Sagene Avis

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) er født og oppvokst i bydel Sagene. Han forteller om mange sterke minner, på godt og vondt. Foto: Janina Lauritsen

Abid Raja:

– Det er noe med barndomstraktene som trekker en tilbake

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) har hatt sin dose moro i bydel Sagene. Epleslang i skolehagen, «innbrudd» i Myrens Verksted eller den gangen da det holdt på å gå galt i Akerselva.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2020 kl 17:50

SAGENE: – Dette var hovedfartsåra de første seks skoleårene, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), mens han står på Beierbrua.

Han er født Sagene-gutt og bodde i Iladalen, rett bak kirka. Og på vei til og fra Sagene skole gikk han enten over Beierbrua eller opp og rundt.

– Begge deler har en sterk plass i barndommen, forteller han ivrig og minnene kommer trillende:

– Det var på Sagene skole jeg lærte ganske mange ting. Der var den første 17. mai-opplevelsen ved slottet, jeg husker i sjette klasse da jeg fikk være i faneborgen. Jeg husker det året godt, det var noen rasehatere som truet barnetoget, da Gro var med og gikk sammen med skolen.

Raja ser på den sterke strømmen som er i Akerselva for tiden, og mimrer tilbake til da det fort kunne gått galt.


– Jeg har lekt en del i Akerselva. Vi gikk over her en gang det var is, sier han og peker ned på oversiden av brua.

– Men isen var ikke så sterk, så vi gikk gjennom. Da var det heldigvis ikke så dypt, så vi gikk ned til livet. Vi kom oss opp, men vi fikk mye kjeft hjemme. Det var ikke det smarteste å gjøre …

Fra et slitent til et «kult» område

– Jeg har spilt basket nede på Mølla, og squash der inne, sier han og peker mot senteret på andre siden av brua.

Han har sterke barndomsminner fra akkurat dette området. Og det er ikke få ganger han har stått akkurat her på brua og sett på vannføringen, slik han gjør i dag.

– Det er en veldig fin plass, da! Det er en av de aller fineste plassene i Oslo, det er det.


– Har du et favorittsted i bydelen?

– Veldig mange. Men stedene jeg vokste opp på sitter veldig i kroppen, jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har jogget langs Akerselva oppover til Maridalen. Hele Akerselva er en del av min barndom – hele elva fra utløpet, gjennom Cuba og opp til Maridalsvannet. Områdene langs Akerselva er de fineste i hele Oslo. Dette er elva som tradisjonelt har delt byen i øst og vest, men de skillelinjene har begynt å bli visket mer og mer bort, og det er jo bra.

Statsråden smiler og ler mens han forteller om alle barndomsminnene. Men det var ikke alltid bare-bare å vokse opp i denne delen av byen. Han husker at Sagene, særlig rundt Bjølsen-området, ikke var særlig «hipt og kult.»

– Det var mer slitent, flere vanskeligstilte og litt trøblete. Jeg gikk jo også på Bjølsen skole, da var det Bjølsengjengen og David Toska gikk i parallellklassen min. Det var et vanskelig område å vokse opp i, som nå har blitt veldig kult.

– Barndomstraktene trekker en tilbake

Rajas barndomshjem lå også i nærheten av Geitmyra skolehage, et sted med litt for mange fristelser.


– Det ble et yndet sted på sommeren for å klatre over gjerdet og kose seg med plommer, epler, pærer og det som var å plyndre … Skolehagen har gitt mye god frukt til gutter som liker å klatre over gjerder, sier han og flirer godt.

GEITMYRA: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) besøkte Geitmyra matkultursenter for barn, onsdag 10. juni. Foto: Janina Lauritsen

Den lille gutten på epleslang vokste opp og ble en travel politiker, og han har ikke lenger like mye tid til å komme «hjem.» Men han prøver å legge en og annen sykkeltur hjemmefra på Ekeberg og til Sagene.

– Det blir et par-tre turer om sommeren. Det er ikke noe som er obligatorisk, men det føles bare riktig å sykle fra Ekeberg, langs Akerselva og til marka. Men i år har det ikke blitt slik. Normalt er det ofte jogging langs Akerselva, det føles riktig å oppsøke den – jeg vet ikke om det er vanlig, men det er noe med barndomstraktene som tiltrekker en tilbake. Men korona har gjort at arbeidssituasjonen ikke har muliggjort det.

Raja gikk på Foss videregående skole, på Grünerløkka, rett nedenfor bydelsgrensa.


– Her vi står nå var jeg fra fødselen, jeg gikk på barneskole her, ungdomsskole på Bjølsen og videregående der nede. Det er ikke mange steinkast unna hverandre. Og frem til jeg flyttet for meg selv, hadde 25-26 år av livet mitt vært innenfor en bitteliten radius.

Rajas familie bodde i en kommunal bolig, og de hadde ikke så god råd. Det ble ikke mange ferieturer til utlandet, sommerferiene ble tilbrakt i nabolaget. Og han gjorde mye rart i området, også «verre» påfunn enn å stjele noen epler.

– En del ting har gått av moten, som å klatre i trær og klatre på hus. Men akkurat her lå jo gamle nedlagte fabrikker også, som vi pleide å hoppe over takene på, det var jo moro. Og der hvor NRK nå har plass ved Myrens Verksted, var det også nedlagte fabrikker som vi har … eh, sier han og flirer igjen:

– Vært ikke-reglementert inne i, på den tida!

– Var du en liten rebell-type?

– Vi var kanskje litt sånn utforskende, da. Men akkurat på fabrikktaket der kunne det jo gått virkelig gærent. Jeg husker det var på vinterstid, vi måtte klatre opp på baksiden av taket for å komme oss opp, og da var vi på et sånt overheng uten å vite det – da vi kom tilbake ramlet snøen. Og det å gå over isen her var ikke det lureste vi gjorde. Vi var aldri taggere og ødela ting, men nedlagte fabrikker langs Akerselva var et utforskningsområde for små barn. Det var veldig moro.

Den viktige bibliotekaren

Statsråden tilbrakte mye tid på det lokale biblioteket da han var liten. Kanskje har han også tatt turen etter at Deichman Torshov pusset opp i vinter?

– Det er bra du sa, for nå har jeg en unnskyldning for å dra tilbake dit! For tre år siden skrev jeg en kronikk om å få en sjanse til, da løftet jeg frem bibliotekarens betydning for meg. Da var jeg innom og besøkte Ranveig, men jeg har ikke vært der siden. Det var et veldig viktig bibliotek for meg, men jeg husker også at det ved Iladalen pleide å komme en bibliotekbuss, noe som har gått helt av moten, det var et fint bibliotek. Så lå det også et ved Sagene kirke, i kjelleren i samfunnshuset, sier han og fortsetter:

– Men særlig Sandaker-biblioteket hadde en stor betydning for meg for å gi leseglede, og bibliotekaren stilte alltid spørsmål om hva jeg syns om bøkene, og kom med innspill om hva som burde være neste bok som bygget videre på «bok-karrieren.» Som et lite barn inne på biblioteket, skjønner man ikke helt hva man skal lese nå, men der var det noen som bygde videre på lesegleden min. Og hadde ikke det skjedd, tror jeg ikke at jeg hadde tatt utdanning.

Videre husker han godt lærerne på Sagene skole, for eksempel Karin Myhre.

– Jeg har ikke truffet henne siden den gang, men alle de små viktige og riktige tingene som mange av lærerne på Sagene, Bjølsen og Foss gjorde, førte for min del til at jeg tok utdannelse. Til tross for at jeg hadde en litt vanskelig oppvekst i hjemmet.

Og rett bak skolen ligger gamle Biermannshjemmet, den første barnevernsinstitusjonen Raja var på, etter at barnevernet plasserte ham på et hospits for narkomane i Waldemar Thranes gate.

– Jeg ble seks uker på Biermannshjemmet. Dette området har vært på godt og vondt for meg, men det har vært en del av min oppvekst og kommer for alltid til å være en bit av meg. Uansett hvor jeg bor i verden, i Norge eller i Oslo.

– Vi må opprettholde grøntarealene

Lokalmiljøet her var helt annerledes på starten av 80-tallet, enn slik det er i dag, forteller han. Men han tror at å legge til rette for gode nærmiljøer for barna er vel så viktig i dag som da. Som organisert trening, men også arenaer for uorganisert eller egenorganisert trening.

– Å ha steder i parken å spille fotball, basket eller ha en skatepark. Det er en viktig del av barns oppvekstvilkår – både den organiserte idretten som mange er med i, men den passer ikke alle, derfor må vi ha parkene, lekeplassene og friluftsområdene. Det er gull verdt for barn. Men det er også viktig for de voksne at man har et område å trekke seg ut til, vi må ikke bygge ned grøntområdene. Her har man klart å ivareta veldig mye areal rundt Akerselva, men vi vet at parker og friluftsområder stadig er under press fordi man skal bygge boliger eller legge veier.

– Det å beholde grøntområdene er viktig for dagens barn, og voksne, og det kommer til å være viktig om 20, 50, 100 år. Så min oppfordring til bydelspolitikerne, og til bystyret, er at man opprettholder grøntarelanene og tilrettelegger for at man har områder hvor barna kan være, i stedet for at de trekker mot sentrum. Der vet vi at det ikke nødvendigvis skjer gode ting. Vi må ha områder hvor man kan drive konstruktivt samspill med hverandre, og det gjør du i nærområdene. Har du gode nærområder, som gir deg gode attraktive tilbud, slipper du å reise til andre steder. Det tror jeg er veldig viktig.

Her kan du se Abid Raja på sykkelarrangement på Voldsløkkam ed elever fra Fernanda Nissen skole tidligere i sommer:

Statsråden i snakker med barna.

Håper å besøke «hele» landet i sommer

– Hvordan har koronasommeren vært, kontra en standard Raja-sommer?

– Denne sommeren har jo vært stengt for kultur, konsertene, spelene … Normalt drar en kulturminister rundt og åpner ulike ting og klipper snorer. Det har ikke jeg kunnet gjøre i år. Derfor var det viktig for meg å ikke ta sommerferie, men å være til stede for de ulike aktørene. Jeg tror jeg har hatt to dager jeg kan kalle feriedager i år, resten har jeg brukt for å møte alt fra Førdefestivalen som ble avlyst, men også å være til stede for Moldejazz som klarte å ha en mindre festival enn de pleier, eller møte ulike museer.

Etter han har snakket med lokalavisa, går ferden videre til Innlandet. Og før sommeren er over håper han å ha vært «overalt» i Norge.

Ministerselfie på vei opp til Gaustatoppen. Foto: Privat

– Jeg håper at jeg i løpet av august har vært innom alle de gamle 19 fylkene, og både store og små spel og festivaler som er avlyst for å snakke med arrangørene og truffet nok museer for å få deres innspill på hva vi skal gjøre videre. Det er også viktig at kulturministeren er til stede et år hvor man ikke har arrangementer, både for å gi en klapp på skulderen for innsatsen som er lagt ned, men også for å få nødvendig innspill for å se hva slags politikk vi skal lage til høsten.

– Hva gjør du når du først skal koble av med ferie?

– Hvis jeg hadde hatt en normal ferie, uten korona, hadde vi nok planlagt 1-2 uker i Italia. Det var Sardinia som sto øverst på lista, men ferieplanene ble tidlig kansellert. Så da hadde vi nok mest sannsynlig ligget på stranda. Men som regel forsøker jeg å kombinere ferien med vesentlig mengder trening for å ta det der skippertaket… Nå må jeg løpe! sier han til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...