Sagene åpen kirke feirer 10 år:
– Det er lokaldugnaden som gjør Sagene til et bedre sted å bo

JUBILEUM: Sagene åpen kirke inviterer til fest! Fra venstre: Sokneprest Knut Rygh, vikarierende frivillighetskoordinator Cathrine Palmgren, frivilligkoordinator Karianne Fog Heen, frivillig Lena Finseth og frivillig Margrethe Os. Foto: Janina Lauritsen
– De frivillige er hverdagshelter. Det er ikke presten som skal takkes, kirka holdes åpen av naboen din. Det er lokaldugnaden som gjør Sagene til et bedre sted å bo, sier sokneprest Knut Rygh.
Publisert: 08.10.2020 kl 20:50
Sist oppdatert: 09.10.2020 kl 15:48
SAGENE: Den 10.10.10 åpnet Sagene kirke dørene etter å ha vært stengt i fem år på grunn av rehabilitering etter funn av hussopp. Åpningen ble feiret i en uke, og siden har dørene stått åpne.
– Det er frivilligheten som har gjort åpen kirke mulig. Folk har ofret tid og krefter i ti år. Det er noe av det vi feirer nå, sier sokneprest Knut Rygh, sammen med frivillig Margrethe Os, frivillighetskoordinator åpen kirke Karianne Fog Heen og vikarierende frivillighetskoordinator Cathrine Palmgren.
De frivillige ønsket å satse på åpen kirke etter feiringen, og det ble etter hvert ansatt en egen frivillighetsskoovdinator som rekrutterte. Og noen av de frivillige som var med i starten, er fortsatt aktive. Blant annet Margrethe Os:
– Jeg er stolt av at vi har klart å åpne kirka så mye. Da vi startet tenkte vi: Fire dager i uka på lille Sagene, skulle det gå?
– Kirka er din
Etter at kirka hadde vært stengt i fem år var det et stort savn etter rommet. De ble lamslått av hvor mange som dukket opp på åpningsdagen.
– Vi var 700 stykker her. Og vi hadde arrangementer hver dag hele uka. Det ga oss et løft.
Kirken ville slå på stortromma med åpningsuka, men etter det begrenset de seg til fire dager i uka: tirsdag, torsdag, lørdag og søndag fra 12-20. Og før koronaen kom, har de kun hatt et par dager per år hvor de ikke har klart å holde kirka åpen.
– De frivillige åpnet kirka for alle, og de har gjort en kjempeinnsats, skryter Rygh. De har i underkant av 30 frivillige, og omtrent halvparten er aktive.
Det har krevd mye innsats for å få frivillige. Det har vært utfordrende fordi folk flytter, bytter jobb eller får barn. Og mange faller også av etter ca. et halvt år, fordi de overvurderte tida de hadde. Men det er mye frivillig engasjement i bydel Sagene. De fleste kommer herfra, men Sagene kirke har også kirkeverter fra andre steder i byen. Det er et stort spenn i alder, og det er en oppgave mange kan trives med, forteller de.
– Du trenger ikke å bruke veldig mye tid. Det er opp til deg, og du får ansvaret – det er en myndiggjøring av hvem kirken tilhører. Det er ikke presten, kantor eller menighetens kirke, det er din.

De frivillige skal ha æren for at Sagene kirke har klart å holde dørene åpne, skryter Knut Rygh. Foto: Janina Lauritsen
Trenger flere frivillige
Jobben som kirkevert går mye ut på å svare på spørsmål og bare være til stede. Det er en oppgave som inviterer til ro og stillhet, og tilby andre å delta i det. Det gir folk en anledning til å komme inn, og folk som aldri har vært i en kirke før kommer fordi rommet er åpent.
– Vi ønsker at kirkerommet skal være åpent alle dager, men da trenger vi at det kommer flere som vil bruke av fritida si. Det er drømmen, men det er en hårete drøm. Og de fleste kan være kirkevert, du må ikke være superkristen. Folk kjenner de kan være med på dugnad, uten at de går i gudstjenester, sier Rygh og legger til:
– De frivillige er hverdagshelter. Det er ikke presten som skal takkes, kirka holdes åpen av naboen din. Det er lokaldugnaden som gjør Sagene til et bedre sted å bo.
Mer enn døra som er åpen
– Åpen kirke er ikke regissert, du kan gå inn, tenne lys og det krever ikke noe av deg. Det er uavhengig av hvilken tro du har, kirkerommet kan brukes av alle. Her blir du ikke definert, sier Rygh.
Det er 16.000 som bruker åpen kirke i løpet av året. Noen kommer jevnlig, mens andre er innom av og til. Og terskelen for å komme er lav.
– Vi ønsker alle velkommen. En muslim kom inn under ramadan og ville lære mer om kristendommen, sier de og fortsetter:
– Åpen kirke er ikke bare en åpen dør. Det er også et åpent rom som er for alle, vi er ikke trangsynte. Åpen kirke konkretiserer det vi vil være. Du kan komme uten at folk sier du er sånn og sånn. Og vi trenger slike rom, vi trenger samlinger, og folk kan bruke det og kjenne at det er deres rom. Dette er et viktig rom for alle i lokalmiljøet.
Et viktig øyeblikk som fikk enda flere til å ta turen til kirka, også langt utenfor lokalmiljøet, var da Isak i TV-programmet SKAM var på julekonsert i en episode.
– Det har kommet turister fra Danmark og Asia. Det var nesten så vi måtte ha et merke på den fjerde kirkebenken til venstre «Her satt Isak» sier Rygh og ler.
Festprogrammet
– Den 10.10. klokken 10, da er det party! Og alt er gratis. Det er gratis å komme til åpen kirke, det er viktig for å få eierskap til kirka.
Med hensyn til smittevern er det forhåndspåmelding med totalt 140 plasser, se link bak arrangementene:
Lørdag/jubileumsdagen:
Kirka er åpen fra klokken 10.00 til 22.00, med mange aktiviteter. Det blir vernissage for barna, konsert og forfattersamtaler.
- Kl. 13:00 Vernissage: Barnas drømmekirke med orgelmusikk
- Kl. 15:00 Kåring av vinner av fotokonkurransen, takk til frivillige kirkeverter fra leder av bydelsutvalget Almaz Asfaha. Orgelmusikk.
- Kl. 17:00: Forfatter Per Petterson deltar i samtale med sokneprest Knut Rygh. I hans siste bok, Menn i min situasjon, bor hovedpersonen Arvid Jansen på Bjølsen, ved Adcokat Dehlies plass, nyskilt. I boken reflekter han over hvordan situasjonen ble slik den ble. Per Petterson er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Han har utgitt ni bøker og er oversatt til over 50 språk. Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. Påmelding kreves.
- Kl. 19:00 Forfatter Maria Kjos Fonn i samtale med psykolog og menighetsrådsleder Kjersti Gulliksen. Samtalen med Maria kommer til å handle om hennes nye bok; Heroin chic, som kommer i salg den 9. oktober. Psykisk helse og rusproblematikk blir også et tema i samtalen.Påmelding kreves.
Søndag :
- Kl. 11:00 Jubileumsgudstjeneste
Tirsdag:
* Kl. 13:00: Festkonsert - 10 år med orgelkonserter med Stein Skøyeneie
Fredag:
- Kl. 18:00: Takkefest for alle frivillige i menigheten. Påmelding.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!