Sagene Avis

God gammeldags disiplin og mestringsfølelse:

– De stiller opp og hilser, det ser du ikke mye av på skolen!

SAGENE IF BRYTING: Klubben har 90 medlemmer og de fleste er under 12 år. Foto: Janina Lauritsen

– Den første delen av treningen er lukket. Vi hadde noen overivrige fedre, men her er det treneren som bestemmer, forteller bryterleder Cato Hverven i Sagene IF. Klubben har hatt en eventyrlig rekruttering.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2020 kl 17:02

BJØLSEN: – Raskere, raskere! heier treneren, mens barna løper opp og ned trappene i Bjølsenhallen. Det er barna under 12 år som trener nå. Og de er i gode hender, kan leder av Sagene IF bryting, Cato Hverven, fortelle.

– Hovedtrener Hakim Salim har en unik autoritet, og det må du ha her. Han jobber også på Bjølsen skole. Der er det lite barne- og ungdomsproblemer, og det er på grunn av ham, altså, ifølge Hverven.

Trenger mer plass

Klubben har 90 medlemmer og 60 av dem er under 12. Bryteklubben er kun fire år gammel, men de har allerede for mange som ønsker å bryte enn det de har plass til.

– Vi har for mange som kommer til oss, andre klubber er nok misunnelige på det. De som har holdt på i over 100 år rister på hodet og lurer på hvordan vi får inn så mange unge.

Bryteklubben trener fredag til mandag og mange av medlemmene er med hver gang. Men Hverven skulle ønske de hadde flere dager å ta av, for å få ned med ventelista.


– Vi må ha flere ukedager i lokalet og vi skulle hatt minst det dobbelte av plass. Vi kan fylle denne salen hver dag hvis vi får bruke lokalet. Vi har 40 på venteliste, det er for galt at de heller går ute på gata uten noe å gjøre. Vi kunne vært flere medlemmer enn de har på Lambertseter – lokalet der er jo en drøm, da.

LES OGSÅ: Stjerner i striper med eget brød

Hverven har jobbet mye med rekrutteringen, spesielt for å øke jenteandelen. Sagene IF har samarbeidet med skolene og AKS - skolefritidsordningen. Barna har fått komme på besøk for å prøve fem forskjellige idretter for å se hva de liker.

– Vi stilte med trenere og de fikk en innføring. Mange ville bli med. Men vi har også løpende opptak, sier han og forteller videre:

– Jeg tok over som leder i 2017, jeg ble litt kastet inn i dette – jeg er mest med på å spise desserten, kan du si. Jeg har fått frie tøyler til å utvikle egne jentegrupper. Vi har 25 jenter innom og 12 - 14 av jentene er faste.


TØY OG BØY: Bryting er en fin idrett for unge, mener Hverven. De blir sterke i hodet, får disiplin, balanse og koordinasjon. Foto: Janina Lauritsen

– Vi må vise respekt

I kampsportrommet stiller barna seg opp på rekke og rad for å starte treningen.

– De stiller opp og hilser, det ser du ikke mye av på skolen. Og ingen får gå ut og drikke eller gå på do uten å spørre. Vi må vise hverandre respekt. Det er litt sånn gammeldags disiplin, barna har godt utbytte av det. Vi har noen eldre gutter her, som jeg tror kanskje hadde vært på verstinglista uten brytingen.

Foreldrene har tillit til det klubben driver med. Men de har også slitt med foreldre som prøver å overkjøre trenerne.

– Den første delen av treningen er lukket, vi hadde noen overivrige fedre her. Men her er det treneren som bestemmer, ikke foreldrene. Men det merker de etter to-tre ganger, de får lov til å sitte i salen de første gangene.


Bryting er en fin idrett for unge, mener Hverven. De blir sterke i hodet, får disiplin, balanse og koordinasjon. Han forteller også at kranglene i barnehagen eller i skolegården ofte starter når man dulter borti hverandre. Men hvis noen av medlemmene her gjør noe tull på skolen, blir man utestengt.

– Da er det rett ut i én til tre måneder, sier han bestemt.

Mer avansert enn alpinlandslaget

Med en sport som krever så mye disiplin og balanse, kan man spørre seg hvordan man lærer de aller minste å bryte.

– De bruker dukker og hverandre for å lære metoder. Etter å ha gjort det fire-fem ganger gjør de det naturlig. Vi har noen unge talenter nå som er født til dette, mens vi andre må øve i flere år.

Barna løper, tøyer, bøyer og går ned i bro inne i kampsportrommet.


– Her trenes det smidighet og tøyelighet. Vi driver mer avansert trening enn de gjør på alpinlandslaget!

– Er bryting en farlig sport?

– Bank i bordet, det har ikke skjedd noen ulykker. Her får de ikke lov til å herje, betrygger Hverven.

Klubben har barn som aldri har drevet med idrett tidligere. Men etter en stund hos Sagene IF går det opp et lys for dem.

– Den mestringsfølelsen du ser da er helt fantastisk. Og den kommer fort!

Et stort miljø

Hverven mener Sagene IF er Norges billigste idrettslag, uansett idrett. Og noen familier sliter med økonomien.

– Jeg finner alltid en løsning. Jeg er så godt kjent med folk at jeg kan dra hjem til dem og drikke kaffe. Og jeg har taushetsplikt, sier han.

Det er ikke bare barna som får nyte godt av fellesskapet i klubben.

– Vi driver integrering i eliteserien – jeg tar ikke fem øre for å ringe foreldrene for å få dem hit. Vi var flere enn 400 på dugnad, da takket de meg for at de fikk være med på å plukke søppel!

Brytemiljøet er allerede stort i Bydel Sagene, men Hverven er ikke i tvil om at miljøet vil vokse videre.

– Bryting er en liten sport i Norge, det er 7000 aktive. Det kommer til å eksplodere de neste 6 -10 årene. Dette vil bli en stor idrett!

SMIDIGHET: – Her trenes det smidighet og tøyelighet. Vi driver mer avansert trening enn de gjør på alpinlandslaget! sier Hverven. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Nå starter loppevåren - her får du oversikten

Gull, sølv og bronse i NM til Sandaker-bokserne

Vil ha deg med på gratis drillkurs

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...