ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dette er byrådets nye tiltak mot spredning

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), informerte mandag 28. september om byrådets nye tiltak i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Byrådet i Oslo innfører nye tiltak for å stoppe koronasmitten, men dropper noen av Helsedirektoratets anbefalinger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2020 kl 18:45

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Byrådet innfører påbud om munnbind i kollektivtransporten, forbud mot arrangementer på mer enn 50 personer på steder uten faste sitteplasser inne og påbud om system for registrering av gjester på skjenkesteder.

— I dag føler jeg på et stort ansvar for å samkjøre stat og hovedstad. Byrådet har derfor tatt en ny vurdering av anbefalingene som nasjonale helsemyndigheter har gitt Oslo kommune og som helseministeren sterkt har oppfordret oss til å innføre. Byrådet innfører nå flere av de anbefalte tiltakene, men vi forbedrer og tilpasser dem slik at de kan fungere godt i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Byrådet innførte forrige uke flere tiltak for å hindre smitte og spredning av koronaviruset. Tiltakene gjaldt begrensing på ti personer i private sammenkomster, registrering av gjester på serveringssteder, bruk av munnbind på kollektivtransporten og i situasjoner der man ikke kan holde en meters avstand. I tillegg ble arbeidsgivere pålagt å legge til rette for hjemmekontor i tråd med den gjeldene koronaforskriften.

Tiltakene

Dette er de nye tiltakene byrådet nå innfører:

ANNONSE

  • Påbud om munnbind i kollektivtransporten: Munnbindet skal brukes ved trengsel og når man ikke kan holde en meters avstand. Påbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00. Fra tidligere gjelder også en oppfordring om å bruke munnbind dersom man er steder hvor man ikke klarer å holde en meters avstand.
  • Forbud mot arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser: Grensen for antall deltakere på offentlige arrangementer senkes fra 200 til 50 personer. Den nye grensen gjelder kun innendørs arrangementer der det ikke er fast seteplassering. Forbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00.
  • Registrering av gjester på skjenkesteder: Alle skjenkesteder pålegges å ha et system for registrering for å gjøre smittesporingen mer effektiv. Opplysningene slettes etter 14 dager.

Det vil gjøres en ny vurdering av tiltakene etter 14 dager.

– Oslo har stått støtt i håndteringen av pandemien siden begynnelsen av mars. Vi har bidratt sterkt til å unngå nedstenging slik vi har sett i storbyer over hele verden. De tiltakene vi nå innfører er tidsavgrensede og målrettede, og vil forhåpentligvis dempe smittetrykket ytterligere, sier Johansen.

ANNONSE

– Forundret

Byrådslederen sier han er forundret over at helseminister Bent Høie (H) har gått til det uvanlig steget å true med å overstyre Oslo.

Johansen sier på pressekonferansen mandag at Oslo har vært under sterkt press fra helseminister Bent Høie (H) og Helsedirektoratet gjennom helgen.

Helseministeren har gått til «det uvanlige steget å true med å overstyre Oslo», dersom Oslo ikke innførte nye tiltak som er anbefalt av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI), sier Johansen.

– Det forundrer meg, sier han.

ANNONSE

Regjeringen har muligheten til å overstyre, men det er ikke ønskelig, sa Høie tidligere mandag. Han sa også at han forventer at Oslo følger råd om strengere tiltak og ber kommunen ta ansvar.

Så langt har byrådsleder Johansen opplevd samarbeidet med nasjonale myndigheter som godt. Han understreket at han håper de fortsetter å ha tiltro til at byrådet kjenner sine innbyggere best.

Men Johansen tar også initiativ til å begrave stridsøksen.

– I dag føler jeg på et stort ansvar for å samkjøre stat og hovedstad, sier byrådslederen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE