ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dette kan forebygge vinterdepresjon, mener ekspertene

En tur ut i skogen vekker sansene og kan virke forebyggende mot vinterdepresjon, mener forskere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ja, så enkelt kan det altså være. Ta deg en tur ut i naturen, og hold vinterdepresjonen på avstand!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA: De fleste som frekventerer naturen med jevne mellomrom vil kanskje si at dette visste de allerede.

Forskere ved Forestry England og Royal College of Psychiatrists, råder nemlig britene til å bevege seg ut i skogen for å styrke sin mentale helse. Ekspertene håper å kunne forebygge vinterdepresjon, skriver Forskning.no, som igjen referer avisa The Telegraph.

I høst- og vintermånedene utvikler noen det som kalles sesongavhengig depresjon – seasonal affective disorder – populært kalt vinterdepresjon. Årsaken til denne depresjonen er ikke fastslått, men forskerne mener det kan ha med mangel på lys å gjøre. Kjennetegnene er å sove i opptil tolv timer, ha økt appetitt, og være preget av tristhet og negativitet, skriver Forskning.no.

Turmulighetene er mange i Oslomarka! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Og hvordan hjelper det å være ute i naturen?

ANNONSE

– Sansene våre aktiveres på en annen måte. Oppmerksomheten vår endres, vi blir mer tankefulle, humøret roer seg hvis vi er oppstemte, eller vi muntres opp dersom vi føler oss nedstemt eller deprimert. Fantasien vår vekkes og vi kan få et nytt perspektiv på livet, prosjekter og problemer, sier psykiater Alan Kellas, som sitter i ekspertpanelet, til The Telegraph.

Marte Roa Syvertsen, stipendiat og lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, bekrefter overfor Forskning.no at en tur ut i naturen kan styrke den mentale helsa. En studie fra tidligere i år viser at bare 20 minutter i naturen reduserer stressnivået.

LES MER OM DETTE, OG SE SYVERTSENS RÅD,PÅ FORSKNING.NO!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE