ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Raymond Johansen:

– Det er ikke forsvarlig å åpne Oslo nå

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse der han orienterer om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Når vi åpner opp bør det være for godt. Det er det som er lagt til grunn for planene for gjenåpning som vi legger opp til nå, sier Johansen. Han viderefører dermed dagens tiltak, med unntak for skolene: Alle elever får komme tilbake til skoler på rødt nivå fra neste uke.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2021 kl 12:18

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Vi må holde igjen når vi ønsker å åpne opp, vi må beholde de gode vanenes selv når vi ønsker å leve normalt. Vi må fortsette kampen mot viruset selv om våre nære og kjærere er vaksinert. Vi må ikke snuble på oppløpet, må ikke ta noen sjanser, og vi skal stå løpet ut, sa byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus onsdag formiddag.

Regjeringen lanserte tirsdag flere lettelser i de nasjonale tiltakene, men Johansen understreket at det fortsatt er for mange smittede og innlagte i Oslo til at det er aktuelt å innføre de samme lettelsene i hovedstaden.

– Vi må ha strengere lokale regler i Oslo slik vi har hatt gjennom hele pandemien. Og som statsministeren sa, er lokale tiltak helt nødvendige for å holde nasjonal kontroll, sa Johansen, og la til:

– Det er ikke forsvarlig å åpne Oslo nå.

Viderefører tiltak

Oslo kommune viderefører derfor de fleste av tiltakene som har vært gjeldene i Oslo i ennå to uker til, frem til og med 29. april. Unntaket er skolene, som igjen åpnes for fysisk undervisning, på rødt nivå. Alle ungdomsskoleelever og videregåendeelever, samt 5.-7. trinn i de mest smitteutsatte bydelene, har siden 17. mars hatt digital undervisning. Det blir det nå slutt på.

ANNONSE

– Jeg er glad for at vi kan ta i mot elevene igjen, men med enda strengere smittevern, sa Johansen.

Dette blir de nye tiltakene for barn og ungdom:

  • Alle elever i osloskolen får komme tilbake til skolen fra mandag 19. april. Siden 17. mars har det vært digital undervisning på ungdomsskoler og videregående, og 5.–7. klasse i sju bydeler.
  • På skolen blir det forsterket rødt nivå. Det betyr tiltak for å redusere antall nærkontakter. Det anbefales munnbind i situasjoner utenfor undervisning der det er vanskelig å holde avstand.
  • Barn til og med ungdomsskolealder er unntatt kravet om å holde 1 meter avstand når det er nødvendig for å gjennomføre idretts- og fritidsaktiviteter utendørs.
  • Alle over ungdomsskolealder som deltar i idretts- og fritidsaktiviteter skal fortsatt holde minst 1 meter avstand til andre som ikke tilhører samme husstand. Gruppestørrelse på ti personer endres ikke for noen aldersgrupper.
  • Fritidsaktiviteter innendørs for barn og unge er fortsatt stengt.

Dette videreføres for resten av befolkningen:

  • Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem opprettholdes, men tiltaket skal vurderes på nytt neste uke.
  • Fortsatt skjenkeforbud og stengte serveringssteder – bortsett fra takeaway.
  • Fortsatt stengte treningssentre, teatre og kinoer.
  • Fortsatt stengte butikker - med noen unntak for blant annet dagligvarebutikker og apotek.
  • Forbud mot arrangementer – noen unntak, blant annet for begravelser.

– Vi vil være så trygge vi kan før vi får store lettelser, derfor videreføres de strenge tiltakene i all hovedsak. Men nedgangen i smitten viser at vi er på rett vei, sa Johansen.

Forrige uke ble det registrert over 1500 smittede i Oslo. 150 pasienter er innlagt med Covid-19 på Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus. Det siste døgnet er det registrert seks nye smittetilfeller i bydel Sagene, mot ni på mandag, og fire og fem gjennom helgen. I Oslo er det registrert 244 smittede siste døgn, mot 181 dagen før. Det er det høyeste dagstallet siden 8. april, da det ble registrert 257 smittede i hovedstaden. Smittettrykket i bydel Sagene er nå nede 257,3 per 100.000 innbyggere, og dermed i det nedre skiktet blant de 15 bydelene. Bydel Vestre Aker ligger lavest med 179,1 per 100.000, mend trykket er høyest i groruddalsbydelene, med Stovner på topp med 894,5 smittede per 100.000, og Søndre Nordstrand med 878,8.

ANNONSE

Før det kan komme lettelser er dette de viktige faktorene: smittenivået i befolknignen, antallet innleggelser på sykehusene, kapasiteten i helsevesenet, at vaksinasjonsgraden øker, og at faren for importsmitte går ned, ifølge byrådslederen.

Han understreket at kommunen har tett kontakt med nasjonale helsemyndigheter og at det legges stor vekt på deres råd. Rekkefølgen på kommende lettelser vil baseres på en kombinasjon av smitterisikoen og negative konsekvenser av ulike tiltak. Derfor vil de mest inngripende tiltakene som forbund mot to besøkende i private hjem vurderes først, allerede neste uke, mens de minst inngripende, slik som munnbind og avstandskrav, vurderes sist.

– Og vi gjør det vi kan for at kulturliv, næringsliv og samfunnsliv skal få komme i gang så raskt som mulig og med så små begrensninger som mulig.

Johansen understreket også at pandemien er ufortusigbar. Forsinkelsen og usikkerheten knyttet til Johnson & Johnson-vaksinen som kom i går er eksempler på det.

– Men mer er nå forutsigbart og sikkert: Vaksinene virker. I de øverste aldersgruppene der vaksinasjonsgraden er høy, er smitten lav. Vi har gått fra å sette i snitt 10.000 vaksinedoser i uka, til å sette 24.000 doser i forrige uke. Det er jeg veldig glad for. Å prioritere de hardest rammede bydelene har effekt. Og ved å prioritere flere vaksiner til Oslo og kommuner med høyt smittetrykk, fra andre kommuner med veldig lav smitte, har vi fått stor effekt av disse vaksinene. Det hjelper hele landet, og jeg er glad for at mange i landet viser stor forståelse for den situasjonen Oslo står i.

ANNONSE

Hva skal til for åpning i Oslo?

Johansen sa han skjønner at mange etter regjeringens varsel om nasjonale lettelser i går får forhåpninger også i Oslo.

– Men en stor del av Norges befolkning omfattes ikke av nasjonale lettelser. Nær to millioner mennesker bor i Oslo og Viken, som fortsatt har strenge tiltak, og vi kan ikke snakke om en gjenåpning av Norge før Oslo-regionen er med.

Så hva skal til før også Oslo-regionen kan åpne mer?

– For å åpne Oslo som resten av landet er vi avhengig av større vaksinetetthet. Hastigheten på gjenåpningen av Oslo er det regjeringen som sitter med nøkkelen til, sa Johansen.

ANNONSE

Per i dag er bare 6 prosent av oslos befolkning fullvaksinerte

– Vi er klare for å sette alle vaksinene vi får og har over tid hatt kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uka. Nå øker vi kapasiteten ytterligere, og har inngått en avtale med Apotekerforeningen slik at Oslo skal kunne sette 120.000 vaksiner i uka.

Han la imidlertid til at nyheten om forsinkelsen fra Johnson & Johnson kan ha betydning for vaksinetempoet i Oslo, og dermed også for fordelingen av vaksiner.

Samtidig sparket han ballen over til regjeringen om å bekrefte at endringene som nå kommer i forbindelse med åpning for arbeidsinnvandring, ikke medfører økt importsmitte.

– Vi må holde fast på det vi vet fungerer. Jeg håper regjeringen kan gi klare svar på at ordningen er så snever at den ikke skaper økt frykt for importsmitte.

Ramadan

Den muslimske høytiden ramadan står for døra, og som ved ved påske, jul og andre høytider er kommunen forberedt på at denne feiringen øker smitterisiko og smittespredning.

– Jeg håper alle forstår alvoret. I nært samarbeid med organisasjoner sprer vi nå råd og tips om ramadan for vår muslimske befolkning: Ikke ha besøk av flere enn to personer, delta på religiøse samlinger på nett, og ikke reis.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE