Sagene Avis

– Det perfekte supplement hvis du ikke har hage

DYRKINGSKASSER: Tosterud forteller at de har dyrket gulrøtter, reddiker, sukkererter, chili, tomater, jordbær, urter og blomster. Foto: Privat

– For det er det jeg liker ved å ha en plantekasse i parken – at det ikke bare er noe vi gjør for oss selv, men noe vi deler med alle som går tur forbi der hver dag! sier Hanne Tosterud

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: I 2014 startet Bydel Sagene et prøveprosjekt for å teste om det gikk an å dyrke på offentlige plasser.

Alle som bor i bydelen kan søke om å adoptere en kasse å dyrke i. Dyrkingskassene adopteres av beboere i bydelen, som får ansvaret for vedlikehold og stell av kassen og plantene.

Les mer om prosjektet her

Arrangerer kurs

– Vi skal erstatte noen av de eldste kassene i år, og vi arrangerer et nettverkstreff 19. april sammen med Bydel Grünerløkka, sier Helene Lo Cascio Sætre, miljøkonsulent i Kultur- og nærmiljøenheten Bydel Sagene.

Treffet er et dyrkekurs for alle som allerede driver med, eller har lyst til å starte med, urban dyrking.


– Vi vil få fordelt ut alle kassene og fylle opp ventelistene litt. Det er høy utskiftning av beboere i bydelen vår, så folk beholder ikke nødvendigvis kassen sin så lenge!

DYRKEKASSER: Bydelen skal erstatte noen av de eldste kassene i år, og arrangerer et nettverkstreff 19. april i Flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate 32. Foto: Bydel Sagene

Perfekt supplement når man ikke har hage

Hanne Tosterud, Øyvind Kristoffersen Paulsen og datteren Vilde Paulsen Tosterud har hatt dyrkingskasse i Lilleborg kirkepark siden 2016.

– Vi elsker å bo midt i byen! Og vi synes å adoptere en dyrkningskasse var det perfekte supplementet når vi ikke har hage, sier Hanne Trosterud.

Hun forteller at de dyrker litt på balkongen sin også, men der blir det jo ikke plass til å dyrke sånt som man kan ha i den store plantekassen.


– I plantekassen har vi dyrket gulrøtter, reddiker, sukkererter, chili, tomater, jordbær, urter og blomster. Vi har også vært heldige å få spirer fra dem som eier nabokassene når deres kasser har vært for fulle, og vi har samarbeidet om å vanne kassene i feriene.

GØY Å VANNE: Vilde Paulsen Tosterud (3 år da bildet ble tatt) har vært med på å stelle i kassene. Foto: Privat

Lov å smake

Tosterud forteller at de sår frø i små potter innendørs nå i april, og setter dem ut i plantekassen i midten av mai.

– Vi ønsket oss en dyrkingskasse etter å ha sett andres kasser i parkene på Sagene, og vi syntes det var så spennende å følge med på hva som kom opp av jorda. Det er jo også et morsomt pedagogisk element å følge prosessen fra frø til plante med barna, og datteren vår elsker å være med på å vanne og se om det er noe nytt spiselig som har modnet.

Et år fikk de også noen fantastiske solsikker som tok over halve plantekassa og blomstret til langt utpå høsten. Det tenker Tosterud må ha vært hyggelig også for forbipasserende å følge med på.


– For det er det jeg liker ved å ha en plantekasse i parken – at det ikke bare er noe vi gjør for oss selv, men noe vi deler med alle som går tur forbi der hver dag. Vi tenker det må være lov å snike til seg et jordbær eller en sukkerert når man går forbi også, så lenge folk lar det bli igjen noe til oss!

DYRKERNE: Øystein Kristoffer Paulsen, Hanne Tosterud og datter Vilde Paulsen Tosterud har dyrkekasser i Lilleborg kirkepark Foto: Privat

LES OGSÅ:

En million kroner til grønne tiltak – se hvem som mottar pengestøtte

Vil dyrke på taket til Sagene Samfunnshus

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...