ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

De måtte stenge på dagen, slik klarer de seg nå

Det er flere muligheter for å handle i bydelen nå, selv om mange butikker måtte stenge dørene på lørdag. Foto: Janina Lauritsen

De lokale butikkene kastet seg rundt og fant alternative handlemuligheter da dørene måtte stenge sist helg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2021 kl 10:28

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Lørdag 23. januar kom beskjeden fra helseminister Bent Høie: Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek, dyrebutikker, bensinstasjoner og Vinmonopolet måtte stenge, fra klokken 12.00 samme dag.

Da kastet de lokale butikkene seg rundt og fant andre måter de kunne holde driften noenlunde gående på. Sagene Avis har vært på tur gjennom bydelen og funnet et utvalg av stedene det fortsatt er mulig å både handle og hente varer.

StrikkeLilly

Hos garn- og brodeributikken i Gjøvikgata, StrikkeLilly, kan man først bestille, så hente garnet i døra mellom klokken 10 og 17 på hverdager og mellom 10 og 15 på lørdager.

– Vi er i småsjokk over situasjonen, men vi har lagt mye ut i sosiale medier, på SMS og skrevet lapper i vinduet. Og det raser inn med bestillinger! Vi står hele dagen og pakker varer, folk er desperate. Vi er like viktige som Vinmonopolet, sier Lilly Brandal.

ANNONSE

Men de må jobbe dobbelt så mye for mindre omsetning – kanskje bare halvparten, legger hun til.

– Vi får se hvordan det går. Men vi håper innstrammingene lettes i neste uke.

Lilly Brandal og Vigdis Lunding hos StrikkeLilly Foto: Janina Lauritsen

Sagene bokhandel

Espen Munkebye driver Sagene Bokhandel i Arendalsgata sammen med Angelique Heggeim, og han forteller det er mange som benytter seg av muligheten til å kjøpe og hente varer utenfor døra:

– Det har vært helt kaos i dag, i går plinga det som et rullebånd på telefonen. Jeg kom på jobb halv ni i dag for å svare alle, jeg ble ferdig halv to. Det har gått over all forventning, det er en helt crazy bananas stemning.

ANNONSE

Han sier flere folk har behov for bøker nå, spesielt etter at alle bibliotekene også stengte.

– Det er neste ingen steder du kan få tak i en bok i Oslo nå. Netthandelen taper i forhold til oss, folk vil ha boka i hånda nå. Og folk kjøper mye mer av hobbysett og lignende til barna, sier han og legger til:

– Det er ingenting vi vil mer enn at det blir normalt igjen.

Espen Munkebye hos Sagene Bokhandel Foto: Janina Lauritsen

Ekte Vare

Ekte Vare i Dannevigsveien går under «matbutikk» og måtte ikke fysisk stenge butikken i forrige uke. Øyvind Våge forteller at folk fortsatt kommer innom, men at det er jevnt over færre kunder hver dag.

ANNONSE

– De som kommer handler litt mer enn vanlig, men det er færre en normalt sett. Det velges mye norsk og lokalt, og det er hyggelig for oss og leverandørene.

Han sier det er vanskelig å planlegge hvor mye varer de trenger i disse tider.

– Her om dagen var vi plutselig tomme for brød klokken 12, og neste dag kan det være nesten tomt for kunder. Vi får se hvordan det blir med leveranser fremover, det kommer an på hvem som rammes av dette og ikke.

Ekte Vare har hatt åpent helt siden den første runden med nedstengninger. Og det har heller ikke vært noen smitte blant de ansatte i butikken.

– Vi har ikke følt på det sånn sett, vi er mindre og det er enklere å holde oversikt. Mange kunder føler seg nok utsatt i butikker hvor det er veldig mange inne, men her går det fint, sier Våge.

ANNONSE

Øyvind Våge hos Ekte Vare Foto: Janina Lauritsen

Mary Indiana

– Vi er i en veldig vanskelig situasjon, også med tanke på at dette ikke er første gang man må tenke strategisk, sier Trine Solheim Johansen hos Mary Indiana i Vogts gate.

De var midt i en salgsperiode da de måtte stenge dørene.

– Da satte vi ned alle salgsvarene ytterligere. Så det har vært mange som har handlet på nettet. Vi håper, selv når det ikke er salg lenger, at folk vil fortsette å handle i nettbutikken. Det er klart det ikke blir det samme å handle på nett som å gå i en fysisk butikk – da får du jo opplevd miljøet og prøvd klærne her. Men du kan kan prøve hjemme også, kjøper man på nett er det 14 dagers returrett.

Hun oppfordrer alle til å handle lokalt, om man ønsker å beholde butikkene i bydelen. De fleste har også en nettbutikk eller Facebook, sier hun.

– Tusen takk til alle kunder som har handlet på nett de siste dagene! sier Solheim Johansen.

Trine Solheim Johansen hos Mary Indiana Foto: Janina Lauritsen

Mustang Sally

Blomster- og klesbutikken Mustang Sally i Vogts gate inviterer til både vindusshopping og bestilling.

– Vi får solgt mye av plantene våre nå. Folk ringer og sender meldinger for å bestille, og vi har vindusshopping med Vipps-betaling. Så kommer vi ut på gata med varene. Vi kjører også blomster hjem til folk, om de syns det er best, sier Bodil Skogstad.

Hun sier det er folk som handler, men at det er langt unna en vanlig dag.

– Vi forsøkte oss på gateplan på søndag, og det fungerer. Vi vil fortsette ut uka, til vi vet hva som skjer videre. Vi er her fra klokken 12 til 15, så da kan folk hente varene sine, sier hun.

Bodil Skogstad hos Mustang Sally Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Konstabel

Konstabel i Vogts gate selger møbler, interiør, livsstilsprodukter, mat, barneklær og fottøy. Daglig leder Jenny Sundby sier det foreløpig går bra med butikken og at de prøver så godt de kan å møte kundene og deres behov.

– Vi begynte med netthandel i november, så vi har ikke hatt voldsomt mye handling der ennå. Det er fortsatt nytt for folk. Samtidig føler jeg at folk er åpne for å kjøpe på nett og hente i butikk.

De kommer til å fortsette med levering utenfor butikken, om de fortsatt må holde stengt etter 31. januar.

– Vi får se hva som skjer da. Men det jeg merker nå, er at folk kommer omtrent på samme tidspunkt for å hente. Hvis det blir stengt lenge og jeg må begynne å permittere folk, så vet jeg ikke om jeg kan ha like lang åpningstid for henting av varer.

Jenny Sundby hos Konstabel Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE