Sagene Avis

Bydelen snur:

De ansatte får trolig bli med videre likevel

FÅR BLI MED: De ansatte ved Sagene seniorsenter får bli med når Bydel Sagene overtar driften i januar. nestleder i bydelsutvalget Jørgen Foss (Ap) og leder Almaz Asfaha (MDG) møtte Sagene Avis utenfor senteret, og kaller dette en gledens dag. Foto: Janina Lauritsen

Det har blitt gjort en ny juridisk vurdering, og bydelen har besluttet å overta arbeidsgiveransvaret for dagens ansatte på Sagene seniorsenter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2020 kl 12:54

BJØLSEN: Nasjonalforeningen for folkehelsen har sagt opp driften av alle sine seniorsentre i Oslo fra og med 2021. Det er en protest mot at Oslo kommune innfører en ny tilskuddsordning, der ideelle og frivillige aktører årlig må søke bydelene om driftstilskudd.

Bydel Sagene vedtok i bydelsutvalgsmøtet i oktober å overta driften av Sagene seniorsenter, men uten at dagens ansatte følger med. Nå har bydelen snudd i saken, og dagens ansatte ved seniorsenteret får fortsatt beholde jobbene sine, etter overtakelsen 1. januar 2021.

Bydelen har mottatt stevning og begjæring om gjeninntreden fremmet for Oslo tingrett, 10. november. Saksøkere er seks personer ansatt i Nasjonalforeningen for folkehelsen, representert ved prosessfullmektig Nina Wærnhus i LO. Det er Oslo kommune ved ordføreren som er saksøkt.

– En gledens dag!

Bydelsdirektør Morten Sanden informerer lokalavisa om at kommuneadvokaten etter mottatt stevning har gjort en ny vurdering av sakens juridiske innhold, samt kommunens prosessrisiko.


Bydelsdirektørens ledergruppe besluttet i et møte mandag 16. november, å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse av Sagene seniorsenter fra 1. januar 2021. Som følge av dette vil Bydel Sagene fra samme dato overta arbeidsgiveransvar for ansatte i Nasjonalforeningen for folkehelsen, nå ansatt ved Sagene seniorsenter.

OPPDATERT: Bydelsdirektør Morten Sanden ønsker å komme med en presisering i etterkant av at saken ble publisert.

– I etterkant av beslutning om virksomhetsoverdragelse skal bydelen raskest mulig arrangere møter med de ansatte på Sagene seniorsenter og deres tillitsvalgte. Først og fremst for å ønske de ansatte velkommen til bydelen, men også for å informere om bydelens planer for seniorsenteret. Videre vil bydelen gjennomføre individuelle samtaler og en kartlegging av ansatte sine ønsker og kompetanse. Det er viktig å understreke at en nå gjennomført virksomhetsoverdragelse sikrer de ansattes arbeidsforhold til bydelen og til Oslo kommune.

Bydelspolitikerne

Bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG) og nestleder Jørgen Foss (Ap) møter Sagene Avis utenfor seniorsenteret, like etter at bydelsdirektør Morten Sanden har offentliggjort at de ansatte får fortsette.

– Dette er kjempebra. Det er absolutt en gledens dag for de ansatte, for de frivillige og for beboerne. Vi er veldig glad for denne løsningen, det var vårt primære ønske at man skulle få til virksomhetsoverdragelse. Men så hadde kommuneadvokaten en annen vurdering og den forholdt vi oss til. Nå som vi ser at kommuneadvokaten heller i en annen retning, er vi glade for det, sier Foss og Asfaha.


De påpeker også viktigheten av at beboerne og brukerne nå vil oppleve minst mulig endring. De ansatte har jobbet ved senteret i mange år og er kjente ansikter for alle som bruker stedet. De ser også positivt på at bydelen nå får flere ansatte.

– Vi hadde ikke noen formening om det skulle være virksomhetsoverdragelse eller ikke, men vårt standpunkt i BU var at det var et administrativt vedtak, og ikke politisk. Det står vi fortsatt ved. Samtidig er vi nå veldig glade for at man ser at en virksomhetsoverdragelse er det mest riktige for stedet, fortsetter de.

– Trist hvordan de avsluttet

– Og det er veldig fint å unngå et søksmål og være i en rettssak. Det ville vært krevende for de ansatte og beboerne, sier Asfaha.

De syns det er trist hvordan Nasjonalforeningen for folkehelsen valgte å avslutte driften av seniorsentrene i Oslo.

– Jeg mener de har vært en god drifter, de har gitt et utrolig godt tilbud til byens eldre. Det er trist at de går ut på den måten de gjorde, og jeg opplever at man blir litt syndebukken oppi alt dette, noe vi ikke ønsker å være. Vårt primærønske hadde vært å overta driften, både de frivillige, ansatte og så videre. Men da de valgte å avslutte på den måten de gjorde, så ikke kommuneadvokaten dette som en virksomhetsovertakelse, sier Foss.


Bydelsutvalgslederen påpeker at de ønsker ideelle aktører i bydelen.

– Det er utrolig trist at de ikke ønsket å fortsette. Men når ideelle ikke kan drive, er det fint at kommunen kan overta, sier hun.

Lokalpolitikerne forstår at Nasjonalforeningen for folkehelsen mente det ikke ble nok forutsigbarhet, men samtidig syns de det ble avsluttet for tidlig.

– Det forstår vi absolutt, det mener et enstemmig bydelsutvalg. Mer langsiktighet er helt vesentlig. Slik er det med all frivillighet. Det er derfor Bydel Sagene går foran når det gjelder avtaler med korps, idretten og frivilligheten. Vi vil at ideelle og frivillige skal kunne tilby tjenester parallelt med kommunen og bydelen. Da må forutsigbarhet sikres. Men samtidig mener jeg at man ga opp for tidlig. Jeg håper at Oslo kommune gjør som Bydel Sagene – å sørge for gode avtaler som sikrer drift av seniorsentre i fremtiden.

Sagene Avis har kontaktet Sagene seniorsenter for kommentar. Vi kommer tilbake med mer i saken.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...