ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vil gjøre lokale vurderinger:

Dette gjelder for Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på lørdagens pressekonferanse. Foto: Christian Fredrik Borg

Selv om flere nasjonale tiltak vil gjelde i Oslo kommune for perioden fra 3. til 10. februar, må det gjøres lokale vurderinger av tiltaksnivået.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2021 kl 13:59

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Lørdag sender byrådet ut pressemelding: Regjeringen har besluttet å videreføre de nasjonale koronatiltakene i Oslo kommune og flere omkringliggende kommuner frem til tirsdag 2. februar. Selv om flere nasjonale tiltak vil gjelde i Oslo kommune for perioden fra 3. til 10. februar, må det gjøres lokale vurderinger av tiltaksnivået. Byrådet vil tidlig neste uke gjøre en slik vurdering og kommer tilbake til hvilke tiltak som skal gjelde i Oslo fra 3. februar.

— Vi må leve med relativt stor usikkerhet i ukene som kommer. Vi er bekymret for at muterte varianter av viruset kan føre til rask stigning i smitte, og vi avventer analyser fra Folkehelseinstituttet på om denne virusvarianten finnes på positive koronaprøver i Oslo. Samtidig er det positivt at smittetallene er synkende, og at vi har god kapasitet og kontroll i helsetjenesten, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Oslo kommune var i midten av januar i gang med en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo etter at byen har vært sosial nedstengt siden begynnelsen av november. På grunn av det mutante viruset og utbruddet i Nordre Follo har situasjonen blitt mer usikker. Oslo kommune følger situasjonen løpende, og byrådet vil ha en pressekonferanse i starten av neste uke der kommunen legger frem hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover.

— Jeg har vært tydelig på at vi ikke kan ha så strenge tiltak over tid som vi har hatt den siste uka, bare for å være på den sikre siden. Det gjelder spesielt når barn og unge rammes. Byrådet har hele veien prøvd å skjerme dem for inngripende tiltak, og det vil vi også ta utgangspunkt i når vi de neste dagene vil vurdere hvilke tiltak som skal gjelde i Oslo, sier Johansen.

Dette er tiltakene som gjelder i Oslo til og med tirsdag 2.2.:

ANNONSE

 • Alle butikker er stengt, med noen unntak (for eksempel matbutikker, apotek og bensinstasjoner). Se detaljer i endrede nasjonale regler 25. januar 2021.
 • Treningssentre, svømmehaller og lignende er fremdeles stengt i Oslo. I tillegg holder alle biblioteker stengt. Tros- og livsynshus, med unntak ved begravelser og bisettelser, holdes stengt.
 • Oslo kommune har hatt rødt nivå i barnehager og barneskole fra mandag 25. januar. Fra før er det rødt i ungdomsskole og videregående skole. Alle med foreldre og foresatte i samfunnskritiske funksjoner får et tilbud.
 • Det har vært digital undervisning på videregående skole i uke 4.
 • I uke 5 forbereder vi oss på fortsatt drift av videregående skole på rødt nivå, slik som det er i dag.
 • Det er digital undervisning for universiteter, høyskoler og fagskoler. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
 • Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler er stengt for alle studenter og elever.
 • Alle breddeidrett og fritidsaktiviteter for barn, ungdom og voksne er stengt.

I tillegg til disse påbudene og forbudene, har regjeringen og Oslo kommune tydelige anbefalinger til byens befolkning:

 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE