Sagene Avis

Lokale anbefalinger til jula:

– Dette burde du spise, drikke og gi bort

Julestjerne med snødryss. Foto: Stella Oter Lindeberg

Vi har mange lokale bedrifter her i bydel Sagene, og de fleste av dem har skikkelig peiling på det de driver med. Her er deres tips!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.12.2021 kl 13:37

SAGENE: Både eiere og medarbeidere hos bedriftene deler gjerne sine lokale anbefalinger med Sagene Avis.

De vet akkurat hva slags produkter som passer best til været, stemningen og samtiden – her kommer juleutgaven av lokale anbefalinger!

Få julestemningen

En helt spesiell julestjerne. Foto: Stella Oter Lindeberg

Marianne Hauge er eier og daglig leder hos blomst- og skattebutikken Verksted jord. Det tradisjonsrike trehuset i Sagveien er pyntet med både nips, dufter, planter og levende lys, så Marianne vet hva hun snakker om.

– Nå er det bare én uke igjen til juleaften, så nå er det julehygge som gjelder, og for min del, er det blomster. Å få fine, flotte amaryllis i hus, gjør så mye. Bare én gir jo julestemning.


Lys og lukt på man også ha, og da kanskje helst en kombinasjon:

– Det som er koselig med mørke desemberkvelder, er jo å tenne lys. Og juledufter. Vi har ett lys som lukter vintergrønt, juletre og skog. Også finnes det dufter som gir følelsen av at noen faktisk står på kjøkkenet og baker julekaker, selv om man gjerne kjøper de på butikken.

I tillegg må hun jo nesten trekke frem den klassiske julestjernen, men Marianne har en litt ny variant.

– Det blir jo skikkelig jul med en julestjerne i stua. Her har vi en julestjerne med litt pigmenter, så det ser ut som snødryss. Den er helt nydelig, synes jeg.

– Julestjerna liker ikke kulde, så nå er det mildt og fint, men man må huske på å flytte den hvis man skal åpne et vindu i kulda. Også liter den å tørke litt, ikke for mye vann når man først vanner.

Juleskinka

Han smiler bak munnbindet, altså! Foto: Stella Oter Lindeberg

Strøm-Larsen har vært byens ribbesjefer i en livstid, men de har faktisk annen julemat på lager også. Jan Strøm-Larsen drifter butikken på fjerde generasjon, og han heier på skinka.

– Jeg vil kanskje foreslå juleskinke, en sukkersalta skinke som passer både til frokost, lunsj og middag. Den kan serveres kald, varm eller hvordan du vil, og om det skulle komme noen ekstra gjester, er det bare å finne den fram.

Kanskje dette er året for å implementere noen svenske juletradisjoner? Jan mener i hvert fall at skinka er veldig praktisk, og den kommer i flere varianter.


– Jeg har både urøkt og røkt, i rå tilstand, i kokt tilstand, og med og uten bein. Den har ligget i en lake med sukker og salt, så den er både salt og søt.

Stort juleutvalg

Julebrusen og Tannjul er Mortens favoritter. Foto: Stella Oter Lindeberg

Morten Øvland er økonomisjef hos Sagene Bryggeri, og vet hvordan øl skal smake. Til årets julefeiring, har de brygget fire øl og en real julebrus.

– I dag tenker jeg at vi må bevege oss inn i julelandet, og vi har både med og uten alkohol, til liten og stor.

Litt av et utvalg. Foto: Stella Oter Lindeberg


Hvit jul er kjørepilsen til dem som får på plass julestemningen, uten noen av de ubehagelige konsekvensene.

– Den er alkoholfri og undergjæra, og er litt mørkere og mer smakfull enn helårs-kjørepilsen vår. Det er et klassisk juleøl, søt og god i avslutninga og lite bitter.

Rød jul er hvit sin alkoholholdige søster, og skal passe fint med den kraftige norske julematen.

– Dette er det bryggerimesteren kaller en Vienna-lager, og det er en halvkraftig øl. Den har karamellisert maltsmak mot slutten, og kan drikkes alene eller til mat.

Sterk jul er et tradisjonelt norsk juleøl med 6,5 prosent alkohol, og beskrives som et mørkt, kobberrødt, gyllent bokkøl.

– Her begynner vi å snakke litt krevende øl, som gjerne er godt til salt mat.

Tannjul er kanskje årets mest spennende juleøl, med en alkoholprosent på 8, og smaker av sjokolade, appelsin og vanilje.

– Det som er litt kult med denne, er at vi anbefaler den til risgrøten. Det har vi smakt selv, og det passer veldig godt.

Julebrusen til Sagene bryggeri er selvfølgelig brun, og er smakstestet av blant annet Morten sine barn. Den er rimelig eksklusiv, og kan kun kjøpes fra bryggeriutsalget.

– Her tar vi et lite skritt inn i barnas verden. Dette er en veldig god julebrus, som har et lite preg av ingefær. Den er nesten litt i pepperkakeland.

Kjartans honning

Her tar de både smittevern og økologiske varer på alvor. Foto: Stella Oter Lindeberg

Tone Berg jobber på Den Gode Jord, og forteller at det går mye i både gaver, julete og pepperkaker.

– Pepperkakene har det gått utrolig mye av. De er bakt med rørossmør, og er veldig gode.

Når det kommer til gaver, blir det handlet inn mye forskjellig. Tone forteller at hun ser mange kjøpe inn mye ting for å sette sammen skikkelige gavepakker, og hun har selv tatt en del av julehandelen her i butikken.

– Jeg har blant annet kjøpt badesalt og duftlys i julepresanger.

Men det er spesielt ett produkt hun har hjemme hele året:

– Jeg er fast kjøper av den råhonningen vi har. Den er fra Kjartans Bigård, og er utrolig god.

Trendplagg

Lilly tror at hvem som helst kan strikke denne. Foto: Stella Oter Lindeberg

Lilly Brandal er daglig leder av Strikkelilly, og har full oversikt over hva som er populært på strikkefronten. Akkurat nå, som den store dagen nærmer seg med stormskritt, går det stort sett i småstrikk – ting som du rekker å lage på et par dager.

– Vi selger veldig mye halser om dagen, særlig denne som bruker to nøster Punogarn. Dette er en egen oppskrift som heter Puno-hals, fordi vi ikke hatt fantasi til å komme på noe annet. Dette er en super julegave, enten å gi bort to nøster med oppskriften, eller å strikke den selv.

Hun forteller at halsen både er praktisk og veldig enkel å lage:

– Ingen har hatt problemer med den, tror jeg. Også får du lært deg det elementære med å strikke rett og vrang, felle av til hals og å lese en oppskrift.

Hva med en Tromsø-hoodie? Foto: Stella Oter Lindeberg

I tillegg til halsen, er det balaklavaen som er mest moteriktig denne vinteren. Ifølge Lilly, begynte populariteten i fjor, men den har virkelig eksplodert i år. Og den er minst like enkel som halsen.

– Det er helt utrolig hvor mange vi selger av dem.

Og kanskje best av alt, finner du en helt gratis oppskrift på balaklava her.

Alle de anbefalte produktene får du tak i lokalt her på Sagene.

God jul!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...