ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

MDG og SV fikk nei til å forby dette:

– Bystyreflertallet svikter dyrene, sier Sirin Hellvin Stav

Fyrverkeri nyttårsaften 2020, i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er i grunn smått absurd at privatpersoner en gang i året fortsatt får lov til å kjøpe og sende sprengstoff ukontrollert opp i lufta – på tiden av døgnet der mange er i beruset tilstand – til skade for seg selv, andre mennesker, dyr og miljø.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2021 kl 13:03

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Det sier bystyrepolitiker og leder av bystyrets samferdsels- og miljøutvalg, Sirin Hellvin Stav (MDG).

I Oslo har det lenge vært forbudt å fyre opp fyrverkeri innenfor Ring 2. I stedet er det kommunen selv som har bidratt med offentlig fyrverkeri. Men ikke i 2020, grunnet pandemisituasjonen. Tidligere i år omtalte Sagene Avis MDGs og SVs forslag om å forby fyrverkeri. Forslagets ordlyd er:

  • Bystyret ber byrådet fremme, innen utgangen av november, forslag til forskriftsendringer som utvider forbudssonen for privat fyrverkeri til å gjelde hele Oslo kommune.
  • Byrådet bes samtidig jobbe for på lengre sikt å erstatte det kommunale fyrverkeriet med alternativer som lysshow eller lignende.

Sirin Hellvin Stav (MDG) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

ANNONSE

– Det er i grunn smått absurd at privatpersoner en gang i året fortsatt får lov til å kjøpe og sende sprengstoff ukontrollert opp i lufta, på tiden av døgnet der mange er i beruset tilstand, til skade for seg selv, andre mennesker, dyr og miljø, sa blant annet Sirin Hellvin Stav til Sagene Avis i den tidligere saken om dette.

Hun viser også til en undersøkelse fra 2019 som viser at 67 prosent er enige eller noe enige i at privat fyrverkeri bør forbys på nyttårsaften, en økning fra året før.

I bystyret

Onsdag 21. april behandlet bystyret forslaget. MDG, SV, Rødt, Venstre, Chaudrys gruppe og Senterpartiet stemte for forslaget. Sistenevnte kun for første del. Men det var ikke nok til å få flertall, Fremskrittspartiet, Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og FNB stemte mot hele forslaget.

I sitt innlegg under bystyredebatten, sa Hellvin Stav blant annet følgende:

– De fleste er enige om at privat fyrverkeri innebærer risiko og ubehag for både mennesker, dyr og miljø, og kan skade bebyggelse. Derfor er det forbudt i Norge. Men det er i dag et vindu på åtte timer hvor det likevel er lov å skyte opp fyrverkeri, for moro skyld. Og for sikkerhets skyld er det altså på kvelden, på nyttårsaften, når svært mange drikker alkohol. Er det virkelig en god idé?

ANNONSE

– Fyrverkeri er riktignok en tradisjon. Men ikke alle tradisjoner er verdt å ta vare på. Det fantes en tid hvor vi nordmenn feiret midtvinters med blot - rituell ofring av levende dyr, men tradisjoner forandrer seg heldigvis, med bedre vitende. Nå har vi slutta å ofre dyrene, men i stedet skremmer vi vettet av dem med eksplosiver.

– Jeg er ganske sikker på at når fyrverkeri en gang i fremtiden er faset ut, vil folk riste på hodet av hvor absurd det er at vi var villig til å fylle opp byen med søppel og legevakten med folk med øyeskader - eller å se livredde dyr, og trær og hus bli satt i brann - det hele for å få noen smell og lysglimt på himmelen noen få timer, når desember blir til januar.

Hellvin Stav sier til Nordre Aker Budstikke at det ikke er mulig å fremme et likelydende forslag i løpet av samme bystyreperiode. Men tematikken kan løftes på nytt, for eksempel om å utrede en utvidelse av forbudssonen til å gjelde større deler av Oslo, ikke hele byen, slik de nå foreslo.

Gallup

Synes du det burde bli forbud mot privat fyrverkeri i Oslo?

Vis resultat

Vil ikke forby

Da Sagene Avis omtalte representantforslaget i januar, forklarte Nicolai Øyen Langfeldt hvorfor Høyre ikke kan støtte det.

ANNONSE

Nicolay Øyen Langfeldt (H) Foto: Oslo Høyre

– Jeg har full forståelse for at hundeeiere spesielt er skeptiske til fyrverkeri, for mange hunder kan fyrverkeri være skremmende. Om man avvikler kommunalt fyrverkeri, så er jo ikke det ensbetydende med at det blir mindre fyrverkeri. Snarere tvert imot. Da vil sannsynligvis flere enkeltmennesker fyre opp, sa Langfeldt, og at man ikke kan forby alt man ikke liker.

– For de aller fleste så fungerer oppskytning av fyrverkeri fint. Det er øyeskadene og skadelig støy vi må til livs. Fyrverkeri er en tradisjon som gleder mange, særlig barn. Det er en gang i året, men selvsagt ikke problemfritt. Vi vil likevel ikke ha et totalforbud mot all fyrverkeri. Men setter oss gjerne ned for å se på løsninger der skadevirkningene kan reduseres.

– Vi setter oss gjerne ned for å vurdere tiltak som kan være skadebegrensende. Om enkelte foreldre fyrer opp fyrverkeri før midnatt for at barna skal få det med seg før leggetid, er ikke det nødvendigvis det største problemet, sa han til Sagene Avis i januar.

I samme sak fortalte også en familie med hund om at de rømmer til skogs på nyttårsaften for å skjerme en livredd hund.

ANNONSE

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE