Sagene Avis

Har fått klarsignal:

– Håper det nye parksenteret blir ferdig til høsten

Den gamle barneparken i Iladalen skal bli et parkøkologisk senter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Dette blir spennende og et løft i lokalmiljøet. Det skal bli en trygg og fin plass, sier parksjefen om nye Iladalen parkøkologisk senter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ILADALEN: – Plan- og bygningsetaten har gitt rammetillatelse for oppussingen av den tidligere barneparken, slik at vi kan etablere det planlagte tilbudet med arbeidstittelen «Iladalen Parkøkologisk senter». Bydelen går dermed i gang med forberedelsene til en tilbudskonkurranse om oppgraderingen av bygget og flaten rundt dette, sier park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.

Det er usikkert hvor lang tid det vil ta å utarbeide dokumentene til tilbudskonkurransen, men Nakkerud håper å kunne utlyse i løpet av våren.

– Og jeg håper vi kommer i gang med arbeidet i løpet av sommeren og forhåpentligvis er vi ferdige til høsten. Dette blir spennende og et løft i lokalmiljøet. Det skal bli en trygg og fin plass.

Utvider det gamle parktantehuset

Nakkerud mener det viktigste i parkprosjektet er oppgraderingen av huset og at bydelen har fått tillatelse til å utvide dette noe.


I nabovarselet skriver bydelen at bygningen vil bygges om for å ivareta hensiktsmessig bruk og universell utforming. Bygningen utvides med et lite tilbygg som inneholder et WC. Eksisterende frittstående takoverdekning rives. Endringene omfatter fasadeendring med nye ytterdører, flater for skilt, integrert fasadebelysning, solcellepanel på takflaten, samt nye vinduer og takvinduer, står det videre.

Bydelen vil også etablere en markterrasse med trinnfri adkomst og terrassen vil også fungere som scene med sitteplasser på trinnene. Området rundt er utformet åpent og tilgjengelig for offentligheten.

Den gamle barneparken i Iladalen skal bli et parkøkologisk senter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Iladalens Venner (forening som jobber for å fremme positiv bruk av Iladalen, journ.anm.) vil bli glade for at huset utvides. Vi utvider med ca. 6-8 kvadratmeter, uten dette hadde det kun blitt plass til 5-6 personer inne, fortsetter Nakkerud.

Videre vil eksisterende gjerder fjernes, og for å kommunisere at anlegget er allment tilgjengelig etableres skilt som inviterer alle inn.


«Nye lysmaster bidrar til en trygg møteplass hele året rundt. Det etableres beholdere for kildesortering, tank for oppsamling av regnvann, kompostbinge i tilknytning av plantekasser, robust utekjøkken, grill og sykkelparkering. Oppgraderingen vil gi bygget og området et åpent og inviterende uttrykk slik at disse i høyere grad henvender seg til parken.» står det i nabovarselet.

Bydelen har hatt og vil ha samarbeid med lokale beboere og bedrifter om å fylle Iladalen parkøkologisk senter med aktiviteter.

– En viktig komponent i prosjektet er samvirke med folk. Og nå vet vi at det blir realisert, så vi må følge opp med konkrete ting. Iladalens Venner har vært opptatt av å gjøre selve huset anvendelig ved å få opp størrelsen, og ha en uteplass som kan kombineres med innearealet for å kunne samle mange folk. Det har vært en nyttig prosess. Hadde ikke Iladalens Venner vært så på at huset må utvides, er det ikke sikkert vi hadde turt å søke om det, sier Nakkerud.

Her kan du se hva beboere ønsket seg da bydelen inviterte til idémøte i 2019:

Naboer mener Iladalen ikke bør berøres ytterligere

Sameiet Kingos gate 15-21 har sendt inn merknader til prosjektet. De mener friområdet i Iladalen ikke bør berøres ytterligere, og at arealet for barneparken må tilbakeføres som en del av den opprinnelige reguleringen, som et friområde.


Den gamle barneparken i Iladalen skal bli et parkøkologisk senter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«(…)Tiltaket omfatter kun en bruksendring av innvendige rom i eksisterende parktantehus til rom med dagens rombenevnelse. Nye Iladalen parkøkologiske senter vil være et offentlig bygg og vil bli driftet av bydel Sagene. Iladalen parkøkologiske senter er et tilbud for offentligheten. Et parkøkologisk senter har som hovedformål å være et offentlig tilgjengelig sted for formidling av økologiske kretsløp, som kan motivere til miljøvennlig praksis og økt omsorg for livet i parkene. Området, bebyggelse og parkelementer er utformet med en offentlig og tilgjengelig profil.» svarer bydelen.

Sameiet hevder også blant annet at tiltaket vil øke den samlede belastningen for støy og forstyrrelses for de nærmeste naboer.

Bydelen påpeker at de innvendige rommene blir bruksendret til et forsamlingslokale bestående av ett oppholdsrom, handikaptoalett og lager. Forsamlingsrommet er dimensjonert til om lag 16 sittende eller 32 stående personer.

«Vi anser at et innvendig forsamlingsrom med et areal på 19,3m2 som kun kan romme maksimalt en skoleklasse, ikke vil medføre uhensiktsmessig støy og forstyrrelser i et friområde med et areal på 28.212m2. HCWC som er prosjektert vil ikke være et døgnåpent, men låst og er kun tilgjengelig ved lån av forsamlingsrommet etter avtale med bydelen. Avstanden fra sameiets tomtehjørne mot nordvest og nytt tiltak er på hele 85 meter. Det er også eksisterende vegetasjon med store trær mellom nytt tiltak og sameiets tomt, som igjen skaper minimalt med visuell forbindelse til nytt tiltak.» skriver de videre.

Mener fordelene er klart større

Plan- og bygningsetaten (PBE) har vurdert at tiltaket ikke medfører vesentlig økt miljøbelastning for omgivelsene i form av trafikk, støy og forurensning, andre vesentlig negative virkninger for nærmiljøet (bygde og naturgitte omgivelser, kulturminner, verdifull vegetasjon, byrom m.m.), eller vesentlig negative virkninger for nasjonale og vesentlige regionale kulturminneverdier.

PBEs begrunnelse for å gi dispensasjon fra reguleringsplanens formålsbestemmelse om friområde, er at hensynet bak bestemmelsen ikke er vesentlig satt til side.

PBE mener fordelene ved å gi dispensasjonen er klart større enn ulempene. De mener tiltaket vil bidra til formidling av økologiske kretsløp, som kan motivere til miljøvennlig praksis og økt omsorg for livet i parkene. PBE mener også parksenteret vil utgjøre et nytt, åpent møtested med flere sitteplasser for befolkningen i nærområdet og besøkere i området. Til slutt mener de parksenteret vil være et alternativt tilbud til det som allerede er etablert i parkens friområde som lekeplass, treningsareal og hundegård – noe som vil tiltrekke andre grupper av befolkningen og større mangfold.

Sagene Avis skrev nylig om at hundeluftegården i Iladalen må fjernes:

Spiselige Sagene, kurs og undervisning

Bydel Sagene er forvalter av senteret og vil ha hovedansvar for investeringer, vedlikehold og drift.

Bydelen vil selv benytte senteret til ulike aktiviteter og prosjekter i regi av egne virksomheter. For eksempel dyrkingsakviteter i prosjektet «Spiselige Sagene», kursakviteter innen miljø og bærekraft, samt nærmiljøarrangementer. Videre vil bydelen arbeide aktivt for at skoler og barnehager i bydelen tar anlegget i bruk til undervisning innen natur, miljø og bærekraft.

Bydelen vil også etablere driftspartnerskap med et utvalg av frivillige organisasjoner og foretak som arrangerer kurs, verksteder og aktiviteter knyttet til stedets profil. Senteret er offentlig og vil bli markedsført for hele Oslo.

For Bydel Sagene er det særlig fire følgende grupper de ønsker å nå med egne rettede tilbud og arrangementer; barn og unge, personer med funksjonsnedsettelse, eldre og beboere i de kommunale gårdene som omkranser Iladalen park.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...