Sagene Avis

RINGNES BRYGGHUS: Administrerende direktør, Anders Røed, sier Ringnes Brygghus er et sted for dem som ønsker å nyte godt øl og bedre forstå norsk bryggerihistorie, øl og mat. Foto: Janina Lauritsen

Ringnes Brygghus:

Den store øldrømmen er realisert

Ringnes Brygghus inviterte til åpningsfest 8. oktober. Dette er ikke et sted som legger opp til sene kvelder, men det skal være et ølkultursenter for hygge og nytelse i historiske omgivelser, sier administrerende direktør Anders Røed.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2018 kl 16:06

SAGENE/RINGNES BRYGGHUS: – Velkommen! Nå er vi på nøyaktig samme sted som de to brødrene satte det første brygget for 141 år siden. Og det er 17 år siden sist det ble brygget øl på tomta, sa administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed, under åpningsfesten av Ringnes Brygghus, mandag 8. oktober.

Festen var for inviterte venner, familie, kunder og samarbeidspartnere.

Mye historie i veggene

Brygghuset handler om at det er så mye ølkompetanse, ølkultur og ølhistorie i veggene, og det har Ringnes et intenst ønske om å dele med folk.

Landlig: Slik så Ringnes bryggeri på Sagene ut en gang i tiden. Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

– Vi har manglet en arena, men nå er vi på plass. Akkurat slik vi har drømt om.


Ringnes brygghus er ikke en vanlig pub eller en kafé, fortsatte han. Det tar utestedene på Grünerløkka seg av. Dette er heller ikke en konkurranse med mikrobryggeriene.

– Dette er et sted for dem som ønsker å nyte godt øl og bedre forstå norsk bryggerihistorie, øl og mat. Her kan mannen i gata komme for å lære om håndverket og få inspirasjon til å prøve nytt øl.

Og gjestene så ut til å storkose seg i de nye, men gamle, lokalene. Ølsommelierene sørget for at folk hadde noe godt i glasset, folk fikk smake på menyen og det var mange spennende ting å se på fra Ringnes bryggeris første dager.

RINGNES BRYGGHUS: Blant annet familie, venner, kunder og samarbeidspartnere var invitert til festen. Foto: Janina Lauritsen

Går i tippoldefarens fotspor

Christian Kjellsby, prosjektleder og tippoldebarnet til Ellef Ringnes, var strålende fornøyd på åpningsfesten.


– Jeg er veldig spent, og har en god dose nervøsitet. Jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til. Å gå i tippoldefars fotspor byr på mange utfordringer, men jeg har et fantastisk team med meg og vi har fått det vel i havn, sa han.

– Vi har tatt vare på mye av det samme, selv om det har kommet mye moderne. Det har vært viktig å balansere alles forventninger, Ringnes betyr utrolig mye for mange.

Kjellsby fortalte om de gamle tingene som har blitt tatt vare på, slik at folk kan studere disse mens de nyter øl og mat.

– Vi har dette gamle meskefilteret, det er et fantastisk morsomt klenodium. Det har vært et par stykker innom her og lurt på hvorfor i all verden vi kaster bort så mye plass på dette, vi kan jo få i hvert fall ti betalende gjester til på den plassen der. Men det er nettopp dette som gjør stedet så unikt, og som gjør at man kjenner at man er på autentisk og historisk grunn.

Drømmen om å få til dette brygghuset startet 26. januar 2001, fortalte han videre. Det var nemlig da det siste ølet ble brygget her. Det har ikke manglet innspill i prosessen, kunne han fortelle, og de har vektlagt å få med nok – slik at de kan pirre gjestenes nysgjerrighet for mat, øl og historie, men samtidig unngå å bli et museum. Her skal man komme inn med senkede skuldre, starte ølreisen sin og bare nyte.


Alle som holdt tale fikk det samme spørsmålet av kveldens konferansier, Maria Brennodden:

Hva betyr øl for deg?

– Alle som kjenner meg vet at vørterøl har en sentral rolle. Jeg er født med ski på beina og en vørterøl i hånden. I ungdomstiden kom Ringnes-pilsen og startet interessen for fullt, svarte Kjellsby.

Og nå som han har fått til brygghus der det hele startet, hva blir det neste?

– Mitt neste trinn på ølbryggingsreisen må bli et hjemmebryggeri i garasjen.


STORFORNØYDE: Christian Kjellsby og Christian Ringnes er veldig fornøyde med resultatet. Foto: Janina Lauritsen

– En våt drøm

Eiendomsinvestor og Ellef Ringnes' oldebarn, Christian Ringnes, var i fyr og flamme på åpningsfesten.

– Hvis du snakker om en våt drøm, og dem hadde jeg mange av som ung, så har den materialisert seg her! Her har faktisk Ringnes betalt alt selv, og det er så fantastisk deilig, ropte han.

– Dette er Ellefs gamle ølhorn som har stått på peishylla vår i alle år. Det er med litt angst jeg gir det fra meg, men det er skal tross alt stå i mitt bygg, sa han til høy latter, og avduket gaven til brygghuset.

Det ble en offisiell «ølåpning» med et øl som ble satt her i brygghuset 10. juli. Det er dedikert til Amund Ringnes og har fått navnet Amund 1886. Det så ut til å falle i smak både hos gjestene og Christian Ringnes:

– Mitt forhold til øl er at jeg syns det skaper god stemning, men først og fremst er det smaken. Og det dere har skapt her i dag med denne Amund 1886… Selv om han strengt tatt ikke var min oldefar, så tror jeg nesten jeg skal forfremme ham etter dette ølet her! Skål!

Her skal alle finne et øl de liker

Brygghuset har øl i flere forskjellige kategorier. Både øl som er moderne brygget og klassikere. Det kan være vanskelig å plukke ut noe når det er så mye å velge mellom, men det skal ølsommelierene hjelpe deg med. Og de har sortert inn ølene i tre grupper: Gjær-dominert, malt-dominert og humle-dominert.

Sammen med godt drikke, hører også god mat. Kjøkkenet har kokker med ølkompetanse, som setter sammen retter som skal fremheve de ulike egenskapene i brygget. Her er det satset på enkel mat, og mye er smørbrødbasert inspirert av danske smørbrød. Det er en type mat som passer til øl, ifølge brygghuset.

– Hvis du er på ditt første drikkestopp på ølreisen din finner du garantert noe du liker. Det skal du også gjøre hvis du er ved veis ende, sa bryggemester Øyvind Langgård.

MYE HISTORIE: Det er mye historie i veggene til brygghuset. Mange gamle ting har blitt tatt vare på. Foto: Janina Lauritsen

Naboene trenger ikke frykte

– Det er moro å se det hele åpnet, nå er jeg spent på veien videre, sier administrerende direktør Anders Røed til Sagene Avis.

Naboene, spesielt i Ringnes park vest sameie, har uttrykt bekymring for støy og berusede gjester i bakgården, før Ringnes fikk skjenkebevillingen til brygghuset. Avgjørelsen om å støtte skjenkebevillingen satt også langt inne hos bydelsutvalget.

Frykten fra nabolaget er imidlertid helt unødvendig, hevder direktøren overfor Sagene Avis.

– Jeg har forståelse for at de har vært spent på hva vi vil bli i nabolaget. Noen ganger er det sånn at man vet hva man har, men ikke hva man får. Vår klare ambisjon er å utvikle stedet til noe som representerer en verdi og som er positivt i nabolaget.

Dette vil være et rolig sted med mesteparten av aktiviteten tidlig på kvelden. Dette er et sted man kan komme tidlig på ettermiddagen, nyte øl og spise mat som passer til, og kanskje gå videre. Det blir en ganske rolig stemning som er tilpasset forholdene, forteller han.

– Vi har hatt egne støyingeniører til å sette opp stedet for å hindre at dette blir til sjenanse og vi har brukt det beste man kan kjøpe av isolasjon.

Han ønsker naboene hjertelig velkommen og poengterer at han vil ha en god og nær dialog med dem.

– Dette er ikke et sted som legger opp til sene kvelder. Dette blir rolig og for hygge og nytelse i historiske omgivelser, fortsetter han.

Et stykke norsk historie

– Våre ambisjoner er å drive ølkultur og ølkompetanse. Dette skal ikke være et museum, men et sted vi kan få folk til å oppleve forskjellige typer øl og bli kjent med hva som skjedde her for 141 år siden. Akkurat her, i dette lokalet, var brygghuset, sier han og forteller om dem som startet hele reisen mot et lite stykke norsk historie:

De to brødene, Ellef og Amund Ringnes, dro fra foten av Norefjell og til storbyen. De satset alt de hadde, sammen med sin støttespiller Axel Heiberg.

Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

– Det er gøy å hente opp igjen noe av dette i 2018. Det er mye historie her. Vi er opptatt av å balansere det, med et moderne tilsnitt. I øverste etasje er den autentiske maltemaskinen som ble brukt her, det samme med kobberlampene – de var bryggekar. Og bryggmesteren vår er blant landets dyktigste, han henter inspirasjon fra historien, men han vil også eksperimentere og prøve nye ting.

Røed håper også mannen i gata som kanskje ikke har så mye peiling på øl vil komme på besøk, og ikke bare den innerste ølmenigheten.

– Vi håper folk som er nysgjerrige også kommer. Dette skal være lavterskel og for å teste nye ting, sier han til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...