Sagene Avis

Sagene Avis

«Det var blå rotter og grønne rotter, de var kjempesvære!»

Det er mye spennende å fortelle om langs Akerselva. Foto: Ole Anders Flatmo/Wikimedia Commons

Det fortelles forskjellige ting om livet langs elva.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2019 kl 20:44

SAGENE: Forfatter Gro Røde har samlet mange historier om livet langs elva, i boka med samme navn. Om Oslo-historie fra Sagene, Torshov, Bjølsen, Iladalen, Sandaker og Åsen, boka er en oppdatert utgave av boka med samme navn fra 2000.

«I Livet langs elva vandrer leseren i et spennende landskap blant bygninger og folk i miljøet langs Akerselva...»

Står det bak blant annet bak på boken. Fellesnevneren er «...den alltid bevegelige, brusende, arbeidssomme og til tider skitne, men nå så vakre Akerselva.»

Det er mye spennende å lese om, i boka til Gro Røde.

Rotte, tegning. Lysbilde sannsynligvis benyttet i foredrags- og informasjonsvirksomhet i bekjempelse av rotteplagen, ref. oslobilder.no Foto: Ukjent/Oslo byarkiv (1930)

Blant annet refererer hun en kvinne, født i 1921, som forteller fra elva og Beierbrua som går over «Hjula».

Kvinnen forteller i boka at de så «konene» ved vinduene, og som sto ved veverimaskinene:

«...Og da var det spennende å se hvilken farge det var på ælva, for noen ganger var den grønn og blå og lilla, ettersom hvilke blåtøyer de holdt på med inne der...Det som var litt spennende vet du, var at rottene hadde farge etter vannet. Så det var blå rotter og grønne rotter, og det var noen digre best! De var kjempesvære rotter! De var motbydelige...Det var en svalgang eller noe sånt noe inn - og under der kom disse rottene. Og der fossa dette vannet ut som det var forskjellige farver på.»

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Siste med #AkerselvaVis flere

Mener skolen truer grøntområdet og kommer for tett på elva

Mener skolen truer grøntområdet og kommer for tett på elva

Sjekk denne ruggen!

Sjekk denne ruggen!

Fine badesteder, både ved Akerselva og i Marka

Badeguide:

Fine badesteder, både ved Akerselva og i Marka

Lurer du på hvor det er fint å bade? Og hvilke steder som har muligheter for å kjøpe is, hvor er det toalett og - eller - tilrettelagt for bevegelseshemmede?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...