Signerte Sagene bad-avtalen:
– Dette har vi jobbet for så lenge, det er tidenes julegave!

SAGENE BAD: Avtalen mellom eierne av Sagene bad og Utdanningsetaten ble signert 17. desember. Foto: Janina Lauritsen
Etter å ha vært knusktørt i snart 20 år, er avtalen som skal sikre skolebarna vann i Sagene bad signert.
Publisert: 17.12.2019 kl 11:00
Sist oppdatert: 17.12.2019 kl 14:48
SAGENE: I slutten av november skrev Sagene Avis om en jublende Jørgen Foss (Ap) som i mange år har jobbet for gjenåpning av Sagene bad.
– Endelig er det en realitet! Eierne har sagt ja til kommunens innvendinger, og avtalen med Utdanningsetaten er i boks. Det var det som skulle til, sa Foss.
Tirsdag 17. desember ble avtalen mellom eierne av Sagene bad og Utdanningsetaten signert. Dette er en avtale som i første omgang sikrer badebasseng for skolebarna.
Eier Hans Kristian Lundblad kan ikke svare på når badet vil åpne for allmennheten.
– Vi avklarer dette nå. Det er foreløpig en avtale med kommunen, så skal vi snakke om øvrig bruk, sier han til Sagene Avis.
Les også: Ventetida er over: Barna skal snart, etter planen, få hoppe i vannet i Sagene bad

SIGNERT: Eier Hans Lundblad og direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, signerer avtalen. Foto: Janina Lauritsen
Betaler 1,4 millioner i året
Siden badet ble stengt i 2000 på grunn av forfall, har flere ønsket å gjøre noe med badet. Oslo kommune bestemte seg for å privatisere badet i 2001, og det ble lagt ut for salg i 2003. Fra 2006 til 2013 var det Trygve Bjarkø som var eier av badet. I slutten av mai 2013, la private Bjarkø Eiendom AS badet ut for salg. Det tok tid å selge badet, men det ble til slutt solgt til Hans Kristian Lundblad og Kenneth Høitomt i Sagene Utvikling AS i 2015.
– Hvorfor har det tatt så lang tid å få på plass en avtale med kommunen?
– Dette er en gammel bygning og det samarbeides med Byantikvaren. Nå rehabiliteres hovedbadet, og det skal settes tilbake til slik det var i 1926. Det er brukt mye tid på å planlegge, og vi legger ikke skjul på at det også er en økonomisk prosess, sier Lundblad.
Leieforholdene løper i ti år fra badets ferdigstillelse, og leiekostnadene er ca. 1,4 millioner kroner per år (eksklusive mva), informerer Caroline Bremer, kommunikasjonsrådgiver i Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap.
Hun forteller videre at lokalene er egnet til mindre grupper. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle på grunn av bassengrommets størrelse, men det kan brukes som opplæringsbad for mindre grupper, livredningskurs, rehabilitering/opptrening for elever som har skadet seg, samt svømmeopplæring for voksne.

VANNET ER PÅ VEI: BU-leder Almaz Asfaha (MDG), Jørgen Foss (Ap), Gry B. Larsen (SV), byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), eier Hans Lundblad, direktør i Utdanningsetaten Marte Gerhardsen og eier Kenneth Høitomt. Foto: Janina Lauritsen
– Handler i ytterste konsekvens om å overleve
Direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, signerte avtalen sammen med hovedeier Lundblad utenfor badet. På grunn av rehabiliteringen er det foreløpig ikke mulig å få komme inn.
Gerhardsen er veldig fornøyd med å endelig ha fått avtalen i boks.
– Jeg er veldig glad for at jeg har fått være med på dette, det betyr masse for barna. Det er en stor utfordring at mange ikke kan svømme. At Sagene bad nå åpner, blir et fint supplement til de eksisterende badene i Oslo.
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), er også strålende fornøyd med at barna fra høsten 2020 kan hoppe ut i bassenget.
– Dette er en gledens dag! Dette har mange ventet lenge på. Det er utrolig bra at bydelen får tilgang på eget bad, og ikke minst dette som er Oslos eldste bad. Det har vært stengt lenge, og slik kan vi ikke ha det. Vi har jobbet med å få opp badekapasiteten siden vi tok over i 2015. Jeg syns dette har tatt lang tid, men jeg er veldig glad for at vi endelig har landet.
Hun forteller at det er mange barn i Oslo som er preget av klasseskiller, og derfor er det viktig at badet gjenåpnes.
– Mange av barna kan ikke svømme. Det er også mange voksne som kommer til Norge som ikke kan det. Dette kan i ytterste konsekvens handle om å overleve.
– Utrolig at det har vært stengt i 20 år
Av lokalpolitikerne var det leder av bydelsutvalget (BU) Almaz Asfaha (MDG), Jørgen Foss (Ap) og Gry Bruland Larsen (SV) som møtte opp.
Representant i bydelsutvalget og leder av Oppvekst- og velferdskomitéen, Gry Bruland Larsen, sier åpningen har vært svært etterlengtet.
– Dette har vi jobbet for så lenge, det er tidenes julegave! Vi er veldig, veldig glade. Det er supert at det nå har kommet en løsning, men det er ingen hemmelighet at jeg ikke ville at badet skulle selges i utgangspunktet.
BU-leder Asfaha forteller om viktigheten av at bydelens barn endelig skal få et sted å ha svømmeopplæring på hjemmebane.
– Dette er veldig gøy, og det blir viktig for barna i bydel Sagene. Det blir gøy for de små å ha et sted de kan lære å svømme, og hvor de kan trene på livredning. Vi trenger et ordentlig basseng, det er det ingen tvil om! Det er helt utrolig at det har vært stengt i 20 år, men endelig kom det en løsning på grunn av endring i byrådet, sier hun og roser BU-kollega Jørgen Foss, som også har jobbet for gjenåpning av badet i 12 år.
Det kan se verre ut med den ønskede badeplassen i Akerselva i bydel Sagene: Dette kan true badedrømmen ved Myraløkka

Lokalpolitikerne er strålende fornøyd og gleder seg til åpning! Her sammen med eier Kenneth Høitomt. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!