Dette er forslaget til ny rutemodell for trikken
I løpet av 2024 skal Oslos 87 nye trikker være på plass. Nå har Ruter og Sporveien utarbeidet et forslag til hvordan de skal kjøre i fremtiden.
Publisert: 28.03.2021 kl 07:46
BYDEL SAGENE / OSLO: Planleggingen av forslaget til ny rutemodell for trikketilbudet i Oslo startet høsten 2019. Arbeidet er et samarbeid mellom Ruter og Sporveien Trikken.
Nå er det faglige forslaget for trikketilbudet i Oslo fra 2024 klart.
«Hensikten har vært å finne frem til et trikketilbud som gir optimal bruk av de 87 nye trikkene etter at alle nye trikker er faset inn i 2024», heter det i notatet som Sagene Avis har fått tilgang til.
I arbeidet har det vært et mål å vurdere de alternative rutemodellene basert på mest mulig objektive kriterier, og finne en løsning som er best mulig for flest mulig, skriver kollektivselskapene.
Se forlaget til nytt linjekart lengre ned i saken!
Vurderte mange modeller
De 87 nye trikkene som Oslo kommune har gått til innkjøp av, vil fases inn fortløpende fra 2021 til 2024.
«Nye trikker og de siste årenes oppgradering av trikkeinfrastrukturen vil gi et stort løft til kollektivsystemet og byutviklingen i Oslo, og bidra til å nå overordnede mål for areal- og transportpolitikken», kommer det frem i notatet.

Lan Marie Berg og Raymond Johansen gleder seg over nye trikker, og at de snart kommer i trafikk. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
I notatet skriver selskapene at rundt 30 ulike modeller har blitt vurdert.
Det ble satt flere krav som måtte innfris til den nye modellen. Ett var at det ikke kunne være mer enn 79 trikker i drift samtidig. Årsaken er at det kreves en buffer på rundt ti prosent for å ivareta ulike behov som vedlikehold og reparasjon.
Ny rutemodell trikk
Sett med krav som ble brukt for å vurdere forslagene i prosessen med forslag til ny rutemodell:
MÅ-krav:
- Maks antall trikker som kan være i trafikk samtidig er 79. Dette skyldes krav om en buffer på rundt 10 % for å ivareta behov for vedlikehold, reparasjon av skader etc. Det er bestilt 87 nye trikker som skal være i drift fra 2024.
- Tilpasning til tilgjengelig infrastruktur. Trikken er avhengig av tung skinneinfrastruktur og er lite fleksibel. Dette innebærer at det ikke er mulig å kjøre forbi, det kreves vendeanlegg for å snu og det er begrensninger på hvilke svingemuligheter man har i kryss.
- Tilpasning til tilgjengelig basekapasitet/nattoppstilling. Det er begrensninger knyttet til antall trikker det er plass til i systemets trikkebaser. Det betyr at det er nødvendig å koordinere fordeling av trikkene slik at plassbehovet er ivaretatt.
BØR-krav:
- Det bør være et tilstrekkelig antall trikker langs alle delstrekningene som dekker
etterspørselen i en 2030-situasjon. Samtidig er det ønskelig å begrense strekninger med overkapasitet, altså høyere kapasitet enn behovet skulle tilsi. Det bør derfor være balanse mellom behov og kapasitet på de ulike delene av linjen.
- Rutemodellen bør ha høy score på alle evalueringskriteriene.
Andre praktiske forhold:
- Linjene som betjener samme strekning, må være koordinert i tid slik at det blir jevn avstand mellom trikkene.
- Antall trikker og svingebevegelser gjennom kryss må holdes på et nivå som sikrer god avvikling og minimerer forsinkelser.
- Det bør være enkelt å skalere opp og ned tilbudet ved behov for å endre kapasiteten i trikkenettet (rushtid/dagtid/kveld).
- Linjer som er koblet sammen i tekniske pendler, må koordineres.
- Det er et ønske om å minimere tomkjøring for å øke driftseffektiviteten.
- Løsningen må ivareta behov for regulering ved endeholdeplasser.
Kilde: Ruter og Sporveien
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Fortsatt nødvendig med bytte
Med det nye forslaget til rutemodell vil det heller ikke bli mulig å reise med trikk fra Rikshospitalet, Forskningsparken og Blindern til den andre siden av byen uten å bytte. Trikken som kjører fra Rikshospitalet, vil kjøre til sentrum og Trondheimsveien om Carl Berners plass og Sinsen før Disen.
«I en typisk morgensrushtime utgjør antallet som reiser kollektivt fra Ljabru og Ekeberg, henholdsvis 25 passasjerer til Ullevål sykehus, 45 passasjerer til Blindern og 15 passasjerer til Rikshospitalet. Dette utgjør omtrent 2% av alle kollektivreiser til disse destinasjonene, og bør derfor ikke være et argument for behov for en direkteforbindelse med trikk.»
For linje 11 er det planlagt at dagens endeholdeplass Kjelsås byttes ut med Sinsen. Fra Sinsen vil den kjøre til Grefsen og Storo, før den fortsetter slik som i dag, ned Grefsenveien og med endeholdeplass på Majorstuen.

Dagens rutemodell til høyre og forslaget til nytt til nytt til venstre. Foto: Ruter/Sporveien (montasje)
Linje 12 er planlagt å kjøre likt som i dag, mellom Kjelsås og Majorstuen via Aker Brygge og Solli. Det vil bli den eneste linja som trafikkerer holdeplassene i den øvre delen av Grefsenveien, mellom Disen og Kjelsås.
Ber om innspill
Den nye rutemodellen er fotventet å gi høy punktlighet slik at kundene opplever at trikkene er i rute, og at det er god forutsigbarhet ved behov for bytte.
En ulempe med den nye modellen vil imidlertid være at den gir «noe overkapasitet på banene i vest for å sikre nok kapasitet på banene i øst».
Dessuten forutsetter rutemodellen en oppgradering av vendeanlegget i Muselunden, skriver kollektivselskapene i rapporten.
Les også:
Ruter og Sporveien ønsker innspill fra bydelene som blir berør av endringene de forslår i sin faglige vurdering av ny rutemodell. Det vil de gjøre for å belyse konsekvenser og andre forhold som kan påvirke valg av løsning.
«Foreløpig tidsplan er å lande en beslutning om ny rutemodell for trikk i midten av mai 2021.»
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!