Sagene Avis

Sagene Avis

Det er ikke store summen som er inkludert til mat per elev

LAGER MAT: Fjerdeklassingene på Lilleborg aktivitetsskole har i ti uker laget mat sammen med Geitmyra. Fredag 7. desember kom eldre- og folkehelseministeren på besøk. Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

En femtilapp i måneden ligger i aktivitetsskolebetalingen. Men nå har elevene ved denne skolen i hvert fall lært å lage sunn mat for en billig penge, i samarbeid med Geitmyra matkultursenter for barn.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.12.2018 kl 18:16

LILLEBORG SKOLE: Sist fredag kom eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) på besøk til Lilleborg aktivitetsskole (AKS).

Hun var med på å lage maten til matfesten med foreldre og barna samme dag, og fjerdeklassingene viste henne hvordan de to ganger i uken er med på å lage mat på AKS.

Fått et løft

Maten som serveres på Lilleborg AKS har den siste tiden fått et løft med hjelp fra Geitmyra matkultursenter for barn, med støtte fra Gjensidigestiftelsen.

Geitmyra ønsker gjennom prosjektet Læringsrik mat på AKS/SFO å bidra til at elvene på AKS i Oslo får bedre og sunnere mat, og ikke minst at elevene er med på å lage den selv.

Barn som hevder de er «allergiske» mot grønnsaker, skoler som serverer makaroni med ketsjup hver dag og ansatte som ikke har ressurser og kompetanse til mer. Det er realiteten for mange av barna som hver dag tilbringer ettermiddagen på AKS og SFO, sier Geitmyra i en pressemelding.

Grønnsaksmengden er mindre enn 1/4 gulrot 


For 160 000 norske barn er heldagsskolen allerede en realitet. Det er mange nasjonale retningslinjer for maten på AKS og SFO, men ingen krav til næringsinnhold eller hvor mye penger skolene må bruke på mat.

I Oslo-skolen er det inkludert i betalingen for AKS, 51 kroner i måneden til mat pr barn. Det utgjør 2,50 kroner om dagen.

Prosjektleder for Læringsrik mat på AKS ved Geitmyra matkultursenter for barn, Anna Werenskiold, syns det er urovekkende at maten til de minste er så lavt prioritert. I følge Werenskiold er grønnsaksmengden på en vanlig AKS ofte er mindre enn en kvart gulrot om dagen.

Barna har storkost seg

I 10 uker har hun fulgt opp barn og ansatte på Lilleborg AKS tett og involvert barna i matlagingen, gått gjennom budsjetter og kjøkkenrutiner. Det har gitt resultater.

PROSJEKTLEDER: Anna Werenskiold Foto: Janina Lauritsen

– Prosjektet har gått helt strålende. De har gjort en bra innsats! Fjerdeklassingene har laget mat til 200 elever i snart ti uker. De har gjort det med så stor begeistring og så stor ansvarsfølelse. De har ryddet, servert og presentert maten, sier Werenskiold til Sagene Avis.

Barna har laget blant annet hjemmelaget tomatsuppe, grønnsaker, fisk, minestronesuppe, hjemmelaget müsli og eget tacokrydder.

 – Poenget er å få opp nivået av grønnsaker og fisk. Vi vil følge opp om fire-seks måneder, sjekke kvitteringer og se hva de har handlet inn, om de har spist mer fisk og grønnsaker eller gått tilbake til pølser og makaroni. Men dette klarer de, barna syns det er gøy! Det går helt fint å for eksempel kutte opp fire kilo gulrøtter med fjerdeklassingene, det er ikke utenfor rekkevidde, fortsetter hun.

– En femtilapp ekstra er ikke mye

Eldre- og folkehelseministeren er imponert over prosjektet.

– Dette er kjempebra! Her har de i ti uker lært disse småtrollene å lage mat, sier hun og ler mens hun klemmer på fjerdeklassingene.

KOM PÅ BESØK: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen var med fjerdeklassingene på matlagingen. Foto: Janina Lauritsen

– Nå kan de dra hjem til mamma og pappa og si «Jeg kan lage mat!» Det er viktig å bevisstgjøre foreldrene, barna trenger mat – både frokost og matpakke. Samspillet mellom skolen og foreldrene er viktig. Og det er viktig å få frem at 51 kroner i måneden til mat ikke er nok. Det er viktig at de får fortsette etter disse ti ukene, og at Oslo kommune ser at en ekstra femtilapp ikke er mye, sier hun til Sagene Avis.

Undervisningsinspektør og AKS-leder, Kristin Selstad, forteller om fornøyde barn og foreldre.

– Foreldrene er kjempefornøyde og barna smaker på nye ting. Det er mye læring i dette også, de følger oppskrifter og samarbeider. Jeg håper dette videreføres!

Hjelper innenfor de økonomiske rammene

Geitmyra fikk 4,2 millioner til prosjektet Læringsrik mat på AKS/SFO av Gjensidigestiftelsen. Det benyttes til prosjektering, kurs for ansatte og elever, utvikling av materiell til skolene og mataktiviteter.

– 2,50 koner per barn per dag er kommunens kostpris. Vi legger ikke til mer penger til mat eller drift, vi hjelper skolene til å lage bedre og sunnere mat innenfor de eksiterende, økonomiske rammene fra kommunen, sier Charlotte Hidle hos Geitmyra.

Geitmyra overleverte også fire krav til eldre- og folkehelseministeren som de kommer til å jobbe for. De kommer også til å jobbe for politisk endring lokalt ved at Oslo kommune øker kostprisene for mat på AKS.

Her er kravene til ministeren

  • Følg kostrådene

Maten som serveres på AKS må følge statens kostråd. Kommunene må stilles til ansvar for at elevene får god og næringsrik mat som metter.

  • Minstesats for mat på AKS

Det må settes en nasjonal minstesats per barn per måned for mat på AKS. Minstesatsen må være nok til å sikre godt næringsinnhold og nok mat til alle elevene.

  • Kompetanseheving for ansatte

De ansatte på AKS må få kompetanse til å lage trygg, god og næringsrik mat. For å kunne lage god mat under trange økonomiske rammer må de ansatte få tilstrekkelig med kunnskap om kjøkkenlogistikk, hygiene og ernæring.

  • Mat som læring

Elevene må involveres i matlagingen som en del av læringsstøttende aktiviteter. Matlaging og måltidet er en viktig arena for mestring og tverrfaglig forståelse. Mat må inngå som en læringsstøttende aktivitet i de nasjonale rammeplanene for AKS/SFO. 

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...