ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dette er Ernas tre mulige koronascenarioer

Statsminister Erna Solberg la fram tre mulige scenarioer for utviklingen av koronapandemien det neste året. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Statsminister Erna Solberg vil tilpasse tiltakene fremover etter utviklingen av pandemien. Det meste avhenger av vaksineringen av befolkningen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2021 kl 13:23

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Da regjeringen presenterte den nye økonomiske krisepakken fredag, la statsminister Erna Solberg (H) fram tre ulike scenarioer for hvordan koronapandemien kan utvikle seg videre.

– Poenget med disse scenarioene er å vise at vi ikke bare kan legge én strategi for hvordan vi skal komme ut av denne krisen. Situasjonen endrer seg hele tiden, og det gjør også at behovet for økonomiske tiltak vil endre seg, sier Solberg.

1: Flere vaksiner

I det mest optimistiske scenarioet vil det være flere vaksiner som godkjennes, og tilbudet fra produsentene økes.

– Det vil igjen kunne føre til at alle i risikogruppene får tilbud om vaksine til påske, og resten av den voksne befolkningen får tilbud om vaksine før sommeren, sier Solberg.

I dette scenarioet holdes muterte varianter av viruset under kontroll, og vaksinene virker positivt på infeksjon og smittsomhet.

ANNONSE

– Utviklingen er lovende i hele Europa, og i beste fall kan de fleste smitteverntiltak avvikles før sommeren, sier Solberg.

2: Muterte varianter får fotfeste

I mellomscenarioet vil det være vaksineleveranser som blir forsinket. Det medfører at risikogruppene får tilbud om vaksine før sommeren og resten av den voksne befolkningen før årsskiftet.

Samtidig får muterte varianter av viruset fotfeste, men de holdes under kontroll gjennom testing og smittesporing.

– Noen av smitteverntiltakene kan avvikles fra i sommer, men mange må beholdes utover høsten. Alle smitteverntiltak vil kunne avvikles ved årsskiftet, med noen unntak, sier Solberg.

ANNONSE

3: Oppslutningen om smitteverntiltakene synker

I det mest pessimistiske scenarioet klarer man ikke å få vaksinert mange nok til at det er mulig å avvikle smitteverntiltakene i løpet av året. Det kan enten være fordi produsentene ikke klarer å levere nok vaksiner eller fordi nye virusvarianter gjør vaksinene ineffektive.

– Da kan vi oppleve at folks oppslutning om smitteverntiltakene synker. Kommuner og sykehus kommer under et stort press, og det blir nødvendig med nye, omfattende tiltak regionalt eller nasjonalt, sier Solberg.

Hun sier at hun forstår at bransjer vil ha mer forutsigbarhet i denne situasjonen.

– Men situasjonen er uforutsigbar, og derfor har vi utviklet fleksible verktøy som kan tilpasses utviklingen, sier statsministeren.

ANNONSE

Varsler pressekonferanse lørdag

Helseminister Bent Høie, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskapsminister Guri Melby holder pressekonferanse om koronatiltak lørdag klokka 10.00.

Sist helg innførte regjeringen strenge og inngripende koronatiltak i 25 kommuner i Oslo-regionen etter utbrudd av mutantvirus i Nordre Follo kommune.

Disse tiltakene gjelder til og med søndag 31. januar, og regjeringen skal nå fortelle hva som skjer videre fremover.

De strengeste tiltakene ble innført i de ti kommunene Nordre Follo, Oslo, Nesodden, Vestby, Ås, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler. 15 randsonekommuner fikk også strenge tiltak.

ANNONSE

– Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til VG torsdag.

Han sier at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.

– Vi tar en ny vurdering av de tiltakene de nærmeste dagene. Da er min holdning veldig tydelig: Vi må prioritere en åpning av tjenester til barn og unge først og så raskt som overhodet mulig.

Også anbefalingene til hyttefolket er justert. Les mer om det her:

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE