Bydelens beredskap mot koronasmitte

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore W. Steen, opplyser at bydelene denne uken skal overta ansvaret for å teste egne innbyggere for smitte. Foto: Christian Fredrik Borg (arkivfoto)
Bydelene skal etter hvert overta testingen av personer som kan være smittet av koronavisruset, men foreløpig er det sentrale myndigheter som har ansvaret.
Publisert: 02.03.2020 kl 17:30
Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 19:21
BYDEL SAGENE: Søndag 1. mars oppdaterte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet karantenereglene for alle ansatte i helse- og omsorgstjenestene: De som har vært i områder med vedvarende spredning av covid-19 – bedre kjent som koronavirus – bes om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst.
Rådet har tilbakevirkende kraft for reisende som har kommet hjem etter 17. februar, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen de siste dagene med et økt antall smittede. Søndag kveld var det 19 personer i Norge som hadde fått påvist koronasmitte. Fem ansatte ved Ullevål sykehus er blant de som har fått påvist viruset. Om lag 150 ansatte ved sykehuset er nå i karantene, opplyste sykehusledelsen i en pressekonferanse søndag kveld.
OPPDATERT: Mandag kveld bekrefter Folkehelseinstituttet at 25 personer har fått påvist smitte i Norge.
Forberedt på oppgavene som kommer
Smittevernoverlegen i Oslo kommune, Tore W. Steen, fortalte til Nordre Aker Budstikke fredag at bydelene denne uken skal overta ansvaret for å teste egne innbyggere for smitte. Bydelene skal opprette egne team som skal ta seg av dette, og de skal også drive smitteoppsporingsarbeid, dersom koronaviruset blir påvist hos innbyggere. Så langt er det Legevaktens «Feberpatruljer», bestående av en spesialopplært sjåfør og en lege, som har rykket ut for å teste personer ved mistanke om koronasmitte.
– Bydel Sagene er forberedt på og rustet for de oppgavene som kommer fra byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester, som koordinerer situasjonen med koronaviruset i Oslo. Dette innebærer at bydelen er operativ i henhold til de frister som settes sentralt, sier fungerende bydelsoverlege i Bydel Sagene, Barbro Monefeldt.
Bydel Sagene vil komme tilbake til hvordan arbeidet med testing og smitteoppsporing skal utføres, når dette er etablert. Sagene Avis følger saken.
Kan ikke opplyse om testsvar eller karantene
Sagene Avis har spurt bydelsoverlegen om det er ansatte eller innbyggere som nå er i karantene, om det er gjort prøver av ansatte eller innbyggere, og hva disse eventuelt viser.
– Av hensyn til personvern har jeg dessverre ikke mulighet til å kommentere prøvetaking, positive/negative prøvesvar, sier hun og fortsetter:
– Bydelens ansatte følger generelle smittevern- og hygieneråd som gjelder, og følger retningslinjene til Folkehelseinstituttet når det gjelder karanteneråd.
Utsatte områder og symptomer
Helsedirektoratet skriver at både ansatte i helse- og omsorgstjenesten og andre reisende som utvikler luftveissymptomer i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, skal isolere seg hjemme og kontakte fastlegen på telefon. Hvis man ikke får kontakt med fastlegen, skal man ringe legevakt på telefon 116117.
Symptomer på covid-19 er feber, hoste, pustebesvær eller andre luftveissymptomer.
Per 26. februar 2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning. Denne listen kan bli oppdatert – se Helsedirektoratets nettsider. Der kan du også finne mer informasjon om viruset.
Også Oslo kommune har lagt ut informasjon på sine nettsider mandag.
Falske besøk og meldinger
Torsdag 27. februar la Oslo kommune ut en advarsel om at innbyggere skal ha opplevd få personer, som utgir seg for å være helsepersonell fra kommunen, på døra for å teste for koronasmitte. På Facebook skriver kommunen at dette ikke er personell fra kommunen, og at man ikke foretar hjemmebesøk for slike tester uten en avtale på forhånd:
Folkehelseinstituttet varslet på Twitter mandag 2. mars at det skal være sendt ut falske sms-er til enkeltpersoner, med beskjed om at de skal kontakte lege.
Vi har fått melding om at det er sendt ut sms til enkeltpersoner fra oss, der mottaker får beskjed om at de kan ha og bør kontakte lege. Dette er en falsk sms. FHI bruker per nå ikke sms i henvendelser til folk som bes kontakte helsetjenesten.
— Folkehelseinstituttet (@Folkehelseinst) March 2, 2020