt at jeg nå vurderer å flytte, og det er meget synd å måtte flytte fra et område jeg i utgangspunktet trodde var trygt, ordentlig og velorganisert.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 15:16

TORSHOV: I vanlig gangtempo tar det fem minutter å spasere rundt mursteinblokka.

De om lag fire hundre meterne slutter ringen for en blokk som har vært åsted. Ikke én gang. Ikke to. En rekke ganger. Bare det siste året har beboerene i blokkene og deres handlinger generert en rekke uttrykninger fra nødetatene.

Utenfor boligblokka pulserer dagliglivet. Foto: Christian Fredrik Borg

Ved første øyekast oppdager du kanskje ikke noe uvanlig. På begge sider av veien er det nær identiske mursteinblokker. De er lange. Oppgangene ligner på hverandre. Kommunens blokker ligner på nabobyggene.

Bak fasaden skjules det som skiller Christian Michelsens gate 57-61 fra de fleste andre.

Stikkordene er kniv, øks og skytevåpen.

Store politistyrker rykket ut til Torshov etter en skyteepisode Christian Michelsens gate i juli i fjor. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Politiet feilaktig på døra

Beboere i området orker ikke lenger å bo på Torshov. De er bekymret.

– Jeg har bodd der i litt over to år nå, og er sjokkert over hvor urolig det er, skriver en nabo i en klage.

– I løpet av mine to år har jeg måttet kontakte politiet flere ganger både for støy, kniv og bilbrann. I tillegg har det vært gjentatte branner i dette bygget. Tidligere i år var det skyting og senest i natt en knivstikking. I tillegg til mye mer, fortsetter naboen.

Søpla fløt utenfor den kommunale blokka den siste dagen før påsken i år. Foto: Christian Fredrik Borg


Selv har han fått politiet på døra si ved en feiltakelse. Bevæpnet politi har også vært utenfor og han har måttet vitne i en sak, skriver Torshov-beboeren.

– Vurderer flytting

– I området bor det mange unge, og barnefamilier. Dette føles svært utrygt og skremmende. Jeg lurer på om dere har noen plan for å ordne opp i dette eller om dette bare skal fortsette i tiden fremover?

I henvendelsen skriver naboen at han ikke føler seg trygg.

– Det føles så utrygt at jeg nå vurderer å flytte, og det er meget synd å måtte flytte fra et område jeg i utgangspunktet trodde var trygt, ordentlig og velorganisert.

Rester av politiets sperrebånd henger igjen på ei takrenne. Foto: Christian Fredrik Borg


Christian Michelsens gate 57-61 eies av kommunale Boligbygg, en etat i Oslo kommune.

– Dette er en heleid kommunal eiendom, med totalt 112 leiligheter fordelt på ti oppganger, sier Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg, til Sagene Avis.

Politi og brannvesen evakuerte samtlige beboere fra to bygårder i Christian Michelsens gate da det brøt ut brann i juni i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB

Klar over uttrykninger

– Vi har ikke statistikk over antall klager eller lignende for hver eiendom. Det er derfor ikke mulig å svare presist på om det er en mer belastet blokk enn andre, fortsetter hun.

Øyen sier at de ikke får rapporter fra politiet om hendelser og uttrykninger.


– Men vi er klar over at det er en del til denne adressen. Vi registrerer eventuelle brudd på leiekontrakten og sender klage til den det gjelder, men i systemet er det da registrert på person, ikke adresse.

«Lever du?!» ropte en av beboerne inni blokka en ettermiddag som Sagene Avis var innom. Foto: Christian Fredrik Borg

Hun sier videre at det er en sak for politiet ved alvorlige eller straffbare forhold på en eiendom.

– Det å være offer eller lovbryter er heller ikke nødvendigvis et brudd på leiekontrakten. Ved brudd på regler sender vi klager til vedkommende, ved gjentatte brudd går vi til oppsigelse. Ved alvorlige hendelser kan vi heve et leieforhold, men her må kommunen som utleier følge samme lovverk som for eksempel et borettslag.

– Vanskelig å kommentere

Sagene Avis har spurt Boligbygg hva de tenker om at naboen ønsker å flytte.

– Oslo kommune ved Boligbygg bosetter personer som trenger hjelp til å skaffe seg en egnet bolig. Det er vanskelig for oss å kommentere at naboer ikke lenger ønsker å bo i et område.

– Spørsmålet om hvorvidt personer med utfordringer innen rus og psykiatri, som det ofte vil være ved slike hendelser som du referer til, skal bosettes i ordinære kommunale boliger i bydelene, eller i institusjoner, er et politisk spørsmål.

Utenfor bygården går Ring 2 og en gang- og sykkelvei. Foto: Christian Fredrik Borg

Vil sikre trygge bomiljøer

Øyen sier at medarbeiderne deres har god oversikt over de eiendommene de har ansvar for. Ukentlig har de dialogmøter med bydelen.

– Det er et godt samarbeid knyttet til å følge opp problemsaker, og eventuelt koble på rett hjelpeapparat i bydelen. Som utleier må vi følge opp og løse enkeltsaker. Derfor er for eksempel klager knyttet til leietaker, og ikke adresse/eiendom. Da kan vi også heve leiekontrakten dersom det er brudd på denne.

Bydel Sagene ønsker ikke å oppgi hvem som bor i blokka – om det er enslige, barnefamilier eller beboere med særskilte behov.

– Det gjøres individuelle vurderinger på bakgrunn av den informasjon bydelen sitter på når det tildeles konkret bolig. Bydelen søker så langt det lar seg gjøre å sikre alle beboere gode og trygge bomiljøer, sier Kathinka Nordhagen Selsjord, spesialkonsulent i Bydel Sagene.

Så skjelett fra balkong

Sommeren for to år siden mottok politiet en bekymringsmelding. Det var fra NAV i Bydel Sagene som ikke hadde oppnådd kontakt med en leietakerne i blokka.

Mannen hadde i mai 2018 bedt om forlengelse av husleiekontrakten. Da han ennå ikke hadde signert den i august 2019, fikk han varsel om utkastelse. Heller ikke denne gangen svarte han.

Politiet ble tilkalt. Da de klatret opp på mannens veranda, fikk de øye på et skjelett som lå på sovesofaen.

Det var ikke mistanke om at noe kriminelt hadde skjedd, ifølge politiet.

Christian Michelsens gate 57-61 er en helheid kommunal eiendom. I alt er det 112 leiligheter i bygården. Foto: Christian Fredrik Borg

Skyting i blokka

Ved en rekke anledninger har det også skjedd lovbrudd innenfor veggene i den kommunale bygården.

2. april 2020 ble en mann knivstukket gjentatte ganger i ryggen og låret. Gjerningpersonen, ei kvinne, skal også ha hugget ham med øks i halsen.

En mann i 40-årene ble 28. juli 2020 truffet av et skudd i en arm. Hendelsen skjedde i en leilighet i bygården. En rekke væpnede politipatruljer og den spesialtrente Beredskapstroppen jaktet gjerningspersonene. Skadene var ikke alvorlige, og to menn ble pågrepet samme kveld.

12. oktober 2020 ble politiet varslet om en voldshendelse utenfor Lilleborg kirke. Politiet tok ut tiltale mot to menn, begge bosatt i blokka, for slag mot hodet og kroppen til den fornærmede.

Tre skadde personer i leilighet

Den første desemberdagen i fjor rykket alle nødetatene ut etter melding om åpne flammer på taket av blokka. Beboere i flere oppganger ble evakuert da brannen brøt ut midt på natten.

15. desember 2020 ble politiet varslet om husbråk. I en leilighet i blokka ble de møtt av tre skadde personer. To personer ble etter hendelsen siktet for å ha utøvd grov vold i tillegg til et ran og ransforsøk.

Flere andre lovbrudd, som ikke har vært omtalt i media, har også skjedd.

Ifølge en tiltale skal en beboer ha slått en mann flere ganger med kniv ved blokka. Hendelsen, som skjedde i februar i fjor, medførte at den fornærmede ble påført et flere centimeter langt kutt i kinnet. Kuttet gikk også gjennom kinnet og måtte sys med flere sting.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...