Sagene Avis

Bymiljøetaten sier igjen nei til utbyggingen på Torshovtoppen

Bymiljøetaten fraråder Bastia Eiendoms nye planforslag for Torshovtoppen på det sterkeste. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Det er svært kritikkverdig at teksten i planinitiativet angir at hensyn til naturverdier skal ivaretas, når forslaget ellers ikke er forenelig med å ivareta naturverdiene og vegetasjonen», skriver Bymiljøetaten, som på det sterkeste fraråder de nye planene på Torshovtoppen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

TORSHOV: Bymiljøetaten har sendt inn en forhåndsuttalelse til Bastia Eiendom AS' bestilling av oppstartsmøte for Torshovtoppen (Vossegata 15-35 og Johan Selmers gate 3).

Sagene Avis har tidligere skrevet om det nye planforslaget for tomta, som inneholder blant annet cirka 500 boliger. Boligbyggene blir om lag 36.800 kvadratmeter (BRA), og byggehøydene varierer fra fire til syv etasjer. Maksimal byggehøyde over terrenget ligger på 22 meter. I tillegg planlegges 22.190 kvadratmeter (BRA) med næringsbygg. Det planlegges også en videregående skole på cirka 14.000 kvadratmeter (BRA), for 610-850 elever. Videre planlegges en 720 kvadratmeter stor barnehage, med fire avdelinger med 20 barn hver.

Illustrasjonene viser dagens situasjon øverst og planforslaget nederst:

Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem

Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem

Anbefaler å ikke bruke ressurser på forslaget

Bymiljøetaten (BYM) vil også denne gangen fraråde planen på det sterkeste, slik de gjorde med det første planforslaget i 2020.

«BYM ber om at det nye planinitiativet også avvises slik at man ikke kan gå videre med kunngjøring av oppstart av planarbeid på dette området. Det nye forslaget er ikke i tråd med ønsket utvikling for byens landskap og eksisterende grønne områder. Vår anbefaling er at verken kommunen eller forslagsstiller bør bruke ressurser på å bearbeide dette forslaget videre.» skriver de i sin forhåndsuttalelse.

BYM mener planforslaget er negativt for lesbarheten av bylandskapet, med de karakteristiske høydedragene der planområdet «fremstår som en tydelig haug.»

«Bebyggelse plasseres i skråningene som nå gjør landskapet lesbart. Det er påfallende at det i teksten står at bebyggelsen ivaretar Torshaugs landskapsform og lesbarhet, når det i realiteten ikke gjør det.» skriver BYM og sier de fortsatt anbefaler å holde skråningene fri for bebyggelse. De påpeker at Plan- og bygningsloven gir mulighet for private til å fremme planforslag, men at det da er viktig å følge føringer fra kommunen: «BYM ser at dette forslaget ikke følger de føringene som kommunen allerede har gitt.»

Mener prosjektet går for langt

De mener også forslaget innebærer tap av det viktige sammenhengende grøntdraget. Mot Torshovdalen foreslås det bebyggelse som stikker ut mot parken, og det blir kun biter igjen av det grønne. Forslaget legger opp til mye bebyggelse mot Vossegata og Johan Selmers gate i et areal der det i dag er mange store trær. Dette mener BYM vil ødelegge eksisterende parkmessige kvaliteter i det som nå er grønne byrom.

«Å bygge ned de grønne arealene, slik som planinitiativet viser, vil være svært negativt fordi vi her har grøntarealer med gode kvaliteter i en bydel som allerede har lite grøntareal per innbygger.»

BYM mener arealet, som er regulert offentlig, kan bli svært gode parkmessige arealer. Området verdsettes i dag som et viktig friluftsområde (B). BYM anser at enkle grep med å fjerne gjerder, og muligens noe tilrettelegging for å ta seg gjennom området, vil øke kvaliteten slik at det klassifiseres til et A-område.

Med forrige planinitiativ pekte Plan- og bygningsetaten på hva som kan være potensielle utbyggingsområder. BYM mener prosjektet går langt utover dette. Særlig utbygging mot Torshovdalen i øst griper sterkt inn i eplehagen som tidligere var en del av produksjonsareal/kjøkkenhage, påpeker de. Den gamle gårdsvei/driftsvei mellom eplehagen og de eksisterende bygningene er i dag sperret med byggegjerder av utbygger, og vil også sperres i forslaget. BYM mener veien må åpnes og at man her bør vurdere hevd for allmenn ferdsel.


Bymiljøetaten sier nei til Bastia Eiendoms nye planforslag. Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem

Mener gjerdene må bort

BYM skriver at de i anledning medvirkningsarbeid rettet mot barn og unge som bruker Torshovdalen, har avdekket at det er et behov for å tilgjengeliggjøre naturområder ved å fjerne gjerder som hindrer ferdsel og opphold innen planområdet. Dette er i tråd med mulig ulovlighetssak, eventuell annen oppfølging enn plan- og bygningsloven.

Arkitekt og planlegger i Urba AS, Anne Woodstrup, informerte i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet i februar at det er planlagt å ta ned gjerdene mot Torshovdalen. Sagene Avis lyktes ikke i å få svar på når disse gjerdene vil fjernes.

Bymiljøetaten har med BioFokus gjennomført en naturtypekartlegging av området. Denne viser at det er store områder med viktige og lokalt viktige naturtyper. Planinitiativet innebærer at mye av dette foreslås bygget ned.

«Det er svært kritikkverdig at teksten i planinitiativet angir at hensyn til naturverdier skal ivaretas, når forslaget ellers ikke er forenelig med å ivareta naturverdiene og vegetasjonen. Det er foreslått mye bebyggelse i arealer med viktig naturtype. Det vil ikke være praktisk gjennomførbart å oppføre denne bebyggelsen uten å ødelegge naturverdier. Store trær som kanskje kan klare seg gjennom byggeprosessen, vil få forkortet levetid som følge av skader på rotsystem, redusert vanntilgang og redusert mengde lys.» skriver Bymiljøetaten.

Bekymret for overvann og klimatilpasning

«Med tanke på overvann og klimatilpasning er denne utbyggingen en veldig dårlig idé. Nedstrøms i dette nedbørfeltet har vi noen av de største overvannsproblemene i hele Oslo. Nedbygging av grøntområder og felling av en stor andel trær vil kunne forverre problemene ytterligere. Grønne lunger, særlig med store trær, i den tette byen er også viktig for klimatilpasningen i den andre enden av skalaen - de bidrar til å dempe effekten av tørke og hetebølger, som vi også vil se mer av fremover.» skriver BYM.

Etaten skriver videre at de har gjennomført et omfattende medvirkningsarbeid i området. Dersom man likevel går videre med planforslaget, vil BYM gi videre innspill om resultatet av dette arbeidet.

De viser også til mulige rekkefølgekrav i sin forrige uttalelse, dersom planforslaget skulle gå videre. Det kan du lese mer om her.

Bydelsutvalget ba om midlertidig forbud

Bydel Sagene har kommet med et administrativt innspill til Bastia Eiendom AS' anmodning om oppstart av plansaken. Dette ble behandlet i Sagene bydelsutvalg i februar:

– Dette er jo en tilbakevendende sak, som for mange kan oppleves som en runddans – der bydelen gir tydelige signaler til utbygger om hvordan vi mener utbyggingen bør være for å passe inn i lokalmiljøet, og der utbygger kommer tilbake med noe som ikke har tatt opp i seg det bydelen har bedt om. Jeg føler meg trygg på at jeg snakker på vegne av flere når jeg sier at troverdigheten til utbygger er betydelig svekket, sa leder av miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen (MKB), Maria Varteressian (Ap), i bydelsutvalgsmøtet i februar.

I vedtaksforslaget ba politikerne PBE vurdere bruk av plan- og bygningsloven til midlertidig forbud mot tiltak. De mener at et slikt forbud mot tiltak bør vurderes for å sikre at verdier på eiendommen ikke går tapt i påvente av vedtak i pågående prosess om kommuneplanens arealdel.

Prosjektets arkitekter møtte opp i åpen halvtime for å presentere planene. Les alt om dette og bydelens vurdering i denne saken.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...