Sagene Avis

Mener bydelen mangler mål for fysioterapien

NY HANDLINGSPLAN: Avtalefysioterapeut i bydel Sagene og daglig leder ved Storo/Nydalen Mensendieck-fysioterapi, Ingrid Næss, er bekymret for bydelens nye handlingsplan for avtalefestet fysioterapi. Bildet ble tatt sammen med hennes kolleger i 2018. Næss er nummer to fra venstre. Foto: Privat

Gleden var stor for fysioterapeutene da bydelen besluttet å lage en plan for hvordan dekningen av fysioterapi skal bedres. Skuffelsen ble like stor da handlingsplanen ble lagt frem i høst.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2020 kl 17:04

BYDEL SAGENE: Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om fysioterapeutenes bekymring for at Bydel Sagene har Oslos nest laveste dekning av avtalefysioterapi.

I desember 2019 ba bydelsutvalget bydelsdirektøren om å lage en handlingsplan for hvordan bydelen kan løse behovet for fysioterapi. I bydelsutvalget i september i år, kom endelig handlingsplanen. Men denne ble en stor skuffelse for fysioterapeutene.

Ingrid Næss, avtalefysioterapeut i bydel Sagene, har i mange år jobbet for å synliggjøre den dårlige dekningen av avtalefysioterapi i bydelen. Hun har blant annet ofte stilt opp i åpen halvtime i bydelsutvalget for å fremme saken.

Gleden var derfor stor da det ble fattet verbalvedtak desember 2019 om at bydelsdirektøren skulle lage en handlingsplan. Denne ble lagt frem til politisk behandling i bydelsutvalget i september i år.

– Skuffelsen var stor da svaret kom i september, det var ingen handlingsplan! Det er det enighet om i bydelsutvalget, sier Næss til Sagene Avis.


Savner en god plan

– Administrasjonen har valgt å se bort fra innbyggernes behov, og de har valgt bort å snakke med fysioterapeutene som kjenner hverdagen, de lange ventelistene og de fortvilte pasientene, på kroppen.

Skal Bydel Sagene få en handlingsplan som gir politikerne et godt verktøy for prioriteringer, må politikerne selv be om en handlingsplan som inneholder en bred redegjørelse for avtalefysioterapi, mener hun.

– De må be om kartlegging og innhold av tjenesten, konkrete tiltak, kartlegging av behovet og med konkrete mål for avtalefysioterapi-dekningen. Hvis ikke bestillingen fra politisk hold er spisset, vil nok administrasjonen nok en gang svare med en saksfremstilling i stedet for en god plan, sier Næss.

Dette er handlingsplanen

Bydelsdirektøren har oppgitt at følgende tiltak vil gi økt kapasitet i bydelen:

  • Et 80 prosent tilskudd blir ledig fra 2021 pga. overgang til pensjon. Dette tilskuddet er i dag i sin helhet benyttet til hjemmefysioterapi. Dette tilskuddet vil lyses ut tilknyttet et av bydelens institutter. Dette vil gi en kapasitetsøkning, både fordi behandling på institutt er mer effektivt og fordi vi er kjent med at en stor andel av pasientene ikke har bostedstilhørighet i Bydel Sagene.

  • Ledig 100 prosent driftstilskudd utlyses nytt institutt som er under etablering. Tidligere avtaleinnehaver brukte 50 prosent av tilskuddet til hjemmefysioterapi. Det forventes at 100 prosent tilbud på institutt vil øke kapasiteten.
  • Sagene hjemmebaserte tjenester har økt fysioterapi kapasiteten gjennom en 100 prosent prosjektstilling med fokus på opptrening etter fall, og fallforebyggende arbeid i 2020. Dette for å forsterke tilbudet til sårbare innbyggere.

  • I slutten av 2018/begynnelsen av 2019 opprettet bydelen et tverrfaglig Rehabiliterings og Mottaksteam med 200 prosent fysioterapi-stillinger. Oppgaven for det tverrfaglige teamet er å sikre rehabiliteringsforløp fra sykehus/ helsehus/rehabiliteringsinstitusjoner og tilbake til eget hjem.

Direktøren mener tiltakene ikke har noen økonomiske konsekvenser og vil kunne gi en økning av kapasiteten. En økning av antall fysioterapeuter med driftstilskudd er imidlertid et ressursspørsmål, legger han til. Et 100 prosent driftstilskudd koster kr. 447 720 pr. år ut fra dagens sats.

Hvis det er et politisk ønske å øke antall driftstilskudd til privatpraktiserende fysioterapeuter må det følges opp med budsjettmessige vedtak og prioriteringer, skriver bydelsdirektøren i handlingsplanen.

Du kan lese handlingsplanen i sin helhet her (ekstern lenke)

 MDG støtter kritikken

I bydelsutvalget la Wenche Aas (MDG) frem en merknad til handlingsplanen, som samtlige partier sluttet seg til:


«Bydelsutvalget takker for redegjørelsen for hvordan man på kort sikt kan få en noe bedre dekning av disse tjenestene i bydelen, og vi er positive til at ledig driftstilskudd utlyses til det nye instituttet som er under etablering. Å samlokalisere tjenester og samtidig gi langsiktig økonomiske rammer er nødvendige forutsetninger for å sikre god kompetanse og bedre drift. Bydelsutvalget understreker at hjemler bør utlyses så fort man vet de blir ledige slik at man ikke risikerer at de står ubesatt. Handlingsplanen behandler i liten grad helsefaglige utfordringer og langsiktige behov for avtalefestet fysioterapitjenester i bydelen. Disse tjenestene er viktig for rehabilitering og forebygging, og det ville vært nyttig med en diskusjon om det er grupper som evt. trenger økt prioritering, til eks psykomotorisk behandling for barn og unge, styrketrening for eldre, rehabilitering etter operasjoner osv. Bydelsutvalget savner også noen tanker om nye behandlingsformer som kunne vært tatt i bruk for å øke dekningsgraden, til eks. tilbud om gruppebehandling for flere.»

Torbjørn Furulund la også på vegne av Høyre frem en merknad, som samtlige partier sluttet seg til:

«Bydelsutvalget viser ellers til at en eventuell økning av fysioterapeuter med driftstilskudd utover dagens ramme, er noe som må tas i forbindelse med budsjett og økonomiplanbehandling.»

Både Ingrid Næss og regionsleder i Oslo for Norges Fysioterapiforbund, Karianne Bruun Haugen, stilte opp i åpen halvtime i bydelsutvalget, hvor de la frem sine bekymringer for handlingsplanen.

Wenche Aas og MDG delte deres syn på at planen er for tynn. De godtok likevel vedtaket i bydelsutvalget, for så å ville komme mer spesifikt tilbake til organiseringen.

– Vi er bekymret for den lave dekningen og de lange ventelistene i bydel Sagene. Vi vil få innblikk i status og vi vil gjøre det vi kan. Et problem i vår bydel er at mange ikke har råd til private behandlinger. Det er viktig å sette fokus på om vi kan gjøre noe mer, og MDG har vært positive til å få innspill fra fagmiljøet om hvordan vi kan organisere og prioritere, sier Aas til Sagene Avis.

Wenche Aas (MDG) Foto: Privat

Hun sier handlingsplanen ikke er et detaljert svar fra bydelsadministrasjonen, og hun skjønner at folk blir frustrert over at den er så lite konkret.

– Det er en viktig tilbakemelding om at vi må jobbe mer med dette fremover. Vi tar med oss innspillene fra fysioterapeutene, så blir det tatt videre i budsjettarbeidet i høst. Vi vill følge opp ved å be bydelen komme med konkrete innspill.

Aas mener det er viktig å få økt fokus på forebygging, og at fysioterapi har god effekt. Hun mener psykomotorisk fysioterapi for barn og unges helse er interessant, og at det er noe bydelen bør satse mer på.

– Det er mye fokus på psykisk helse og rus i bydelen vår. Et tverrfaglig samarbeid mellom fysioterapi, psykoterapi og andre aktører er veldig viktig og verdifullt. Dette er komplekse problemer uten en quick-fix. Det er et stort samfunnsproblem at barn og unge sliter, det må vi ta tak i, sier hun.

Savner et klart mål

Karianne Bruun Haugen, leder for Norsk fysioterapiforbund i Oslo, berømmer lokalpolitikerne for å ta tak i problemet med Bydel Sagenes lave fysioterapidekning. Hun ble svært glad da hun hørte at det ble fattet et verbalvedtak om å lage en handlingsplan, men hun ble, i likhet med Næss, tilsvarende skuffet da hun så det endelige resultatet.

Handlingsplanen har ikke noen mål, mener hun.

– Og det er svært skuffende at den bare varer frem til 01. januar 2020. Dette er ikke en handlingsplan.

For Bruun Haugen er en handlingsplan noe som springer ut fra en gitt målsetting. Man bestemmer hva man ønsker, hva målet skal være så lager man en handlingsplan med konkrete tiltak for hvordan man skal oppnå målet. I saksdokumentet finner hun ikke noe definert mål.

– Hva trenger bydelen? Hvilken kompetanse og hvor mange terapeuter? Det burde blitt laget en langsiktig plan for hvordan man kan møte behovet, men det er ikke gjort. Det har ikke blitt satt i gang en behovsanalyse eller tiltak.

Karianne Bruun Haugen, Regionleder for Oslo-området i Norsk Fysioterapeutforbund Foto: Privat

For å kunne vite hva målet er, burde man vite hva behovet i befolkningen er og hvilken kompetanse man har og hva man mangler. Og de beste til å si noe om dette er terapeutene selv, mener Bruun Haugen. Hun mener det er en stor svakhet at de ikke har vært involvert i prosessen.

– Først må jeg si at det ikke er vanlig å sette denne saken på et sakskart, så jeg berømmer bydelen for å gjøre det. Men når det blir gjort, er det stort sett et samarbeid med tjenesten. Jeg stusser over at de ikke har tatt kontakt med terapeutene, det er veldig rart at de ikke har innhentet informasjon.

– Klagene er registrert

Lokalavisa spurte bydelsdirektør Morten Sanden om hva han mener om at administrasjonen skal ha valgt å se bort ifra innbyggernes behov, og at de ikke skal ha vært i dialog med fysioterapeutene som kjenner situasjonen.

Vi lurte også på når de to tilskuddene på 80 og 100 prosent vil lyses ut, og hvorfor det ikke er gjort tidligere.

Sanden sier kritikken av bydelens handlingsplan er registrert.

– 100 prosent-tilskuddet har ikke vært lyst ut grunnet forsinkelser i ferdigstillelse av lokaler i Stavangergata. 80 prosent-tilskuddet vil lyses ut så snart lokalisering er avklart, sier Sanden til lokalavisa.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...