Damene finner frihet, vennskap og mestring på svømmekurs

SVØMMEKURS: Rama Jama, Naoual Dendane og Safia Mohommed er kjempefornøyd med svømmekurset. Foto: Janina Lauritsen
Rama Jama, Naoual Dendane, Safia Mohommed og de andre damene på Bydel Sagenes svømmekurs føler seg endelig tryggere i vannet. Sammen kan de være frie uten å bekymre seg over at noen ser dem uten klær og hijab, og de har blitt gode venner.
Publisert: 21.11.2018 kl 18:51
Sist oppdatert: 21.11.2018 kl 23:42
NORDPOLEN SKOLE: Damene møtes hver mandag for trening på Nordpolen skole. På fredager har de også svømmekurs på Montebello i bydel Ullern.
Sagene Avis besøker damene på trening og de forteller ivrig hva svømmekurset betyr for dem, mens de ler, smiler og viser at de har blitt gode venner.
– Det er et veldig bra tilbud. Jeg trenger å lære å svømme. Jeg har barn, jeg vil kunne være med dem, forteller Safia Mohommed.
Naoual Dendane sliter med rygg og nakke, og i 2012 ble hun operert i magen.
– Legene sa jeg bare kunne trene svømming for å ikke overbelaste. Jeg søkte på svømmekurs utenfor bydelen, men det er lange ventelister overalt og bydelene prioriterer sine egne. Svømmingen er et luksustilbud, og jeg er glad for å få et tilbud av min egen bydel.
– Vi blir som barn igjen
Det som også er så bra med svømmingen er at hun har blitt kjent med fine damer, fortsetter hun.
– Svømmingen har samlet oss og vi blir mer sosiale. Vi er fra forskjellige kulturer, men vi lærer samme språk her. Hvis du ser på oss etter svømmingen så er vi sånn, sier hun og demonstrerer med et kjempestort smil.
– Vi blir som barn igjen! Jeg syns vi er heldige, vi har ønsket oss dette lenge. Vi hjelper hverandre og pusser teknikken sammen.
Svømmekurset er kun for kvinner med innvandrerbakgrunn. Dette gjør at de tør å legge bort hijaben og vise seg i badetøy. I hvert fall etter å ha prøvd kurset et par ganger.
– Når vi svømmer sammen har vi på oss mindre klær. Det er ingen som ser på oss og vi føler oss frie. Det er ikke bare for oss å stikke ned på Tøyenbadet. Det finnes burkini, men det er ubehagelig. I starten hadde alle på seg klær og hijab, men da sa jeg «Hallo, vi er bare damer her og det er enklere å svømme uten! Ta av litt klær!» sier Dendane og ler.
70 på venteliste
Damene har hatt tre svømmetreninger hittil, av totalt åtte. Det har vært stor interesse og det står 70 på venteliste for kurs i 2019.
– Målet er å ha flere kurs, slik at så mange som mulig kan lære seg å svømme, sier instruktør Karianne Sletteberg.
Selv om åtte svømmetimer kanskje ikke høres mye ut, føler damene allikevel det er nok. De ser stor forskjell allerede etter tre ganger, og de føler seg mye tryggere i vannet.
– Vi har ordentlige instruktører, så vi lærer oss å svømme skikkelig. Vi utviklet oss fra første til andre gang, forteller Rama Jama.
Noen av deltakerne har aldri vært i vannet, noen kan litt, mens andre er livredde.
– Jeg er en av dem som var livredd. Jeg kom hjem etter den første svømmetimen og spurte barna mine: «Hvordan kan dere stole på vannet?» sier Jama og ler.
– Jeg ser mestringsfølelse, det er noe alle fortjener å oppleve i løpet av livet. Jeg setter stor pris på det. Vi har blitt venner alle sammen, vi kjører buss til svømmingen, der hører vi på musikk og prater. Vanligvis er vi hjemme på fredager, passer barna eller kjeder oss. Nå føler vi oss lettet, det er så sosialt! fortsetter hun, mens de andre damene nikker og smiler.
Jama påpeker også at dette er en fin måte å integreres på.
– Hovedspråket på svømmingen er norsk. Og når vi lærer å svømme kan vi bli med barna våre. Hvis jeg er med barna mine på Tøyenbadet, sitter jeg bare og ser på dem. Nå kan jeg bli med i vannet.
– Mange lider av posttraumatisk stress
Svømmekurset er i regi av Frisklivssentralen og finansieres av prosjektmidler fra Fylkesmannen, i prosjektet Eierskap, empowerment og endring.
– Frisklivssentralen har gjort et formidabelt forarbeid gjennom mange år for å komme i posisjon til denne gruppen kvinner med gruppetilbud og individuelle samtaler. Uten dette forarbeidet hadde det nok ikke vært mulig å få rekruttert deltagere til svømmekursene. Fysioterapeut og psykomotorikker Jannicke Smith ved Sagene Frisklivsentral er en viktig ressurs i dette arbeidet, sier Tove Vik Aasen, ansvarlig Friskliv-helsefremmende tilbud, i innsats og mestring.
Svømmeopplæring er selvfølgelig den viktigste grunnen til dette tilbudet, men i tillegg settes det fokus på helsegevinst ved økt bevegelse og viktigheten av å ta vare på egen kropp, forteller hun.
– Mange av disse kvinnene sliter med store kroppslige smerter, mange lider av posttraumatisk stress etter blant annet å ha opplevd krig og flukt fra krig.