Sagene Avis

Satte i gang Donasjonsuka:

– Det er ekte historier som får folk til å bli organdonor

DONASJONSUKA: Aleksander Sekowski fra Stiftelsen Organdonasjon, Reza Rezaee, frivillig på Sagene Frivilligsentral og daglig leder på frivilligsentralen, Hilde Muri Krahn. Foto: Janina Lauritsen

– Jeg var heldig, det fantes noen som var rause før de døde og som ville donere leveren sin. Derfor lever jeg, sa Reza Rezaee da han og Stiftelsen Organdonasjon sparket i gang Donasjonsuka 2020.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2020 kl 20:04

SANDAKER: Stiftelsen Organdonasjon arrangerer Donasjonsuka 2020 fra 19.–26. september.

Reza Rezaee og Aleksander Sekowski, informasjonssjefen i Stiftelsen Organdonasjon, holdt i den forbindelse et innlegg på Sagene Frivilligsentral i dag, fredag.

Rezaee fikk leverkreft i fjor, og vil derfor vise at han støtter organdonasjon og den kommende kampanjen.

– Jeg fikk leverkreft og kom i en situasjon som selvfølgelig var vanskelig. Men jeg var heldig, det fantes noen som var rause før de døde og som ville donere leveren sin. Derfor lever jeg. Jeg støtter denne viktige saken, dette er viktig for hver og en av oss. Organdonasjon er så viktig, sa han rørt til alle de oppmøtte på frivilligsentralen.

Over 500 står på venteliste for å få en organtransplantasjon i dag, og for dem er det ingen alternativer, sa Sekowski.


– Åtte av ti nordmenn sier ja til organdonasjon. Men mange har ikke sagt det til sine nærmeste eller fylt ut donorkort. Derfor har vi denne kampanjen. Organdonasjon er en fin ting, det er Reza et levende bevis på! En organdonor kan redde syv mennesker, og det er ingen aldersgrense eller sykdom som hindrer deg i å melde deg som donor. Organdonasjon er kun mulig ved en halv prosent av alle dødsfall, det er mye som skal klaffe, sa han videre.

Reza Rezaee har gjennomgått en levertransplantasjon, og støtter Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Janina Lauritsen

Savnet et annet perspektiv

Det ble mulig for publikum å stille spørsmål, og en ville vite om det er mulig for religiøse å være organdonor.

– Vi jobber med en moské, hvor en av medlemmene er transplantasjonskirurg. Og jeg har lest at de fleste religioner tillater organdonasjon, svarte Sekowski.

En annen av de fremmøtte ønsket å løfte frem et annet perspektiv på organdonasjon.


– Dere oppfordrer oss til å si ja. Da er det viktig å høre en motforestilling. Nå er vi ja-mennesker, men det er også et annet perspektiv som må frem. Jeg savner et slikt perspektiv her. Noe av problemet er at vi er for mange mennesker. Hvis det er slik, hvorfor skal man få folk til å leve lenger? lurte han på.

– Organisasjonen redder liv. Du lever og på et tidspunkt dør du. Det velger du ikke selv. Organdonasjon er en mulighet som kommer etter du er død – enten gravlegges du med organene, ellers kan noen som trenger dem få dem, sa Sekowski og lurte på om vedkommende hadde sagt nei om han trengte en organdonor:

– Det kan jeg ikke svare på nå, svarte publikummeren.

Rezaee tok utfordringen om å debattere temaet.

– Jeg er glad for at du tar det opp, vi må filosofere, sa han og la til at de kan ta debatten en annen dag på frivilligsentralen.

Kan ikke ha stands i år

På grunn av koronapandemien kan ikke Stiftelsen Organdonasjon legge til rette for standvirksomhet, slik som tidligere. I stedet skaper frivillige oppmerksomhet i nærmiljøet og det gjennomføres kampanjer i sosiale medier.

– Dette dreier seg om frivillige, men nå kan vi ikke ha stands. Vi har klistremerker og plakater, og vi har har hatt en rekordpåmelding av frivillige, sier Sekowski til Sagene Avis.

Rezaee har sagt seg villig til å være med på arbeidet fremover.

– Jeg skal på kurs og blir formidler etter hvert. Jeg stiller opp når de trenger meg! sier han før Sekowski fortsetter:


– Reza gjør en kjempeviktig jobb. Det er ekte historier som får folk til å bli organdonor. Jeg er veldig glad for at han er med. Grunnen til at vi har denne kampanjen, er at vi ser det er mange som er positive til å bli donor, men som ikke har sagt det til sine nærmeste. Halvparten av de positive har ikke gjort noe med det, derfor har vi denne snakkeboblen, sier han og løfter klistremerkene.

Rezaee mener folk må støtte hverandre når man kan, og ikke bare si at man burde ha gjort noe.

– Det er noe man kan gjøre nå, slik at organene kan komme til nytte og redde liv.

– Det finnes ikke alternativer til organer, derfor må vi si ja! avslutter Sekowski.

Aleksander Sekowski og Reza Rezaee Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...