Sagene Avis

Naboene åpnet stien til eplehagen:

Så kom tomteeier og stengte igjen

ÅPNET OPP: Karianne Ulseth, Jørgen Hatlebø, Hilde Brinchmann, Tom Erik Sipos og Lars Højberg har åpnet stien. Barna Pelle, Vilde, Zelda og Ingeborg var med. Foto: Janina Lauritsen

Etter å ha sett gamle bilder av kjerreveien som tidligere gikk gjennom eplehagen på Torshovtoppen, ønsket naboene å åpne den for allmennheten. Men etter å ha gravd den frem, kom en traktor og sperret åpningen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2020 kl 13:31

TORSHOV: I forrige uke åpnet Jørgen Hatlebø inngangen til den gamle stien ned til eplehagen på Torshovtoppen, også kalt Torshaug.

Stien, som starter ved parkeringsplassen utenfor Torshovtoppen barnehage, ble sperret av en jordhaug.

– Jeg kastet jorda til side, så man kan få en barnevogn gjennom her, sier Hatlebø.

Hatlebø er sammen med Hilde Brinchmann, Karianne Ulseth, Tom Erik Sipos og Lars Højberg naboer til tomta som eierne, Bastia Eiendom, planlegger å fylle med 855 boenheter, skole, flerbrukshall, barnehager, svømmehall, i tillegg til næringslokaler, handel, servering, samt offentlig og privat tjenesteyting.

Les mer om hva som planlegges på denne tomta her


Og her kan du lese hvorfor disse naboene og aksjonsgruppa vil forhindre planene

Slik ser stien ut, og det er nå mulig å komme seg frem uten å måtte tråkke over tregjerdet på parkeringsplassen. Foto: Hilde Brinchmann

Så bilder fra eplehagens «storhetstid»

Etter å ha sett gamle bilder av kjerreveien som tidligere gikk gjennom eplehagen, ønsket de å åpne den opp igjen for allmennheten.

Og etter at de la ut bilder av Hatlebøs gravearbeid, i Facebook-gruppa «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet - nei til rasering og kjempeutbygging!», var det mange som tok den i bruk både til fots, med barnevogn og på sykkel.

Men gleden var kortvarig. Torsdag kveld ble jordhaugen flyttet tilbake og stien igjen sperret.


Højberg var vitne til at en traktor gravde igjen stien, etter at det hadde blitt mørkt.

– Vi gravde en meter med sti, så dekket de det til igjen som et ganske kraftig signal, forteller de.

Veldig mange ønsker at eplehagen skal være åpen, folk har laget illegale innganger overalt, sier de og viser til hullene som er klippet i gjerdet.

– Og hva slags signaler sendes ved at gjerdene rundt tomta har piggtråd? Jeg blir flau, legger Hatlebø til.

Fotografering 1929, før opparbeidelse av området til park. Foto: Ukjent/Oslo byarkiv

Graver den frem igjen

Mens Sagene Avis er innom tomta, bestemmer naboene seg for å grave frem igjen den gamle stien. De tar frem spader og både barna og de voksne står på helt til det blir mulig å både gå og sykle her igjen.

Jørgen Hatlebø og Tom Erik Sipos graver frem stien for andre gang Foto: Janina Lauritsen

De har ikke bare sørget for enklere ferdsel for alle, de har også ryddet i eplehagen og kastet mye søppel.

– Det var mye søppel som tyder på at det har vært dopsalg på tomta, det vil vi få vekk. Og nå mens vi sitter hjemme på grunn av koronaviruset, trenger vi å gjøre noe sammen med barna. Og dette var en sjanse til å gjøre noe konstruktivt, så blir det kanskje fint her i vår, sier Brinchmann.


Nå er det ekstra viktig med uteplasser i bydelen, mener hun.

– Det er lite friareal i bydelen, vi trenger de områdene vi har. Og her er det et ekstremt stort potensial. Det er en skam at det har forfalt og blitt forsøplet i så mange år! Dette er jo en botanisk perle på Torshov, som Bastia Eiendom har gjemt. Og nå skjer det skurkaktige ting her om natta, når de dekker over stien vår for å holde oss ute, sier de før de legger til:

– Dette er hans (Tore Solbakken, journ.anm) tomt, men det er skammelig at det skal være stengt for folk.

Brinchmann og de andre naboene hadde planer om å arrangere en stor dugnad 19. april, noe koronaepidemien setter en stopper for.

– Når det blir mulig å arrangere en stor dugnad igjen, håper vi det kommer mange!

Naboene har fjernet mye søppel fra eplehagen. Og nå som inngangen til stien er åpen fra parkeringsplassen, håper de flere vil ta den i bruk. Foto: Janina Lauritsen

Eiendomsansvarlig kom på besøk

Få minutter etter at Sagene Avis var på tomta, fikk naboene besøk mens de holdt på med siste rest av gravingen.

Da kjørte en mann inn på parkeringsplassen, og fortalte naboene etter hvert at han er driftssjef for tomta.

Ifølge Brinchmann ønsket han å be dem fjerne seg fra tomta, og han minnet om at dette er privat eiendom. Hun beskriver det hun følte var en situasjon med høy temperatur da han var på tomta, og hun ba også om at stien fikk være åpen – i det minste til koronaepidemien er over.

– Han sa han anså dette som en provokasjon, og han innrømmet at det var de som hadde gravd igjen stien.

I skrivende stund, mandag formiddag, er stien fortsatt åpen.

Hilde Brinchmann, Zelda og Ingeborg står også på. Foto: Janina Lauritsen

«Aktiviteter i hage og utearealer er attraktive arenaer for sosial bærekraft»

Det er i dag flere bygninger på eiendommen. Lønnebakken skole og Torshovgata barnehage avvikler sin drift sommeren 2020. Tomteeier ønsker å ta eksisterende bygg i midlertidig bruk, som «ledd i utviklingen av sosial infrastruktur og bærekraftsmål på Torshaug.»

Videre skriver Urba AS, på vegne av tomteeier, til Plan- og bygningsetaten:

«Piloten fortalte oss at fellesskap på tvers av generasjoner var viktig. Fellesrom ute og inne må utvikles som møteplasser. Sosial infrastruktur må inkludere arenaer og aktiviteter som hjelper oss å motarbeide ensomhet, inaktivitet og utrygghet. Mat og matkultur, samt aktiviteter i hage og utearealer er attraktive arenaer for sosial bærekraft.»

Derfor skjønner ikke naboene hvorfor de nå opplever å bli forsøkt stengt ute fra eplehagen.

– Nå viser de jo virkelig hvordan de egentlig stiller seg til saken, sier Marte Vike Arnesen. Hun er også nabo og en del av aksjonsgruppa, men var ikke til stede da Sagene Avis møtte naboene på tomta.

– Naturlig å spørre først

Sagene Avis tok kontakt med tomteeier, Tore Solbakken i Bastia Eiendom AS, for å høre hva han mener om at naboene har ryddet eplehagen for søppel, og åpnet inngangen til den gamle stien.

– Det er jo hyggelig hvis de rydder, men vi minner om at eiendommen fortsatt er privat og at det både er høflig og normalt å spørre om lov først.

– Da er det altså dere som sperret stien naboene gravde frem? Kan jeg spørre hvorfor?

– Vi må igjen minne om at dette er privat eiendom! svarer Solbakken.

Da driftssjefen snakket med naboene, skal det ha blitt nevnt at Bastia Eiendom har rett til å stenge av området for folk, hvis det ikke respekteres at dette er en privat eiendom.

– Det stemmer ikke at vi skal sperre eiendommen! sier Solbakken til Sagene Avis.

Eplehagen har forfalt og blitt brukt som søppeldynge, forteller naboene. Nå har de fjernet mye søppel og sier de ser spor etter salg av narkotika. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...