Dette er bryggeriets 20-årspresang til Øyafestivalen

Brygget har fått navnet Øya99, og spiller på festivalens 20-årsjubileum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Øyafestivalen feirer 20 år, og det markeres med et spesialbrygg fra samarbeidspartneren Ringnes Brygghus.
Publisert: 03.08.2019 kl 09:00
SAGENE: Ringnes har vært samarbeidspartner med Øya siden den aller første festivalen ble arrangert på Kalvøya i 1999. Med et nytt mikrobryggeri i Ringnes Brygghus har bryggeriet brukt muligheten til å gi Øyafestivalen en helt spesiell 20-årspresang – nemlig sitt eget Øya-øl.
Resultatet har blitt et "bursdagsbrygg" med navnet Øya99, og er en norsk Pale Ale. Det er bryggmester Øyvind Langgård som på Ringnes Brygghus som har holdt sin stødige hånd over bryggeprosessen, men ledelsen i Øyafestivalen har vært med på å bestemme resultatet.
For hvordan er egentlig «smaken av Øya?»
Fruktig og sommerlig
– Vi har 19.000 mennesker innom hver dag, og er landets største festival. Øya har overlevd i 20 år, og det er det ikke alle festivaler som er så heldige å gjøre. Vi er stolte over å holde det gående med en sunn drift, sier Bjarte Øvregård. Han er salgssjef for Øya, ansvarlig for bardriften, og har jobbet med festivalen i de siste ti årene.
Nå var tiden kommet for å gi festivaltraveren sitt helt eget øl. Da ideen kom fra bryggeriet, var Øya ikke vond å be.
– De ønsket en øl med «high drinkability», den skulle være fruktig, smake tropisk og sommerlig, og passe til maten som serveres under festivalen, sier Hans Trygvason, daglig leder for brygghuset nederst på Sagene.
En hel dag ble det smakt, diskutert og justert, før brygget ble satt i begynnelsen av juni. De videre kriteriene fra festivalen var klare: Ølet skulle være norsk, økologisk og kortreist.
Og det har så godt som blitt oppfylt. Det er brukt norsk malt fra Trøndelag og en variant av den urnorske ølgjæren kveik fra Sogn og Fjordane, til å lage det som beskrives som "et friskt, smaksrikt og unikt festivalbrygg", med en alkoholprosent på 5 volumprosent. Det brukt økologisk humle.

Hans Trygvason, daglig leder for Ringnes Brygghus, Øya-salgssjef Bjarte Øvregård, barsjefen i Paradiset, der ølet skal serveres, Andreas Storeng, og brygger og produktutvikler hos Ringnes, Karoline Underthun. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
1000 liter
En knapp uke før festivalområdet i Tøyenparken tar imot årets publikum, fikk salgssjef Øvregård, og Andreas Storeng, barsjefen i Ølparadiset, der Øya99 vil bli å finne, smake på de første dråpene med festivaløl. Det luktes, smakes og nikkes bekreftende.
– Den er lett å drikke, lett fruktig og syrlig, sier barsjef Storeng.
Hvor mye øl som totalt serveres gjennom festivaluka i Tøyenparken, vil ikke Øvregård ut med, annet enn at det "går noen liter pils". Og pils vil nok fortsatt være ølsorten det går mest av, også i år. Ringnes Brygghus har brygget 1700 liter med Øya99. 1000 liter går til festivalen, mens resten vil bli å finne på tapp til gjestene i brygghuset nederst på Sagene.

Øya-salgssjef og baransvarlig for festivalen, Bjarte Øvregård, er fornøyd med både farge og smak. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Dette ølet vil definitivt få bein å gå på. Med 19.000 innom hver dag vil det bli begrenset hvor mange som får smake, men vi håper det rekker til flest mulig. Det er stor ølinteresse i vårt publikumssegment, og mange vil nok stå i kø for å smake på dette jubileumsølet, legger han til.
Og blir Øya99 så populært som festival og bryggeri håper, er de ikke fremmede for å brygge enda mer til neste år.
NB! I år kutter Øyafestivalen engangsplastglassene. I samarbeid med Ringnes og selskapet Rene Glass, tas det i bruk gjenbruksbegere, som et mer miljøvennlig alternativ. Ifølge Øvregård vil det redusere søppelmengden fra festivalen med 70 prosent. I tillegg til å være et viktig miljøtiltak er det også i påvente av et mulig forbud mot engangsplastbegre av PLA fra 2021, som er typen glass Øya har brukt siden 2017.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!