ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Derfor åpnes vinmonopolene igjen

Likevel åpne vinmonopol, etter nedstengingen lørdag 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO:Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

– Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefalte gjenåpning blant annet for å unngå at folk reiste ut av kommunen for å handle.

Helsedirektoratet har også vist til at rask innstramming av tilgjengelighet til alkohol kan utsette personer med alkoholavhengighet for alvorlig helserisiko.

Erkjenner risiko

På spørsmål om han ble overrasket over køene lørdag, svarte Høie:

ANNONSE

– Jeg tror det er en kombinasjon av at noen ikke fulgte rådene våre, men også at noen i de kommunene tenkte at kanskje blir polet hos oss stengt om kort tid.

Han understreket at regjeringen høster nye erfaringer og justeringer underveis. Han mener det er gode grunner til å holde utsalgene stengt, men at de valgte å åpne igjen på bakgrunn av faglige anbefalinger. Flere ordførere ba regjeringen om å snu etter at det oppsto lange køer.

– Vi visste at det var en risiko for det, men i motsetning til treningssentrene som vi ikke åpnet igjen, så valgte vi å gjøre annerledes nå. Det handler og om at Vinmonopolet er flinke til å organisere køen utenfor polet, og ikke slippe inn flere enn nødvendig, sa statsråden.

Større problemer ved å stenge

Helsedirektør Bjørn Guldvog kaller det et paradoks at Vinmonopolet holder åpen samtidig som mange andre butikker er stengt. Men helsemyndighetene erkjenner at det fører til økt mobilitet.

– I den situasjonen vi er i nå vil lukkede Vinmonopol skape større problemer enn de vil løse, sa han.

ANNONSE

Dyrefor

Butikker som selger dyrefôr og andre nødvendige artikler for kjæledyr og husdyr, vil igjen kunne holde åpent i kommuner i Oslo-området.

Regjeringen lemper på reglene om hvilke butikker som kan holde åpent i kommunene som er underlagt strenge smitteverntiltak.

Utsalgssteder for dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr kan holde åpent. Det samme gjelder salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.

I tillegg åpner lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende, bandasjister og optikere.

ANNONSE

Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

I tillegg er matbutikker, apoteker og bensinstasjoner åpne.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE