ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

– Bygget har blitt et symbol på Torshov

90 ÅR: Soria Moria er hedret med et blått skilt Foto: Janina Lauritsen

KOMMENTAR: «Det viktigste er at bygget fortsatt er et kulturslott. Hver eneste dag er det forestillinger eller konserter i dette bygget.»

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2018 kl 12:07

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

I år er Soria Moria 90 år. I 90 år har bygget ligget på Torshov som et kulturslott til glede for generasjoner. Og det var jo nesten som en julegave til dem som bodde her da bygget ble åpnet 2. juledag 1928.

På 20-tallet var hele Bydel Sagene preget av mye fattigdom blant vanlige arbeidere. Arbeidere som jobbet på de mange fabrikkene langs Akerselva. Kulturgoder som teater, kino og bøker var for de rike på vestkanten, ikke for arbeiderne på Torshov eller Sagene. Men her fikk altså også arbeiderklassen sitt eget kulturslott. Og det var et slott som ble benytta flittig av unge og gamle. Her var det kino, teater og bibliotek. Historien forteller at det ofte var kø for å komme inn på de forskjellige tilbudene. Til og med for å komme inn på biblioteket var det kø.

Mye har jo endret seg fra den gangen, og i dag huser bygget restauranter, teater- og konsertsaler og noe som ligner på et diskotek. Men det viktigste er at bygget fortsatt er et kulturslott. Hver eneste dag er det forestillinger eller konserter i dette bygget. Og for en bydel som er selveste kulturbydelen i Oslo, så er et slikt sted med en slik aktivitet selvsagt viktig. Her har man gjennom 90 år kunne oppleve
kultur på et høyt nivå. Her har det vært, og fortsatt er, mye glede og mange spennende opplevelser.

Men når vi skal hylle bygget Soria Moria, skal vi også huske på at eierne av bygget har hatt en stor betydning for at vi fortsatt har dette bygget som et kulturslott. Uten eiere som ikke bare tar bedriftsøkonomiske hensyn, men som også har et stort ønske om å bidra til et aktivt kulturliv, hadde vi ikke hatt dette. Derfor ønsker jeg også å takke eierene for at de gjør akkurat dette.

Helge Stoltenberg Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Bygget har blitt et symbol på Torshov. Det er ikke mange eiendomsannonser fra dette området som ikke har med et bilde av Soria Moria. Folk som bor her er stolte av å ha et så flott bygg i sin nærhet og et bygg som rommer så mye. Mange kommer langsveisfra for å oppleve det som skjer i dette bygget hver eneste dag, og det er den dag i dag fortsatt kø utenfor Soria Moria.

ANNONSE

Jeg er veldig gladfor at Oslo Byes Vel hedrer Soria Moria med et blått skilt. Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig. Og dette bygget må vi jo
kunne si er historisk, så jeg synes uten å være beskjeden at det er vel fortjent. Og Soria Moria kommer nå i godt selskap men mange og viktige bygninger både i Oslo og i hele landet.

Jeg ønsker til lykke med 90 år og gleder meg til fortsatt å kunne bruke Soria Moria i mange år framover.

1928: Soria Moria ble oppført av fabrikkeier Blystad i 1928 Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE