Sagene Avis

Stamnettprosjektet:

Bystyret gikk for vern av friområde. Da blir det anleggsarbeid nærmest boligene

VAV ønsket riggplassen på østsiden av Akerselva. PBE mente det blir for tett på boligene og barnehagen i Lillogata (til høyre), men bystyret gikk for VAVs forslag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Bystyret i Oslo ga onsdag grønt lys til det såkalte stamnettet, som er andre del av vannforsyningsprosjektet i Oslo. De ga også støtte til Vann- og avløpsetatens anbefaling om å legge anleggsområdet på Bjølsen på østsiden av Akerselva.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BJØLSEN/OSLO: Stamnettet består av nye vanntunneler som skal frakte rent vann fra et nytt renseanlegg på Huseby og østover. Planforslaget tilrettelegger for etablering av permanente anlegg og midlertidige anleggs- og riggområder i områder som strekker seg fra Bjølsen i vest til Trosterud i øst, med en avgreining fra Disen til Oset. En realisering av planforslaget vil omfatte anlegg under og på terreng, og i anleggsfasen vil berørte oppleve ulemper i form av blant annet uttak og transport av masser, støy, støv, rystelser og beslaglegging av friområder. I driftssituasjonen vil synlige og permanente tiltak begrense seg til overbygg over kummer og sjakter, atkomstportaler for rømningsveier og andre anlegg under grunnen og atkomstvei. Det vil komme slike bygg både på Gransjordet på Disen og på Bjølsen.

Anleggsfasene for ny vannforsyning. De orange området omfatter Stamnettprosjektet.

Denne delen av prosjektet er estimert til å koste 9,15 milliarder kroner, som er 7 milliarder kroner mer enn hva som først ble anslått.

Den første delen av vannforsyningsprosjektet i Oslo, en reservetunnel fra Holsfjorden og et nytt renseanlegg, vil koste 17,7 milliarder kroner.

– Pandemien har vist oss hvor sårbare vi er. Men hvis Oslo mister vannet over lang tid, vil det være en katastrofe av helt andre dimensjoner for byen vår, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG) til NRK.

Bystyret valgte Oset og østsiden av Akerselva

Onsdag kveld vedtok bystyret finansieringsrammen, og reguleringsplan med valg av anleggsområder. Forslagstiller Vann- og avløpsetaten har som tidligere beskrevet utredet fire alternativer, som i hovedsak skiller seg fra hverandre når det gjelder om tunnelen mellom Oset ved Maridalsvannet og Disen skal drives fra Oset eller Disen, med påfølgende masseuttak og transport ved dagens vannbehandlingsanlegg på Oset, eller på Gransjordet (Disenjordet). Samt om det skal være anlegggsområde på vestsiden (Bjølsendumpa) eller østsiden av Akerselva på Bjølsen.

Vann- og avløpsetaten anbefalte sitt alternativ to, med tunneldriving fra Oset til Disen, samt anleggsområde på østsiden (nærmest bebyggelsen) på Bjølsen. Plan- og bygningsetaten var av samme oppfatning om Oset, men ønsket anleggsområdet på vestsiden (i friomnrådet Bjølsendumpa) på Bjølsen.

I sin innstilling til bystyret støttet byrådet Vann- og avløpsetatens vurdering, med tunneldriving med hovedriggområde fra Oset, samt anleggsområdet på østsiden av Akerselva på Bjølsen. Dette støttet også bystyret.

– På Bjølsen vil begge løsninger beslaglegge friområder, men med ulik omfang på bruken. Det er nærhet til boliger og barnehager på begge sider av elven som blir berørt. I tillegg vil naturmangfold bli berørt av begge løsninger. Byrådet vektlegger i vurderingene den høyere bruken av friarealet på vestsiden og bevaring av store parktrær. Byrådet har samtidig forståelse for at anleggsarbeider ved plassering på østsiden, vil oppleves som belastende for beboere og barnehagebarn. Etter en helhetlig vurdering mener byrådet løsningen på østsiden er å foretrekke framfor vestsiden av Akerselva, skrev byrådet i sin innstilling.


Byrådet synes også det er positivt at forslagsstiller har gjort tilpasninger i planforslaget etter offentlig ettersyn, blant annet på bakgrunn av innkomne bemerkninger. Byrådet vektlegger betydningen av at forslagsstiller strekker seg langt for å ivareta hensynet til beboere, barn, unge, gående og syklister i anleggsfasen og at det tilstrebes så gode midlertidige løsninger som mulig.

Vann- og avløpsetaten er fornøyd

Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, er svært fornøyd med beslutningen:

– Dagens beslutning (onsdag, journ.anm.) i bystyret betyr at vi er sikret at byen i fremtiden vil få en fullgod vannforsyning med to store drikkevannskilder, to vannbehandlingsanlegg og nye hovedledninger for drikkevann.

En svikt i vannforsyningen og avløpshåndteringen betyr at kommunen ikke vil være i stand til å dekke et av innbyggernes mest grunnleggende behov. Konsekvensen vil være kritisk for liv og helse. Derfor er vi svært glad for bystyrets viktige beslutning i dag, påpeker direktøren.

– Bygging av Stamnettprosjektet er en forutsetning for å kunne føre drikkevann fra begge vannbehandlingsanleggene til alle deler av byen – helt uavhengig av hverandre. Uten Stamnettprosjektet vil vannforsyningen til stor deler av byen fortsatt være svært sårbar for svikt ved Oset vannbehandlingsanlegg.


De første arbeidene i Nordre Aker er planlagt å starte til våren 2022, mens det er planlagt anleggsarbeider i bydel Sagene (Bjølsen) fra og med 2024.

Det permanente overbygget blir plassert på den siden av elva som blir riggplass.

Nabolag uenige

I høringstunden gikk tilbakemeldingene fra berørte naboer på vestsiden, om valg av anleggsområde på Bjølsen, i hovedtrekk ut på at de var positive til at tiltaksområdet legges på østsiden av elven (B2), mens berørte på østsiden av Akerselva var positive til at tiltaksområdet legges på vestsiden (B1).

På Bjølsen var det særlig støy og sjenanse fra anleggsarbeidet, trafikksikkerhet, felling av parktrær, blokkering av viktige gang- og sykkeltraseer som ble tatt opp.

Bydel Sagene anbefalte østsiden

Bydel Sagene mente at begge alternativene vil påvirke Akerselva miljøpark og beboere i bydelen og nærområdet negativt i anleggsfasen. Bydelen støtter i hovedsak Plan- og bygningsetatens konklusjoner, men anbefaler at dagsonen på Bjølsen plasseres på østsiden av Akerselva (alt. B2). Dette fordi alternativ B2 sikrer bydelens beboere tilgang til friområdet i Bjølsendumpa i anleggsperioden.

Det blir riggplass på østsiden av Akerselva, selv om det kommer tett på bebyggelsen. Bydelsutvalget mente likevel dette var det beste alternativet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Alternativet var riggplass på vestsiden av elva, men det vil beslaglegge friområdet for flere mennesker, mente VAV, og fikk støtte fra bystyret. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er viktig å minimere støybelastningen, og med god dialog med berørte naboer om eventuelle behov knyttet til særskilt støyskjerming. Avbøtende tiltak beskrevet i planen forutsettes gjennomført. Det er videre viktig å sikre trafikksikkerhet og trygge skoleveier i anleggsfasen. Atkomstløsningen for alternativ B1 (vestsiden) er mer oversiktlig enn alternativ B2 (østsiden), mente bydelen.

Ved valg at alternativ B2, er det viktig at det gjøres grep for å skape en trafikksikker situasjon for beboerne i Lillogata, og dialog med barnehagen for å unngå anleggstrafikk ved de mest hektiske periodene for henting/levering av barn. Bydelen mener det er positivt at det legges opp til krav om fagkyndig bistand for å begrense konsekvenser for kantvegetasjonen på elvebredden og krav om nyplanting ved felling av trær med stammeomkrets over 90 cm. Trefelling må begrenses og trærnes rotsoner sikres.

De mente også at utformingen av overbygget på østsiden, og dets fasader, må tilpasses omgivelsene.

Bydelen mente at dersom man valgte anleggsområde på vestsiden, ville det gi den mest negative effekten med tanke på fremkommelighet for gående og syklende, da gangveiene i Bjølsendumpa som vil måtte stenges er mye brukte traseer tilknyttet fotgjengerundergangen i Treschows gate.

Vann- og avløpsetaten skriver at det i anleggsfasen ville vært vesentlige forskjeller mellom alternativ B1 og B2. Begge alternativer vil medføre ulemper for omgivelsene i form av arealbeslag, støy, støv, vibrasjoner, trafikk og redusert tilgjengelighet. Alternativ B1 berører et større, mer attraktivt og mer brukt område for nærmiljø og friluftsliv. I alternativ B2 vil beboere på østre side av Akerselva i noe større grad bli direkte berørt av anleggsarbeidet enn beboere på vestre side i alternativ B1 som følge av kortere avstand til anleggsområdet og anleggsatkomst på utomhusarealet mellom bebyggelsen (Lillogata 2, 4, 6, 8, 10, 12). I alternativ B1 er det ca. 9 og 50 meter fra spunt til henholdsvis nærmeste bolig (bygg) og barnehage (uteområde). I alternativ B2 er det ca. 4 og 0 meter fra spunt til henholdsvis nærmeste bolig (bygg) og barnehage (uteområde).

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...