De jobber sammen for å få oss tilbake til normalen
Rundt 100 frivillige har meldt seg og bydelen har ansatt ungdommer for å sørge for at folk får en best mulig opplevelse når de kommer til vaksinasjonssenteret.
Publisert: 29.01.2021 kl 14:25
Sist oppdatert: 29.01.2021 kl 14:47
SAGENE: Bydel Sagenes vaksinasjonssenter åpnet i Sagene Samfunnshus 15. januar. Her er det fagpersonell fra bydelen, ungdommer og frivillige som står på for å få gjennomført vaksineringen.
Tanken er at gjennom dette arbeidet vil de virke sammen for å klare å vaksinere alle innbyggere i bydelen. Bydelen håper at disse sammen klarer å etablere et godt samarbeid og samvirke på tvers av Sagene, forteller Reza Rezaee, som er ansatt i Bydel Sagenes bomiljøkontor og er frivilligkoordinator på senteret.
Steffen Martinsen og Inger Larsen er onsdag på sin første dag som frivillige, og de er satt i en komité med Rezaee. Sammen skal de organisere det frivillige arbeidet. De har nettopp vært på en halvtimes opplæring hos bomiljøkontorets Christian René Wold, slik alle frivillige får, og de gleder seg til å ta fatt på arbeidet:
– Jeg gjør dette for å kunne bidra med noe, det hjelper litt på. Når det endelig skjer noe, vil jeg være med og bidra, sier Martinsen, som tidligere kun har vært frivillig på festival. Dette blir dermed en skikkelig pangstart som frivillig i bydelen, sier han.
– Vi må gjøre det vi kan for å få en normal situasjon igjen, og jeg stiller da gjerne opp som frivillig, legger Larsen til.
Anab Nor har vært frivillig i 11 år og har vært på vaksinasjonssenteret siden den første dagen. Hun forteller at hun får mye ut av å bidra, blant annet ved å følge de eldre hjemmefra og til vaksinasjonssenteret. Hun har en klar oppfordring sammen med Larsen og Martinsen:
– Vi vil oppfordre alle til å bli med som frivillig, så vi kommer oss raskest mulig tilbake til normalen.
Les også:
– Skal sørge for en bedre opplevelse
De frivillige løser praktiske oppgaver tilknyttet vaksinasjonssenteret. Foreløpig har rundt 100 frivillige meldt seg.
– De skal sørge for en bedre opplevelse ved at folk tas godt imot, de sørger for at folk holder avstand, koordinerer hvem som skal inn til hvilke tider, henter en taxi og lignende. Det har gått veldig fint så langt, sier Wold.
Det har foreløpig kun vært vaksinering på dagtid. Men når flere vaksiner blir tilgjengelig, legges det opp til at senteret også skal være i drift på ettermiddag og kveldstid. Da blir det behov for frivillige fra klokken 15 til 22. Foreløpig er det uklart når bydelen har nok doser til å starte vaksineringen på kveldstid, men slik det ligger an nå vil det kanskje kunne starte opp i uke 6 eller 7, informerer Rezaee.
– Men da må det være to skift. Det kan ikke bli for lange vakter, kanskje tre timer, med tre-fire frivillige om gangen, sier Rezaee.
Har med ungdommer som trivselsvakter
Det er ikke bare voksne frivillige og fagpersonell som er i vaksinasjonssenteret. Bydelen har også ansatt ungdommer til å ta seg av praktiske oppgaver, før de frivillige skal komme på kveldstid. Det er foreløpig ansatt seks ungdommer, men bydelen skal prøve å få tak i flere etter hvert.
– Vi ansetter ungdommer som ikke har skoleplass eller lærlingplass, siden de skal være her på dagtid. De tar samfunnsansvar, tjener penger og de får noe å gjøre. Det blir meningsfullt og de lærer noe konkret. Ungdommene våre er trivselsvakter, og når de selv sier at dette er trivelig, er det gøy! Det mest givende er at ungdommene får muligheten til å bruke seg selv og gi en arm til dem som skal inn. Og Christian er veldig flink til å følge dem opp! sier Rezaee.
Esmail Faraji fra Bydel Sagenes bomiljøkonoor er logistisk ansvarlig for de frivillige. Han roser også ungdommene:
– De er mer motiverte nå. De første dagene så de ikke betydningen av samfunnsoppdraget, men nå ser de en større betydning enn bare å tjene penger. De får gode tilbakemeldinger fra folk og de tar oppgaven seriøst.
Rezaee mener samvirket mellom bydel, de ansatte ungdommene og frivillige gir en bedre kvalitet på vaksinasjonssenteret.
– Dette er nytt for oss å finne ut hvordan bydelen og frivillige kan jobbe sammen i en samfunnsviktig oppgave hvor alle blir berørt. Vi er glade for at mange bidrar med så mye entusiasme.
Frivillig Larsen tror det er flere frivillige som ønsker å bli med nå.
– Men det er vanskelig å vite hva som skjer med tanke på trykket her. Vi vil nok gjøre fremstøt og skaffe flere frivillige når vi vet hvor stor intensitet vi kan kjøre på med.
Derfor bruker bydelen frivillige
Andre bydeler har valgt å ansette folk, i stedet for å bruke frivillig arbeidskraft. Rezaee forklarer hvorfor Bydel Sagene satser på frivilligheten:
– Folk har lyst til å bidra. Det som skiller dette fra annet frivillig arbeid, er at korona rammer alle. Det offentlige har ikke nok kapasitet til å imøtekomme dette ved å bare ansette folk, med frivillige kommer vi så mye raskere i gang med vaksinasjonsprosessen. Ingen kommune eller bydel kan gjøre dette alene.
Han mener det offentlige ikke kan ekskludere de frivillige som ønsker å være med.
– Og kvaliteten blir helt annerledes med samvirket. Det sitter folk med så mye kompetanse som vil stille opp. Vi skal ikke ta det faglige i vaksineringen, det må man ha fagpersonell til.
Han sier responsen de har fått er at bydelen kommer nærmere folk.
– Vi har ikke mange treffpunkter, men gjennom dette arbeidet skapes en link mellom bydel og beboerne. Og folk som kanskje ikke har vært så mye akkurat her kan bli kjent med lokalmiljøet.
Rezaee påpeker at bydelen ikke bare inviterer enkeltindivider til å stille opp. Dette er også en invitasjon til par, foreninger, lag, borettslag og andre grupper.
– Vi skal tilrettelegge for at de kan være frivillige sammen. Vi er fleksible!

Bydelen, ungdommene og frivillige skal sammen sørge for at vi raskest mulig kommer oss tilbake til en normal situasjon. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!