ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Bydelen snur:

De ansatte får trolig bli med videre likevel

FÅR BLI MED: De ansatte ved Sagene seniorsenter får bli med når Bydel Sagene overtar driften i januar. nestleder i bydelsutvalget Jørgen Foss (Ap) og leder Almaz Asfaha (MDG) møtte Sagene Avis utenfor senteret, og kaller dette en gledens dag. Foto: Janina Lauritsen

Det har blitt gjort en ny juridisk vurdering, og bydelen har besluttet å overta arbeidsgiveransvaret for dagens ansatte på Sagene seniorsenter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2020 kl 12:54

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Nasjonalforeningen for folkehelsen har sagt opp driften av alle sine seniorsentre i Oslo fra og med 2021. Det er en protest mot at Oslo kommune innfører en ny tilskuddsordning, der ideelle og frivillige aktører årlig må søke bydelene om driftstilskudd.

Bydel Sagene vedtok i bydelsutvalgsmøtet i oktober å overta driften av Sagene seniorsenter, men uten at dagens ansatte følger med. Nå har bydelen snudd i saken, og dagens ansatte ved seniorsenteret får fortsatt beholde jobbene sine, etter overtakelsen 1. januar 2021.

Bydelen har mottatt stevning og begjæring om gjeninntreden fremmet for Oslo tingrett, 10. november. Saksøkere er seks personer ansatt i Nasjonalforeningen for folkehelsen, representert ved prosessfullmektig Nina Wærnhus i LO. Det er Oslo kommune ved ordføreren som er saksøkt.

– En gledens dag!

Bydelsdirektør Morten Sanden informerer lokalavisa om at kommuneadvokaten etter mottatt stevning har gjort en ny vurdering av sakens juridiske innhold, samt kommunens prosessrisiko.

ANNONSE

Bydelsdirektørens ledergruppe besluttet i et møte mandag 16. november, å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse av Sagene seniorsenter fra 1. januar 2021. Som følge av dette vil Bydel Sagene fra samme dato overta arbeidsgiveransvar for ansatte i Nasjonalforeningen for folkehelsen, nå ansatt ved Sagene seniorsenter.

OPPDATERT: Bydelsdirektør Morten Sanden ønsker å komme med en presisering i etterkant av at saken ble publisert.

– I etterkant av beslutning om virksomhetsoverdragelse skal bydelen raskest mulig arrangere møter med de ansatte på Sagene seniorsenter og deres tillitsvalgte. Først og fremst for å ønske de ansatte velkommen til bydelen, men også for å informere om bydelens planer for seniorsenteret. Videre vil bydelen gjennomføre individuelle samtaler og en kartlegging av ansatte sine ønsker og kompetanse. Det er viktig å understreke at en nå gjennomført virksomhetsoverdragelse sikrer de ansattes arbeidsforhold til bydelen og til Oslo kommune.

Bydelspolitikerne

Bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG) og nestleder Jørgen Foss (Ap) møter Sagene Avis utenfor seniorsenteret, like etter at bydelsdirektør Morten Sanden har offentliggjort at de ansatte får fortsette.

– Dette er kjempebra. Det er absolutt en gledens dag for de ansatte, for de frivillige og for beboerne. Vi er veldig glad for denne løsningen, det var vårt primære ønske at man skulle få til virksomhetsoverdragelse. Men så hadde kommuneadvokaten en annen vurdering og den forholdt vi oss til. Nå som vi ser at kommuneadvokaten heller i en annen retning, er vi glade for det, sier Foss og Asfaha.

ANNONSE

De påpeker også viktigheten av at beboerne og brukerne nå vil oppleve minst mulig endring. De ansatte har jobbet ved senteret i mange år og er kjente ansikter for alle som bruker stedet. De ser også positivt på at bydelen nå får flere ansatte.

– Vi hadde ikke noen formening om det skulle være virksomhetsoverdragelse eller ikke, men vårt standpunkt i BU var at det var et administrativt vedtak, og ikke politisk. Det står vi fortsatt ved. Samtidig er vi nå veldig glade for at man ser at en virksomhetsoverdragelse er det mest riktige for stedet, fortsetter de.

– Trist hvordan de avsluttet

– Og det er veldig fint å unngå et søksmål og være i en rettssak. Det ville vært krevende for de ansatte og beboerne, sier Asfaha.

De syns det er trist hvordan Nasjonalforeningen for folkehelsen valgte å avslutte driften av seniorsentrene i Oslo.

– Jeg mener de har vært en god drifter, de har gitt et utrolig godt tilbud til byens eldre. Det er trist at de går ut på den måten de gjorde, og jeg opplever at man blir litt syndebukken oppi alt dette, noe vi ikke ønsker å være. Vårt primærønske hadde vært å overta driften, både de frivillige, ansatte og så videre. Men da de valgte å avslutte på den måten de gjorde, så ikke kommuneadvokaten dette som en virksomhetsovertakelse, sier Foss.

ANNONSE

Bydelsutvalgslederen påpeker at de ønsker ideelle aktører i bydelen.

– Det er utrolig trist at de ikke ønsket å fortsette. Men når ideelle ikke kan drive, er det fint at kommunen kan overta, sier hun.

Lokalpolitikerne forstår at Nasjonalforeningen for folkehelsen mente det ikke ble nok forutsigbarhet, men samtidig syns de det ble avsluttet for tidlig.

– Det forstår vi absolutt, det mener et enstemmig bydelsutvalg. Mer langsiktighet er helt vesentlig. Slik er det med all frivillighet. Det er derfor Bydel Sagene går foran når det gjelder avtaler med korps, idretten og frivilligheten. Vi vil at ideelle og frivillige skal kunne tilby tjenester parallelt med kommunen og bydelen. Da må forutsigbarhet sikres. Men samtidig mener jeg at man ga opp for tidlig. Jeg håper at Oslo kommune gjør som Bydel Sagene – å sørge for gode avtaler som sikrer drift av seniorsentre i fremtiden.

Sagene Avis har kontaktet Sagene seniorsenter for kommentar. Vi kommer tilbake med mer i saken.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE