Sagene Avis

Oslobudsjettet 2021:

Byrådet innfører ny bostøtteordning – ingen skal betale gjengs leie

– De nye ordningene vil føre til at ingen leietakere i kommunale boliger vil betale gjengs leie og flere leietakere vil få økt kjøpekraft, sier Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Byrådet foreslår i budsjettet for 2021 at dagens kommunale bostøtteordning avvikles og erstattes av to nye bostøtteordninger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: – De nye ordningene vil føre til at ingen leietakere i kommunale boliger vil betale gjengs leie og flere leietakere vil få økt kjøpekraft, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, i en pressemelding.

Bystyret har bedt byrådet om å vurdere at dagens modell for fastsettelse av husleie sees i kombinasjon med personrettede støtteordninger. I budsjettet for 2021 foreslår byrådet at modellen med gjengs leie skal være utgangspunkt for de fleste leieforhold i kommunale boliger, slik at leietakerne fortsatt får det juridiske vernet denne modellen gir. Likevel skal ingen måtte betale husleienivået som gjengs leie egentlig forutsetter.

– Dette sikrer leietakerne i kommunale boliger et nødvendig rettsvern og lavere leie. I tillegg sikrer det Boligbygg en finansiering som ivaretar standarden på de kommunale boligene og et godt bomiljø, sier Hansen.

Innfører to nye støtteordninger

Byrådet foreslår at det i løpet av 2022 innføres to nye kommunale bostøtter: Oslobostøtta og Kommunal bostøtte.

Oslobostøtta vil gi alle som leier en kommunal bolig en prosentvis reduksjon i gjengs leie på 8 prosent, med unntak av leietakere som har subsidiert husleie og leietakere i Omsorg+. Den nye kommunale bostøtta vil være en behovsprøvd bostøtte hvor inntekter og husleie avgjør hvor mye støtte den enkelte kan få.


De nye bostøttene vil gi bedre økonomi til de av våre leietakere som har en inntekt på et nivå hvor de burde kunne klare seg uten økonomisk sosialhjelp. Personer med uføretrygd og alderspensjon er eksempler på leietakere som vil få bedre økonomi, i likhet med personer som har arbeidsinntekt, eller andre med høyere trygdeytelser. Med det som er foreslått, vil flere klare seg uten sosialhjelp.

Foreslår å oppheve frys av husleie

Husleien i de kommunale boligene har vært fryst halve 2019 og gjennom 2020. Byrådet foreslår å oppheve frys av husleien fra 1.1.2021. Dette er viktig for å sikre at Boligbygg har finansiering til å sørge for gode bomiljø for beboerne.

For å kompensere for en husleieøkning som vil komme som følge av dette foreslår byrådet en overgangsordning fra 2021 til nye bostøtteordninger er på plass. Som en del av tilleggsinnstillingen til budsjettet for 2021, vil byrådet legge frem forslag til en overgangsordning.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...