Sagene Avis

Sagene Avis

Kunnskapsministeren sløyet fisk med barna:

– Dette er viktig, særlig nå etter en rar vår

GEITMYRA MATKULTURSENTER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) besøkte Geitmyra Matkultursenter 29. juni. Foto: Janina Lauritsen

– Mye matbehandling kan være grisete, og det er fint å være med på det. Maten kommer ikke fra en eske på butikken, det er blod og gørr, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Sammen med elever fra Bjølsen aktivitetsskole fikk kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) sløye makrell i dag, 29. juni, hos Geitmyra matkultursenter for barn.

Ifølge matkultursenteret kan de færreste barn filetere fisk. Det vil de gjøre noe med, i tillegg til å lære barna om fiskens anatomi, hvor maten kommer fra, hvordan man tar vare på livet i havet og gi barna gleden av å smake på noe nytt og spennende.

– Det er gøy, jeg elsker blod! Det er også på en måte ekkelt, sier Jenny (7) og Suweyda (7) som nettopp har sløyet sin første fisk.

Jenny (7) og Suweyda (7) hylte litt, men koste seg masse med å sløye fisk. Foto: Janina Lauritsen

– Særlig viktig nå

Mat og helse er skolens minste, men også viktigste fag, sier Geitmyra matkultursenter. Og det mener de ikke henger på greip.

– Jeg er enig i at mat og helse er et utrolig viktig fag. Det kommer en ny læreplan med fokus på bærekraft og hvordan vi bruker naturen. Dette handler om gleden av mat – se, lukte og fysisk kjenne på maten. Geitmyra gjør en viktig jobb, jeg tror det er viktig for barna å få gjøre noe utenfor klasserommet. Det biter seg fast i hukommelsen og man ser tilbake på det mange år senere, sier Melby til Sagene Avis.

Og det å få ta turen ut av klasserommet og skolegården er spesielt viktig akkurat nå, mener hun.

– Det er viktig, særlig nå etter en rar vår hvor mange kanskje ikke har hatt det så bra. Da er det fint å få oppleve noe som er ekstra gøy.

Kan gi mestringsfølelse

Geitmyra matkultursenter har samarbeid med flere skoler, hvor både barn og voksne får lære om hvor maten vår kommer fra.

– Én opplevelse for barna er vel og bra, men for å få varige endringer er det viktig at de som jobber på skolen lærer mer. De gjør en kjempeviktig jobb!

Ministeren fikk også prøve seg på å sløye fisk, noe hun ikke har gjort siden hun var med på fisketur som barn.

– Jeg var spent på å sløye fisken, det har jeg ikke gjort på mange år. Men det satt tydeligvis i fingrene, så det gikk bra. Mye matbehandling kan være grisete, og det er fint å være med på det. Maten kommer ikke fra en eske på butikken, det er blod og gørr!

Denne typen læring kan gi mestringsfølelse, mener hun.

– Det er mange praktisk flinke barn som kan være gode i dette. Kanskje de litt tøffe gutta kan komme til sin rett her?

Og alle trenger å spise mer fisk, fortsetter hun. Da er det fint at barna lærer å tilberede fisken på en god måte.

– Makrellen kommer jo ikke fra en tube. Det er fint å vite at det kan være noe annet, også.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) Foto: Janina Lauritsen

Jenny (7), Suweyda (7) og Jørgen (7) fra Bjølsen aktivitetsskole. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...