Sagene Avis

SV-lederen om Torshovtoppen:

– Det handler om hvem byen skal være til for

Leder av Sagene SV, Sidsel Fjelltun, tok over lokallaget like før pandemien brøt ut. Slik har koronaåret vært for Sagene SV. Foto: Janina Lauritsen

– Vi har ikke så mange grønne flekker, dette er et område som har holdt noen barnefamilier i bydelen. Alle de parkene og grøntområdene vi har bidrar til å gjøre det hyggeligere å være barn og ungdom her, og det bør også Torshovtoppen bidra til, sier Sidsel Fjelltun (SV).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: Sidsel Fjelltun tok over ledervervet i Sagene SV i januar 2020. Hun fikk med andre ord ikke lang tid på seg i førersetet før vi ble kastet ut i en pandemi.

– Vi hadde årets første styremøte, så kom koronaen. Det ble en ilddåp, men det var jo litt hyggelig også, vi ble veldig kreative, sier Fjelltun til Sagene Avis.

Hun har merket at folk har vært utsultet på sosial kontakt. Når hun ringer folk for å diskutere politiske saker og de ikke slipper henne av telefonen, så er det bare én ting å gjøre: Gå en tur og kjøpe kaffe, slik at folk får noen å henvende seg til ansikt til ansikt.

Fjelltun syns det er trist å se hva pandemien har gjort med bydelen. Både de store effektene av koronaen som ulikheter i samfunnet, helseproblemer og bare det å kunne komme seg ut av leiligheten.

– Det er ikke så mange i bydel Sagene som har veldig mange kvadratmeter å boltre seg på, det blir veldig merkbart nå.


Sagene Avis har også presentert alle de andre nyvalgte og gjenvalgte lokallagslederne i bydelsutvalgspartiene MDG, AP, Høyre, Rødt og Venstre.

– Skaper en gjeng

– Det har vært ganske vanskelig å være leder. Alle planene vi la de første månedene måtte kanselleres med en gang. Og ingen var vant med digitale møter i starten, så det var ganske høy kleinhetsfaktor da. Men da vi først kunne møtes, satte alle veldig stor pris på det, så det ble veldig takknemlige arrangementer. Men vi turte ikke å gjøre så mye, i tilfelle vi kunne få smitte på et møte, sier Fjelltun.

Nå får SV stadig nye medlemmer. Det merket de spesielt da Ap stemte mot rusreformen, det gjorde også flere andre lokallag, ifølge Fjelltun.

Sagene SV hadde en kjempeplan for å aktivisere mange nye medlemmer, men de tidligere lavterskelarrangementene har naturlig nok måttet vente.

– Det er sårt, jeg tror alle savner å ta en øl eller ha piknik sammen. Bare helt enkle ting hvor man ikke trenger å være superinteressert i politikk for å komme til oss akkurat den dagen. Det håper vi at vi får gjort mer av, når alle blir vaksinert etter hvert.


– Det sosiale er viktig for deg, men hva mer har vært viktig for deg å ta med inn i lederrollen?

– Jeg ser ikke på meg selv som et stort lederemne, men det viktigste nå har vært å være tålmodig og skjønne at man må gjøre dette over tid. Det er alltid veldig viktig med organisasjonsarbeid og å kunne legge opp en langsiktig plan, man vil at alle skal komme på arrangementene. Det man gjør er jo å skape en gjeng, da må man bruke tid på å la folk bli kjent med hverandre. Vi er en gjennomflytter-bydel for mange, vi må gi dem noe å feste seg til i Sagene, slik at de har en plass å komme. Da er det synd man ikke får hatt de sosiale arrangementene. Vi har klart å holde tak i medlemmene vi har hatt, men det er litt vanskelig å nå ut til nye folk.

Videre tenker Fjelltun at det viktigste er å ha evnen til å ta til seg kritikk, og tenke at man er flere i lokallaget. Hun vil jo lage noe folk ønsker å være med på. Da takker hun for å ha stødige erfaringer å lene seg på hos for eksempel gruppeleder Gry B. Larsen.

– Hun har jo vært gjennom alt før, i motsetning til resten av oss som fremdeles er litt nye. Vi har heldigvis noen å støtte oss på, det har ikke vært så enkelt å finne ut av det nå, det må jeg si. Jeg håper det går tilbake til en mer ordinær hverdag når det går an å arrangere noe igjen.

Dette blir viktig for partiet fremover

For Sagene SV blir særlig barnefattigdom en viktig sak fremover. Ifølge Bufdir har barnefattigdommen i Norge har vært økende siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2013 økte antallet fra 84.000 til 115.000 i 2019. Fattigdommen blant barn er nå høyere og vokser raskere enn fattigdom blant voksne.


– Og leilighetsprisene går jo bare oppover, pengene ender ikke hos dem som trenger det mest. Og en grønn omstilling som ikke blir folkefiendtlig, men ivaretar de som trenger det og ivaretar miljøvernet, og ikke bare klimaet, er viktig for oss. Men det blir vanskelig, fortsetter Fjelltun.

– Det har blitt mye mer bevissthet rundt forskjeller i samfunnet, som også korona drar veldig frem. Jeg jobber på et sykehus hvor veldig mange er inne i et forløp hos NAV. Hvis du ser på hvordan dokumentasjonsbehovet de står overfor er, versus hva man har møtt fra store selskaper, så er det ganske enkelt å bli litt sinna. For det er en ganske tydelig skjevfordeling, det krever mye fritid å være fattig, hvis du skal klare å manøvrere alle de systemene. Det syns ikke vi er greit, det er derfor vi vil ha gratis SFO og universelle velferdsgoder, så ikke alt må søkes om og vites om. Det er ganske mange folk som kunne fått redusert prisen i barnehagene, men som kanskje ikke er klar over det. Det er ikke slik at staten ser inntekten din, og så skjer det automatisk.

Fjelltun håper også det blir en tannhelsereform. Da hadde Norge blitt et litt bedre land å leve i, mener hun.

Vil passe på Torshovtoppen

– Og så håper jeg vi får fortsette å passe på Torshovtoppen, og at vi går gjort noe med den. Dette er litt på nasjonal basis også. Det handler om hvem byen skal være til for. Jeg tenker byen ikke primært skal være for alle de som eier eiendommer, men det er slik det har blitt nå. Prisene går bare oppover og mange kan ikke henge med.

– Flere nevner videregående skole. Hva vil Sagene SV helst ha på Torshovtoppen?


– Vi trenger en videregående skole i bydelen. Men det viktigste er at området blir brukt til noe som er positivt for bydelen, og ikke bare blir en profittmaskin. At man får foreviget den og får tilgang. Vi har ikke så mange grønne flekker, dette er et område som har holdt noen barnefamilier i bydelen. Alle de parkene og grøntområdene vi har bidrar til å gjøre det hyggeligere å være barn og ungdom her, og det bør også Torshovtoppen bidra til. Vi får se på de konkrete planene, for akkurat nå er det jo litt fastlåst. Vi kan absolutt støtte skole og bedre bruk av området, det hadde vært fint.

Aksjonsgruppa «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet» har tidligere lagt frem sin visjon for Torshovtoppen i Sagene Avis, en visjon som inkluderte blant annet et aktivitetssenter og festsal. Fjelltun sier hun godt kunne tenke seg et sånt type samfunnshus på tomta.

– Det hadde vært flott å få flere tilbud på denne siden av bydelen. Det viktigste er å få en god prosess, i motsetning til slik det har vært så langt, så man kan vurdere hva som ville ha gitt mest både for ungdommene og de andre. Det er få tilbud for de eldre ungdommene, og det trenger de. Det er ikke alle som har råd til å sendes ut på all verdens fritidsaktiviteter, sier hun og fortsetter:

– Byplanleggingen bør ha en utjevnende effekt slik at alle har tilgang til fellesområder, så det ikke blir «jeg har hage og det har ikke du.» Det er litt sånn det blir om man ikke gjør noe med markedskreftene, vi merker at der har vært Høyre-styre i lang tid i Oslo, og en tanke om vi kan bygge oss ut av det her. Det har ikke vært en suksess, man må gjøre noe mer enn det.

Det er store levekårsforskjeller fra bydel til bydel, men også innad i bydel Sagene. Fjelltun syns det er ubehagelig å tenke på at det er så store forskjeller på ett og samme sted.

– Noen dør mye tidligere enn andre, det sier noe om samfunnsforskjellene, og det er ikke så lett å like.

– Folk er drittlei

Oslo SV har hatt en stor vekst og har rekordmange medlemmer generelt, det var 3103 medlemmer i februar, men av alle de 16 lokallagene er det Sagene SV som har hatt størst vekst i Oslo. Nå teller lokallaget 379 medlemmer – en økning på 120 prosent siden lokalvalget i 2015.

– Hva er SVs nye mål?

– Vi har mål på 20 prosent oppslutning. Det er hårete, men vi skal prøve å strekke oss etter det. Vi lager en plan for aktiviteter fremover, vi håper det blir bra. Så håper vi det blir fysiske møter. Både fordi alle er drittlei digitalt, men også fordi vi da får med oss flere. Det er mange eldre som ikke er hjemme i den digitale møteverden, og det ville gjort mye med oss bare å få se folk igjen, sier Fjelltun og avslutter:

– FHI har sagt at det meste skal være ferdig til september, det er litt fint å tenke på. Da går det fremdeles an å grille litt.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...