ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Det er litt dårlig gjort å holde det mot et sted at det er skikkelig populært

ÅPNINGSTIDSFORSKRIFTEN: Skal Soria Moria få ha åpent til 03.30? Det var spørsmålet som ble behandlet i Sagene bydelsutvalg 1. november. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– Dette har vært en vanskelig, men samtidig enkel avgjørelse , sier bydelsutvalgslederen om vedtaket. I bydelsutvalget 1. november skulle det vedtas om Soria Moria får ha åpent til 03.30 – eller ikke.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 11:15

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Torsdag 1. november ble den lokale åpningstidsforskriften behandlet i Sagene bydelsutvalg.

Bystyret vedtok den 23.5.2018 ny forskrift om serverings-, salgs- og skjenkebevillinger i Oslo Kommune, kalt Åpningstidsforskriften. Denne forskriften fastsetter når salgs- og serveringssteder i Oslo har lov til å holde åpent, og mellom hvilke klokkeslett det er lov å selge eller skjenke alkohol.

Innenfor rammen av Oslo kommunes åpningstidsforskrift, fremmet Bydel Sagene tidligere et forslag om en lokal forskrift som regulerer åpning- og skjenketidene for bevertningssteder som ligger i bydelen.

I Forskrift om serverings-, salgs- og skjenkebevillinger, Oslo kommune, Oslo står det i paragraf 7: Bydelsutvalgene kan etter serveringsloven § 15 første ledd vedta lokale åpningstidsforskrifter som fastsetter hvilke områder i bydelen som gis åpningstid tilsvarende sentrum, jf. § 3 bokstav a). 

Bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap), har tidligere fortalt til lokalavisa om den nye foreslåtte forskriften for bydelen, og om hva den inneholder spesielt for HvaSkjer.

ANNONSE

– Forslaget som det nå ligger, betyr at det ikke blir noen endring for stedene som ligger på Soria Moria. De kan da som tidligere holde åpent til klokken halv fire om natten, med skjenkestopp klokken tre. Dette vil eventuelt gjelder for både for HvaSkjer og Cosmopolite, sa Stoltenberg den gang. 

ÅPNINGSTIDSFORSKRIFTEN: Skal Soria Moria få ha åpent til 03.30? Det var spørsmålet som ble behandlet i Sagene bydelsutvalg 1. november. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Mange møtte opp til åpen halvtime

Flere av beboerne rundt Soria Moria og HvaSkjers ansatte møtte opp til åpen halvtime.

Nestleder i Torshov kvartal 3s styre, ønsker ikke å ha nattklubb utenfor bygården sin.

– Jeg syns ikke vi skal ha utvidede åpningstider i bydelen. Dette har ingenting med HvaSkjer å gjøre, men om hva konseptet sene åpningstider og mange mennesker gjør med beboerne i området. Det har lenge vært sene åpningstider, og det har vi levd godt med. Helt til nye eiere kom for noen år siden som bygget opp nytt konsept. Jeg ser at argumentet dreier seg om kultur, men hva om Soria Moria slutter med det? Hva om de sier «kultur er fint, men vi får det ikke til, men den nattklubbgreia vår fungerer bra.» Hva kan bydelen gjøre da, hvis vi har en generell utvidet åpningstid til klokken fire?

ANNONSE

– En annen av Soria Morias naboer, Marius Stensson, forteller at flere beboere har kommet til ham og fortalt at det har vært så godt de siste ukene HvaSkjer ikke har vært åpen til 03.30.

– HvaSkjer sier de er avhengige av å ha nattklubb for å drifte videre. Kaffegutta ga seg nettopp, etter mange, mange år i nabolaget. Leia var for dyr. Men er løsningen for dem også da, å ha nattklubb? Skal løsningen for alles driftsproblemer være å ha nattklubb? Og skal kultur subsidieres med fyll i et ellers så rolig bynabolag? Det syns ikke jeg. Det er hyggelige mennesker som driver, og jeg tror de har gjort sitt med det de kan gjøre, men jeg tror også de må innrømme at de ikke kan gjøre nok.

Dag Fosse representerte Soria Moria og HvaSkjer.

– Både Cosmopolite og HvaSkjer mistet i realiteten åpningstiden 14. september da overgangsperioden hadde løpt ut. Frem til da var det 60 ansatte ved stedet. Det var seks ansatte da de nye eierne tok over i 2013. Dette kjøpet, oppussingen, arrangementene, alle ansettelsene ble selvsagt gjort i tillit til at man plutselig ikke skulle miste åpningstidene. Etter at stedet måtte begynne å stenge klokken 01.00 er det 40 personer som er permittert. Det er 40 som står uten arbeid og omsetningen er mer enn halvert. Dette blir kroken på døra.

En vanskelig, men enkel avgjørelse

Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg fortalte at dette har vært en vanskelig sak for Arbeiderpartiet og de har vært veldig uenige.

ANNONSE

– Driverne at HvaSkjer har satt i gang mange tiltak for å forsøke å bøte på ubehaget naboene opplever, og som naboene selv sier har det hatt en viss virkning. Det drives masse kultur på HvaSkjer og Soria Moria. HvaSkjer har blitt et skikkelig populært sted, og det er litt dårlig gjort å holde det mot et sted at det er skikkelig populært. Og det er mange arbeidsplasser. Vi bryr oss om det.

Sa han og fortsatte:

– Men dette har også vært veldig lett for oss, for vi har ikke bare møtt driverne av HvaSkjer, vi har også møtt beboerne. Det gjør inntrykk når vi møter beboere som er på gråten fordi de ikke får sove i helgene. De gruer seg til helgen fordi de vet hva som kommer til å skje. Og vi har møtt naboer som de siste ukene har vært overlykkelige fordi de endelig kan få nattero. Vi har veid opp disse hensynene mot hverandre, og vi har landet på at vi ikke kan være med på å ha et sted som har mulighet til å ha åpent til klokken tre på natten midt i et boligfelt, midt i kanskje det tettest befolkede området i hele Norge.

Alle partiene støttet forslaget Arbeidsutvalget vedtok i forkant av bydelsutvalgsmøtet, og Bydel Sagene vedtar med andre ord ingen lokal åpningstidforskrift slik bydelsdirektøren anbefalte.

Det ble enstemmig vedtatt at Oslo kommunes åpningstidsforskrift vil være gjeldende for Bydel Sagene, og at Soria Moria dermed ikke får utvidede åpningstider.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE