Sagene Avis

Det blir ikke strakstiltak for gående og syklende

Foto: Janina Lauritsen

– Direkte skuffende, sier Maria Varteressian (Ap), som mener det ikke er tid til å vente i flere år på et tiltak for syklende og gående i Torshovdalen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2020 kl 12:29

TORSHOVDALEN: Sagene Avis har tidligere skrevet om at Maria Varteressian (Ap) Jørgen Foss (Ap), Helge Stoltenberg (Ap), Gry Bruland Larsen (SV) og Jonas Finnanger (SV) har laget representantforslaget «trafikksikkerhet for fotgjengere langs Torshovdalen».

«Disse medlemmer (eventuelt Bydelsutvalget) foreslår at det merkes opp gang og sykkelfelt som følger innsiden av Torshovdalen fra toppen av bakken (fra Hans Nielsen Hauges gate), og ned til undergangen ved Fagerheimsgata. Oppmerkingen foreslås som en hvit midtstripe, i tillegg til tydelig merking av ferdselsområder for syklister og fotgjengere. Disse medlemmer ber videre om at det settes opp et enkelt gjerde for å skille lekeplassen som ligger øverst i Torshovdalen fra gang og sykkelveien. Bydelsdirektøren bes ta saken opp med bymiljøetaten og eller andre instanser for å effektuere vedtaket.» står det i forslaget. Les mer om dette i denne saken.

Foreslår midstripe

Representantforslaget ble endelig behandlet i bydelsutvalget 17. september, og MDG hadde utarbeidet et alternativt forslag:

«Det bes om at bydelsdirektøren tar opp med Bymiljøetaten og/eller andre instanser om at strekningen med gang og sykkelvei vest i Torshovdalen fra Hans Nielsen Haugesgate til Fagerheimsgate prioriteres etablert som eget sykkelanlegg iht 'Plan for sykkelveinett i Oslo' vedtatt i Bystyret 23. mai 2018. Traséen er mye brukt for alle typer myke trafikanter etter utbygging i Sinsen-/Storo-området, og oppgradering av nedre del av Torshovdalen som utendørs aktivitetsområde. Strekningen bør oppgraderes med separat sykkelvei og fortau mellom eksisterende vegetasjon og eiendomsgrenser mot vest. Det bes videre om at det settes opp et gjerde mot lekeplass/ballbane nord i Torshovdalen.»

– Dette er ikke strakstiltak, sa Maria Varteressian (Ap), som er bekymret for at det vil ta flere år før sykkelanlegget etableres.


MDG mener Ap og SVs forslag er for dårlig faglig forankret.

– Vi tenker tiltaket kan skape større konflikter mellom gående og syklende. Mest fordi området er veldig smalt, og ved en midtdeling kan man øke antall syklister og farten. Man kan få høy fart særlig i nedre del, og ved motgående trafikk kan man få farlige situasjoner. Derfor kan vi ikke støtte forslaget. Vi støtter gjerdet ved barnehagen. Siden vi anerkjenner at dette er et område med potensielt mange konflikter, ønsker vi at bydelsdirektøren tar opp med Bymiljøetaten å prioritere strekningen. Det burde ikke være altfor krevende, og det er plass til sykkelfelt, sa Wenche Aas (MDG) i møtet.

– Må lytte til fagfolk

Rødt stilte seg bak MDGs forslag, og Ingrid Kvamme Fredriksen mener de må lytte til fagfolk som, slik hun har forstått det, ikke anbefaler dette på grunn av fare for økt hastighet.

– Trafikksikkerhet er viktig, vi kan ikke basere det på hva vi tror. Vi må være ganske sikre før vi innfører nytt tiltak, og hvis vi er usikre på om det kan forverre situasjonen vi har nå, må vi tenke oss om en gang til. Vi er nødt til å lytte til fagfolk.

Høyre savnet mer kjennskap til helheten og området. Og vara Kaia Rosseland påpekte at det kunne være vanskelig å skille de to forslagene fra hverandre. Høyre valgte likevel å støtte MDG, da de mener bydelsdirektøren burde ta dette opp med Bymiljøetaten, og at dette bør ses i sammenheng med plan for sykkelveinett i Oslo.


Helge Stoltenberg (Ap) mener politikerne må gjøre noe nå, og ikke bare vente på at noe som kan gjøre det enda sikrere skal komme.

– Jeg mener ikke at dette er nok og løsningen på alt, men vi setter i gang et arbeid, vi får igang en diskusjon, vi får noen tiltak som kan gjøre det litt tryggere for mange av dem som bruker Torshovdalen. Aps forslag sikter på å gjøre noe med problemene akkurat nå, mens MDGs forslag snakker om hva som skal skje i fremtiden. Vi vet ikke når det kommer en ny sykkelvei, det kan ta mange år før det skjer. Vi skal ikke sitte med henda i fanget og vente på en ny sykkelvei.

Enstemmig vedtatt

Forslagene ble votert over hver for seg. AP og SV stemte for sitt eget forslag, og MDGs forslag ble til slutt enstemmig vedtatt.

Dette syns Maria Varteressian er skuffende, som etter møtet sender lokalavisa en e-post.

– Sagene skal være en bydel der det er trygt å være fotgjenger. Man skal kunne gå ned Torshovdalen uten å være redd for å bli påkjørt av noen på sykkel eller rullebrett.

Maria Varteressian (Ap) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)


Hun mener et eget sykkelanlegg vil være flott, etter hvert når det kommer.

– Men det kan bli lenge til. I mellomtiden kan ulykker skje. Derfor er det er direkte skuffende at MDG ikke ønsker å prioritere strakstiltak som vil sikre myke trafikanter som går på gangveien i Torshovdalen, i påvente av at et sykkelanlegg kommer på plass. Ap og SV fremmet forslaget fordi vi ser behovet for at noe gjøres for å trygge myke trafikanter. Vi har snakket med folk, hørt på deres bekymringer og tatt dem på alvor. Vi har ikke tid til å vente på en etat i Oslo. Noe må gjøres nå, sier hun til Sagene Avis.

Wenche Aas (MDG) understreker igjen at MDG tar myke trafikanter på alvor, og at de også lytter til folks bekymringer.

Wenche Aas (MDG) Foto: Privat

– Men vi mener at forslaget fremmet er altfor dårlig faglig forankret, og at tiltaket vil kunne føre til flere konflikter og ikke færre. En midtstripe kan gi økt trafikk og høyere fart og potensielt skape veldig farlige situasjoner. For MDG handler det om at vi ikke bør gå i og komme med løsning - vi er politikere, ikke fagfolk, og skal peke på problemer og eventuelt velge løsninger som fagfolk viser oss etter en nærmere vurdering. Bestillingen som AP/SV ønsker å sende mener vi gir BU ansvaret for trafikksikkerheten når faglige vurderinger ikke gjøres på forhånd. Vi i MDG ønsker å være et parti som lener seg på faglig tyngde.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...