Har fått klarsignal:
– Håper det nye parksenteret blir ferdig til høsten
– Dette blir spennende og et løft i lokalmiljøet. Det skal bli en trygg og fin plass, sier parksjefen om nye Iladalen parkøkologisk senter.
Publisert: 13.01.2021 kl 18:09
ILADALEN: – Plan- og bygningsetaten har gitt rammetillatelse for oppussingen av den tidligere barneparken, slik at vi kan etablere det planlagte tilbudet med arbeidstittelen «Iladalen Parkøkologisk senter». Bydelen går dermed i gang med forberedelsene til en tilbudskonkurranse om oppgraderingen av bygget og flaten rundt dette, sier park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.
Det er usikkert hvor lang tid det vil ta å utarbeide dokumentene til tilbudskonkurransen, men Nakkerud håper å kunne utlyse i løpet av våren.
– Og jeg håper vi kommer i gang med arbeidet i løpet av sommeren og forhåpentligvis er vi ferdige til høsten. Dette blir spennende og et løft i lokalmiljøet. Det skal bli en trygg og fin plass.
Utvider det gamle parktantehuset
Nakkerud mener det viktigste i parkprosjektet er oppgraderingen av huset og at bydelen har fått tillatelse til å utvide dette noe.
I nabovarselet skriver bydelen at bygningen vil bygges om for å ivareta hensiktsmessig bruk og universell utforming. Bygningen utvides med et lite tilbygg som inneholder et WC. Eksisterende frittstående takoverdekning rives. Endringene omfatter fasadeendring med nye ytterdører, flater for skilt, integrert fasadebelysning, solcellepanel på takflaten, samt nye vinduer og takvinduer, står det videre.
Bydelen vil også etablere en markterrasse med trinnfri adkomst og terrassen vil også fungere som scene med sitteplasser på trinnene. Området rundt er utformet åpent og tilgjengelig for offentligheten.
– Iladalens Venner (forening som jobber for å fremme positiv bruk av Iladalen, journ.anm.) vil bli glade for at huset utvides. Vi utvider med ca. 6-8 kvadratmeter, uten dette hadde det kun blitt plass til 5-6 personer inne, fortsetter Nakkerud.
Videre vil eksisterende gjerder fjernes, og for å kommunisere at anlegget er allment tilgjengelig etableres skilt som inviterer alle inn.
«Nye lysmaster bidrar til en trygg møteplass hele året rundt. Det etableres beholdere for kildesortering, tank for oppsamling av regnvann, kompostbinge i tilknytning av plantekasser, robust utekjøkken, grill og sykkelparkering. Oppgraderingen vil gi bygget og området et åpent og inviterende uttrykk slik at disse i høyere grad henvender seg til parken.» står det i nabovarselet.
Bydelen har hatt og vil ha samarbeid med lokale beboere og bedrifter om å fylle Iladalen parkøkologisk senter med aktiviteter.
– En viktig komponent i prosjektet er samvirke med folk. Og nå vet vi at det blir realisert, så vi må følge opp med konkrete ting. Iladalens Venner har vært opptatt av å gjøre selve huset anvendelig ved å få opp størrelsen, og ha en uteplass som kan kombineres med innearealet for å kunne samle mange folk. Det har vært en nyttig prosess. Hadde ikke Iladalens Venner vært så på at huset må utvides, er det ikke sikkert vi hadde turt å søke om det, sier Nakkerud.
Her kan du se hva beboere ønsket seg da bydelen inviterte til idémøte i 2019:
Naboer mener Iladalen ikke bør berøres ytterligere
Sameiet Kingos gate 15-21 har sendt inn merknader til prosjektet. De mener friområdet i Iladalen ikke bør berøres ytterligere, og at arealet for barneparken må tilbakeføres som en del av den opprinnelige reguleringen, som et friområde.
«(…)Tiltaket omfatter kun en bruksendring av innvendige rom i eksisterende parktantehus til rom med dagens rombenevnelse. Nye Iladalen parkøkologiske senter vil være et offentlig bygg og vil bli driftet av bydel Sagene. Iladalen parkøkologiske senter er et tilbud for offentligheten. Et parkøkologisk senter har som hovedformål å være et offentlig tilgjengelig sted for formidling av økologiske kretsløp, som kan motivere til miljøvennlig praksis og økt omsorg for livet i parkene. Området, bebyggelse og parkelementer er utformet med en offentlig og tilgjengelig profil.» svarer bydelen.
Sameiet hevder også blant annet at tiltaket vil øke den samlede belastningen for støy og forstyrrelses for de nærmeste naboer.
Bydelen påpeker at de innvendige rommene blir bruksendret til et forsamlingslokale bestående av ett oppholdsrom, handikaptoalett og lager. Forsamlingsrommet er dimensjonert til om lag 16 sittende eller 32 stående personer.
«Vi anser at et innvendig forsamlingsrom med et areal på 19,3m2 som kun kan romme maksimalt en skoleklasse, ikke vil medføre uhensiktsmessig støy og forstyrrelser i et friområde med et areal på 28.212m2. HCWC som er prosjektert vil ikke være et døgnåpent, men låst og er kun tilgjengelig ved lån av forsamlingsrommet etter avtale med bydelen. Avstanden fra sameiets tomtehjørne mot nordvest og nytt tiltak er på hele 85 meter. Det er også eksisterende vegetasjon med store trær mellom nytt tiltak og sameiets tomt, som igjen skaper minimalt med visuell forbindelse til nytt tiltak.» skriver de videre.
Mener fordelene er klart større
Plan- og bygningsetaten (PBE) har vurdert at tiltaket ikke medfører vesentlig økt miljøbelastning for omgivelsene i form av trafikk, støy og forurensning, andre vesentlig negative virkninger for nærmiljøet (bygde og naturgitte omgivelser, kulturminner, verdifull vegetasjon, byrom m.m.), eller vesentlig negative virkninger for nasjonale og vesentlige regionale kulturminneverdier.
PBEs begrunnelse for å gi dispensasjon fra reguleringsplanens formålsbestemmelse om friområde, er at hensynet bak bestemmelsen ikke er vesentlig satt til side.
PBE mener fordelene ved å gi dispensasjonen er klart større enn ulempene. De mener tiltaket vil bidra til formidling av økologiske kretsløp, som kan motivere til miljøvennlig praksis og økt omsorg for livet i parkene. PBE mener også parksenteret vil utgjøre et nytt, åpent møtested med flere sitteplasser for befolkningen i nærområdet og besøkere i området. Til slutt mener de parksenteret vil være et alternativt tilbud til det som allerede er etablert i parkens friområde som lekeplass, treningsareal og hundegård – noe som vil tiltrekke andre grupper av befolkningen og større mangfold.
Sagene Avis skrev nylig om at hundeluftegården i Iladalen må fjernes:
Spiselige Sagene, kurs og undervisning
Bydel Sagene er forvalter av senteret og vil ha hovedansvar for investeringer, vedlikehold og drift.
Bydelen vil selv benytte senteret til ulike aktiviteter og prosjekter i regi av egne virksomheter. For eksempel dyrkingsakviteter i prosjektet «Spiselige Sagene», kursakviteter innen miljø og bærekraft, samt nærmiljøarrangementer. Videre vil bydelen arbeide aktivt for at skoler og barnehager i bydelen tar anlegget i bruk til undervisning innen natur, miljø og bærekraft.
Bydelen vil også etablere driftspartnerskap med et utvalg av frivillige organisasjoner og foretak som arrangerer kurs, verksteder og aktiviteter knyttet til stedets profil. Senteret er offentlig og vil bli markedsført for hele Oslo.
For Bydel Sagene er det særlig fire følgende grupper de ønsker å nå med egne rettede tilbud og arrangementer; barn og unge, personer med funksjonsnedsettelse, eldre og beboere i de kommunale gårdene som omkranser Iladalen park.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!