Sagene Avis

Dette bør du vite når du søker barnehageplass

ESPIRA: Styrer i Espira Torshovdalen barnehage, Kathy Dayvary Larsen. Foto: Janina Lauritsen

Fredag 1. mars er siste frist for å søke barnehageplass – her er de beste tipsene for hva du bør tenke på før du velger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: Å velge riktig barnehage er noe av det viktigste de aller fleste småbarnsforeldre må gjøre. Det kan føles enkelt å bare gå for barnehagen som ligger nærmest hjemmet, men det er mange andre hensyn som bør veie tyngre enn geografi.

Ikke nøl med å ta direkte kontakt med barnehagen

– Hvis du er på jakt etter gode råd om hva du bør se etter i en barnehage, kan det være veldig lurt å snakke med en barnehagepedagog, sier Kathy Dayvary Larsen.

Hun er styrer i Espira Torshovdalen barnehage i bydel Sagene. Med 100 barnehager over hele landet er Espira en av Norges største private barnehageaktører. Kathy anbefaler også å gå på besøk i barnehagen for å få se med egne øyne hvordan personalet jobber og forholder seg til barna.

– Det finnes ingen dumme spørsmål. De fleste nye barnehageforeldre har mange spørsmål, og de som jobber i barnehagene har stor forståelse for at mange syns det er litt skummelt å overlate det kjæreste man har til fremmede, Larsen.

Velg privat eller kommunal barnehage

Du søker plass via Oslo kommunes nettsider. Der kan du søke på både private og kommunale barnehager i den rekkefølge du ønsker.


Flere og flere barnehager tilbyr nå fullkost, slik at barna kan få alle sine måltider der. Dette kan være en stor fordel, spesielt hvis barnehagen har et aktivt forhold til et sunt og variert kosthold, påpeker Larsen.

– Alle Espiras barnehager tilbyr fullkost, og mange har også egne kokker som tilbereder sunne måltider, forteller styreren fra Torshovdalen.

Barnehagestyrerens 5 tips til deg som skal velge barnehage

1. Besøk barnehagen – se med egne øyne hvordan de som jobber der forholder seg til barna.

2. Finn ut om det er stor gjennomstrømming av ansatte, eller om barnehagen har et stabilt personale.

3. Undersøk forholdet barn per ansatte, og hvor mange av disse som har pedagogisk bakgrunn.

4. Velg gjerne en barnehage som tilbyr fullkost, og spør om tilnærming til næring.

5. Undersøk om barnehagen har en god plan for samarbeid med foreldre.

Kilde: Espira Barbehager

Når har barnet rett til barnehageplass – og når må du søke?

Retten til barnehageplass gjelder i kommunen der barnet bor. Dersom det ikke er ledig plass der du ønsker, kan du få tilbud om barnehageplass i en annen barnehage i Oslo. Kommunen prøver å finne plass i nærheten av der dere bor, dersom du har søk om plass i nærheten av bostedsadressen.

Barn uten barnehageplass som fyller ett år i januar-juli har rett til plass i august det året de fyller ett år, mens barn som fyller ett år i august-november har lovfestet rett til barnehageplass den måneden de fyller ett år.


Barn uten barnehageplass som fyller ett år i desember har rett til barnehageplass førstkommende august etter at de har fylt ett år.

Når må du søke for å ha rett til plass?

Søknadsfrist for barn med rett til plass i august og september er 1. mars

Søknadsfrist for barn med rett til plass i oktober og november er 15. august

Dette er kommunens søknadsfrister. Private barnehager oppfordres også til å følge dem som en del av det samordnede opptaket.

Har du allerede søkt om plass og venter på tilbud trenger du ikke sende ny søknad for rett til plass. Hvis du ønsker å gjøre endringer i søknaden må du gjøre det før søknadsfristen.

Kan du søke om oppstart før måneden barnet har rett til plass?

Ja, men det er ikke sikkert du får tilbud om oppstart når du ønsker. Send søknaden 2-3 måneder før du ønsker plass. Du vil få tilbud når det er ledig plass til barnet ditt, senest måneden barnet har lovfestet rett til plass. Søknaden gjelder til du får et tilbud eller selv sletter søknaden.

Barnehageplass i kommunale barnehager må tas i bruk innen en måned fra tilbudt startdato (du må betale fra startdato). Private barnehager har egne vedtekter som bestemmer når plassen må tas i bruk.

Du kan søke om oppstart senere enn måneden barnet har rett til plass, men da har du ikke lenger rett til plass. Da kan det hende du må vente lenge før du får tilbud.

Les mer om barnehagesøking, og les mer om den enkelte barnahage, på Oslo kommunes nettsider.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...