Sagene Avis

– Den lave boligbyggingen er i ferd med å bli en politisk fiasko

På tross av forventninger om et roligere marked i 2021, mener NBBL at det er svært uheldig at boligbyggingen i Oslo har blitt halvert i løpet av få år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Med så stor etterspørsel er det svært uheldig at det ikke bygges flere boliger, mener sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Boligprisene har økt 8,7 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norges prisstatistikk. Prisveksten var sterkest i Oslo med 12 prosent.

– Den lave boligbyggingen i hovedstaden er i ferd med å bli en politisk fiasko, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, i en pressemelding.

Forventer at prisveksten bremser

Veksten på landsbasis er identisk med NBBLs prisstatistikk for borettslagsboliger, som viser en prisvekst på 8,7 prosent i 2020. Den sterke prisveksten i 2020 ble hovedsakelig drevet av rentekutt og oppmykningen av boliglånsforskriften.

– Vi forventer imidlertid at prisveksten bremser betydelig i 2021. Den økonomiske utviklingen tilsier en raskere renteoppgang. Samtidig er boliglånsforskriften strammet inn igjen. Dermed blir det færre som får lån uten å oppfylle kravene om 15 prosent egenkapital og maks belåning på fem ganger inntekt. Innstrammingen blir tydeligst i det euforiske Oslo-markedet hvor bankene i størst grad har benyttet de midlertidige unntakene i boliglånsforskriften, sier Frengstad Bjerknes.

Med så stor etterspørsel er det svært uheldig at det ikke bygges flere boliger, mener sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL. Foto: Nadia Frantsen

– Svært uheldig

På tross av forventninger om et roligere marked i 2021, mener NBBL at det er svært uheldig at boligbyggingen i Oslo har blitt halvert i løpet av få år.


– Den kraftige prisveksten etter at boliglånsforskriften ble lempet på, viser at etterspørselen etter høyere boliglån har vært der hele tiden, men at den blir holdt kunstig lav av boliglånsforskriften. Med så stor etterspørsel er det svært uheldig at det ikke bygges flere boliger. Boligpolitikk må rett og slett høyere på den politiske agendaen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...