Sagene Avis

Dette skal skolene hete

Slik kan skolene bli seende ut: Bentsebrua til venstre og Voldsløkka til høyre. (Illustrasjoner: Ola Roald Arkitektur / KONTUR og SPINN Arkitekter)

Bydelsutvalget vedtok torsdag kveld navnet på bydelens to nye ungdomsskoler: De skal hete Voldsløkka skole og Bentsebrua skole.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2020 kl 20:23

BYDEL SAGENE: Høsten 2020 har det vært to navnesaker på høring i Bydel Sagene. Sakene gjelder navnsetting av to nye ungdomsskoler i henholdsvis Uelands gate 85 ved Voldsløkka og Treschows gate 16 ved Lilleborg («såpetomta»).

Bydelen mottok 16 høringsuttalelser med til sammen 32 innspill til forslagene. Det er bydelsutvalget som er delegert myndighet til å fatte endelig avgjørelse i saker som gjelder navnsetting og navnendring for gater, veier og plasser i Bydel Sagene.

Forslagene

Til møte i bydelsutvalget (BU) 29. oktober forelå forslaget fra bydelsdirektøren om at den nye skolen i Uelands gate 85 får navnet Voldsløkka skole. Dette har vært ønsket av Utdanningsetaten, og støttet av Språkrådet. For den nye skolen i Treschows gate 16 la bydelsdirektøren frem et åpent vedtaksforslag.

Det er denne skolen det har kommet inn flest navneforslag til. Navnene som «gikk videre» i forbindelse med behandlingen i Miljø-, kultur-og byutviklingskomitéen, er: Torshov skole, Såpefabrikken skole, Bentsebrua skole, Akerselva skole, Anna Sethne skole, Bentsehagen skole, Ole Bentsen skole, Bentse skole og Sagene Ring skole.

Også Treschow er forslått inngått i navnet, men det frarådes av Språkrådet og Utdanningsetaten, fordi det er vanskelig å skrive og uttale. Språkrådet mener at Torshov skole heller ikke passer, ettersom skolen ligger vest for Akerselva og utenfor det som regnes for Torshov. Dette synet deles av bydelsdirektøren. Utdanningsetaten har imidlertid spilt inn at dette er et navn de kan tenke seg.

Avstemmingen

Bydelsutvalget gikk ikke overraskende enstemmig inn for at skolen i Uelands gate 85 skal hete Voldsløkka skole.

For skolen i Treschows gate argumenterte MDG for at navnet burde være Akerselva skole.

– Den vil ligge ved bredden av Akerselva, som har en naturlig historie i bydelen. Så er vi enige i at det kan være litt upresist siden Akerselva renner gjennom flere bydeler, men vi mener én av skolene langs elva bør ha navnet, og Sagene har altså en spesiell tilknytning til Akerselva, sa Wenche Margrethe Aas.

Det fikk partiet lite gehør for. I komitebehandlingen før møtet var det Bentsebrua skole flertallet ville ha, og det holdt de fast på i BU.


– Arbeiderpartiet mener vi må se på det nærliggende området, og dermed lene oss til Bentsebrua, som er et utrolig viktig sted og noe folk kjenner til. Vi tror det vil skape enda mer entusiasme til området og det historiske navnet, sa BU-nestleder Jørgen Foss (Ap).

Akerselva skole-alternativet falt, selv om MDG fikk med seg to stemmer fra Høyre i voteringen. Da navnet Bentsebrua skole ble votert over stemte disse seks representantene subsidiært med resten av bydelsutvalget, og navnet ble vedtatt av et enstemmig BU.

Slik blir skolene

Planen for Bentsebrua skole. (Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur)

Treschows gate 16, Bentsebrua skole: Skolen på den gamle «såpetomta» til Lilleborg fabrikker skal bli en ungdomsskole med seks paralleller og plass til 540 elever, flerbrukshall med tre saler og et areal til bydelens ungdommer. Området vil bli åpnet i form av en park, som binder sammen turveier i området. Det er foreløpig planlagt at elevene fra Fernanda Nissen og Lilleborg skoler skal gå på denne ungdomsskolen.

Skolen skal stå ferdig til skolestart 2024. Skolebygningen skal sertifiseres i henhold til BREEAM NOR Excellent-standarden. Den forberedende samspillfasen er i gang, og det er NCC som skal bygge skolen på oppdrag fra Undervisningsbygg Oslo KF, med byggestart i 2021. Entreprisen har en verdi på ca. 150-200 millioner kroner.


Planen for Voldsløkka skole. (Illustrasjon: KONTUR og SPINN Arkitekter)

Uelands gate 85, Voldsløkka skole: Voldsløkka skole skal bygges til en ungdomsskole med åtte paralleller per trinn for 810 elever og 75 ansatte. Den nye skolen blir på totalt ca. 14.000 kvadratmeter. Det bygges en kultursal og kulturstasjon med blackbox, dansesal og øvingsrom. Det verneverdige Heidenreichbygget skal totalrehabiliteres og det skal bygges et nytt skolebygg øst på tomten. Skoleanlegget har høye miljøambisjoner og skal bygges som Oslos første plusshusskole. Skolen skal stå ferdig til skolestart i 2023, og sklal etter planen ha elever fra Bjølsen skole, som skal omstruktureres til en 1-7-skole, og Tåsen og Berg skoler i Nordre Aker.

Det er Veidekke som bygger skolen, på oppdrag fra Undervisningsbygg Oslo KF. Oppdraget er en totalentreprise verdt 477 millioner kroner ekskl. mva.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...