Sagene Avis

— Det fine med plastforurensing er at alle kan gjøre noe med det

RYDDET AKERSELVA: Både nordmenn og amerikanere ryddet i Akerselva ved Nydalsdammen. Foto: Janina Lauritsen

— Problemene er enorme, men vi starter her ved Akerselva i dag, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), på verdens miljødag 5. juni.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2018 kl 15:53

AKERSELVA: 5. juni er Verdens miljødag. I den forbindelse deltok Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite, Oslo Elveforum, Rusken og Hold Norge Rent på en ryddedag ved Nydalsdammen og nedover Akerselva.

— Akerselva er et av de vakreste områdene vi kan bruke her i Oslo, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen i sin tale.

— Det fine med plastforurensing er at alle kan gjøre noe med det, vi kan alle bruke mindre plast. Og rengjøring av elvene forhindrer at avfallet havner i havet. Vi har sett hvaler i Norge med magen full av plast. Problemene er enorme, men vi starter her ved Akerselva i dag og gjør vår del, sa han videre.

KLIMA- OG MILJØMINISTER: Ola Elvestuen stilte opp på rydding i Akerselva Foto: Janina Lauritsen

— Hvorfor bare én dag?

Den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite lurte på hvorfor vi bare har én dag hvor vi markerer verdens miljødag.


— Hvorfor ikke hver dag? Det finnes ikke noe verre enn å være midt ute på havet og se søppel. Det har jeg gjort. I går ble det funnet en hval med mye plast i magen. Vi må si arbeidet starter her i dag! Det er en stor glede å være her og være en del av det! Over 93 prosent av søppelet som havner i havet kommer fra ti elver i verden, mente han - noe Hold Norge Rent betvilte i sin tale.

Vi både kan og må slå plastforurensing, påpekte Lise Keilty Gulbransen i Hold Norge Rent.

— Rundt omkring i hele verden er elvene kilder til marint avfall. Vi må gjøre noe! Så langt i år har 100.000 vært med på å rydde hav og elver for søppel i Norge.

AMERIKANSKE AMBASSADØREN: Kenneth J. Braithwaite stilte også opp på rydding av Akerselva Foto: Janina Lauritsen

Ta med dere dugnaden

— I Norge har vi noe som heter dugnad. Ta med dere denne norske skikken videre og lær noe av det, det er gøy! sa nestleder i Oslo Elveforum Julie M. Løddesøl.


Verdens miljødag ble etablert i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. FNs miljøprogam oppfordrer i år alle til å være med på å bekjempe plastforurensing.

På verdensbasis blir det:

  • Kjøpt en million plastdrikkeflasker hvert minutt.
  • Hvert år bruker vi nesten fem billioner plastposer.
  • Totalt er 50 prosent av plasten vi bruker engangsplast.
  • Nesten en tredjedel av plastemballasjen blir ikke gjenbrukt, men ender opp som søppel i naturen.
  • Hvert år havner over 13 millioner tonn plast i havet

Kilde: FNs nettside.

FJERNET SØPPEL: Mange møtte opp for å plukke søppel ved elva Foto: Janina Lauritsen


LES OGSÅ:

Nå handler joggeturen om mer enn det å bli sprek

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...