ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dette er psykologens klare juleråd

KOMMENTAR: – Ta det helt rolig! Julens viktighet, så glad og lykkelig man skal være gjennom juletiden, er en lært øvelse. Spesielt lært oss av de som lever av handel.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2017 kl 09:06

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Kjære medmenneske, da nærmer det seg juletid, nå er de de første dagene i desember.

Det blir julemat og gaver og juletrær. Julen er en av årets høytider og de som er heldige, gleder seg til jul. Mens en del andre ikke har det så bra i juletiden.

Noen savner sine kjære ekstra mye den dagen, mens de som lever for seg selv kanskje føler seg ekstra ensomme.

De som drikker, drikker ekstra mye i julen og de som sliter med økonomien, merker det enda mer inn mot jul.

Noen har nettopp fått en sykdoms diagnose som er krevende å bære igjennom en juletid, mens de som har slitt med angst og depresjon eller sorg det siste året ofte får det tyngre i julen.

ANNONSE

Den økte problemopplevelsen inn mot jul er jo ikke vanskelig å forstå når hele verden rundt en har det så veldig fint inn mot jul.

Jeg har observert det gjennom flere år, den indre uroen i menneskene er økende inn mot jul, og ønsket om å løse utfordringer i livet sitt oppleves mer presserende enn ellers.

Derfor: Ta det rolig. Ta det så rolig som mulig. Ha det så godt som mulig. Prøv å finn deg små lommer med ro og prøv å få sove litt om natten.

Kanskje du kan gjøre et tiltak for å finne noen du kan være sammen med på en av juledagene, eller kanskje du evner å heve blikket og se mot over jul.

Da blir det tilbud på klær og salg av treningspakker slik at alle de som har vært glade i julen kan få trent bort juleribben dette året også.

ANNONSE

Ta det helt med ro, januar kommer denne gangen også. Julen er ikke så farlig, den er i all hovedsak en sosial konstruksjon.

Med det mener jeg at dens viktighet, og så glad og lykkelig man liksom skal være gjennom juletiden er en lært øvelse.

Spesielt er den lært oss av de som lever av handel. Det er ikke noe galt med å leve av å drive med handel, men husk at julen også kan være noe annet enn julegavenes, forbrukets og evalueringens tid.

24. desember er bare en av 365 dager i året. Ta det helt med ro, det blir januar neste år også.

Bibelen forteller om en ganske kjent kar ved navn Jesus som ble født 24. desember. Han var en snill og ganske så klok fyr, som ville at folk skal ha det bra og han ville at folk skulle være snille mot hverandre.

ANNONSE

Han ville også at folk skulle være snille mot seg selv. Han kom med ideene om en ny måte å være i verden på. Han ville at folk skulle lære å tilgi seg selv hvis de følte at de ikke hadde vært bra nok, slik at de igjen kunne føle seg bra nok.

Julens budskap for meg handler alltid om nåde. Det å gi seg selv og andre nåde.

Nåde er et snilt ord.

Nåde er å møte seg selv som en god venn møter en god venn.

Nåde er mer enn tilgivelse. Det er å erkjenne at man ikke kan dømme seg selv fullt ut for det man dømmer seg selv for. Nåde er å erkjenne at man aldri forstår mer enn det man forstår da man forstår. I morgen forstår man kanskje mer. Da kan man påvirke livet sitt.

ANNONSE

Nåde er en ny start, hvert eneste sekund.

Nåde er utlignelse av smerte.

Nåde er forsøket på utlignelse av smerte.

Nåde er egen kjærlighet.

Nåde er å ha det så bra som mulig slik situasjonen er nå.

Nåde er fred.

Nåde er å vite at selv om man ikke får til det man ønsker for livet sitt i dag, så betyr ikke det at man aldri får det til.

Nåde være med deg.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog

LES MER FRA EGIL-ARNE HER:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE