Sagene Avis

Leiekontrakten går ut fredag:

Men den nye barnehagen er fortsatt ikke godkjent

Torshovhagen barnehage, avdeling Nedregård, skulle ha flyttet til nye lokaler i Myrenskvartalet i sommer (bildet er fra høsten 2020). Foto: Janina Lauritsen

Foreldrene i Torshovhagen barnehage er frustrerte etter å ha ventet på flytting til ny barnehage siden i fjor sommer. De forteller om det de mener er dårlig kommunikasjon, og de savner en plan for hva som skjer når leiekontrakten for nåværende lokaler går ut denne uka.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2021 kl 14:04

TORSHOV: Våren 2019 ble Læringsverkstedet Torshovhagen barnehages leiekontrakt sagt opp, og de startet jakten etter erstatningslokaler før de skulle ut etter sommeren 2020.

Det ble i løpet av sommeren klart at avdelingen Nedregård ville flytte til boligprosjektet i Myrenskvartalet i Sandakerveien 16, mens Øvregård fortsatt skal være igjen i den gamle sveitservillaen på Torshovtoppen.

– Her åpner vi en fireavdelings-barnehage i august 2020, og barna fra Torshovhagen kan flytte inn i nye, flotte og tilrettelagte lokaler, sa direktør for barnehagedrift i Læringsverkstedet, Trude Sydtangen, til Sagene Avis i august 2019.

Men flyttingen ble forsinket i sommer, og barnehagen har fortsatt ikke kommet seg inn i nye lokaler. I mellomtiden forteller foreldre om en frustrerende situasjon, også fordi mange lekeapparater i Nedregård ble flyttet til Øvregård etter sommeren.

Det er bydelen som godkjenner lokalene etter lov om Miljørettet helsevern og Barnehageloven, men de har foreløpig ikke kunne godkjenne den nye barnehagen og flyttingen lar derfor vente på seg.


– Bydelen var på befaring i barnehagen før jul, og også i dag. Etter lovverket skal lokalene være ferdigstilt før de kan godkjennes. Det er de ikke. Inneområdet er ferdig, men det gjenstår fremdeles noe før uteområdet kan ferdigstilles og deretter godkjennes, sier komunikasjonsansvarlig i Bydel Sagene, Kathinka Nordhagen Selsjord, til Sagene Avis tirsdag 5. januar.

– Det har vart for lenge

Karianne Wilkens har barn i barnehagen, og forteller at da de først fikk beskjed om at flyttingen skulle skje etter sommeren, søkte de barnehageplass etter de opplysningene de fikk på daværende tidspunkt.

– Det har blitt utsatt flere ganger, vi ble forespeilet ny flytting i løpet av oktober, november og så etter jul. Vi fikk beskjed for noen dager siden at det ikke var klart til å flytte inn som planlagt 5. januar. Dette var dråpen etter et halvt år nesten uten lekeapparater for unga. Det har vart for lenge, det er ikke holdbart. Det er vanskelig å skjønne at det ikke kunne vært tilrettelagt bedre, og det er vanskelig å skjønne at de ikke ventet med å flytte lekeapparatene. Man blir lei, mest på barnas vegne.

Hun presiserer at dette ikke er de ansatte i barnehagens feil:


– De ansatte er helt fantastiske, de har gjort en kjempejobb! De er bare blide og gir mye, selv om de er lei.

– Må ha visst at det ikke ville bli klart

Morten Nilsen har en sønn i Torshovhagen barnehage, og han mener kommunikasjonen fra Læringsverkstedet har vært for dårlig.

– Vi har ikke fått en forklaring på de gjentatte utsettelsene, og hvorfor barnehagen ikke er ferdig. Det er greit nok at barna har hatt et tilbud i den gamle barnehagen, men nå står de med strippa lokaler og det syns jeg er opprørende.

Morten Nilsen er oppgitt over Læringsverkstedets kommunikasjon med foreldrene i flytteprosessen. Foto: Privat

Nilsen gikk forbi den nye barnehagen senest onsdag kveld.

– Barnehagen har fått beskjed om at det kan være enkelt for barn å krype under bygningsgjerdene. De hadde lagt stein, betong og andre materialer der for å tette igjen, men hvordan skal de klare å få tettet det skikkelig i løpet av dagen? Uteområdene er tilsynelatende ikke i nærheten av å være ferdig. Læringsverkstedet må ha visst at det ikke kom til å bli klart til 5. januar. Vi gikk forbi barnehagen 1. nyttårsdag også, og den bar da veldig preg av å fortsatt være en byggeplass.


Den nye barnehagens uteområder, onsdag kveld. Foto: Privat

– Det var rimelig åpenbart at det ikke ville bli innflytting 5. januar, sier han og fortsetter:

– Barnehagen skriver at de har fått flere krav fra bydelen, og at det kom nye krav etter tilsynet. Læringsverkstedet driver opptil 250 barnehager, de burde ha alle forutsetninger for å kjenne de krav som stilles. De forteller foreldrene at det er kommunen som er vanskelig siden de ikke godkjenner. Enten er det kommunikasjonsstrategi for å beskytte seg selv mot kritikk, ellers mangler de grunnleggende kompetanse på sikkerhet av uteområder. Det er i så fall oppsiktsvekkende, men jeg håper det bare er en kommunikasjonsstrategi.

Nilsen poengterer at flytteprosessen har pågått i et halvt år, og at Læringsverkstedet derfor ikke burde forvente at bydelen skal kunne stille på timen for å godkjenne den nye barnehagen.

– Læringsverkstedet burde ha alle forutsetninger for å vite kravene. Det er ikke kommunen som er problemet, sier han.


Den nye barnehages uteområder, onsdag kveld. Foto: Privat

Savner en plan for neste uke

Onsdag denne uken fikk foreldrene tilsendt et brev fra barnehagen, hvor de blant annet skiver at de «beklager at enkelte av dere foreldre opplever at dere har blitt møtt med uærlighet. Vi har jobbet alt vi kan for å kunne åpne barnehagen utifra planlagt fremdriftsplan.»

– Det er et halvhjerta svar og en halvhjerta unnskyldning som ikke er verdt papiret det er skrevet på.

– Hva savner du fra Læringsverkstedet nå?

– Jeg savner en plan for hva som skjer i neste uke. De har jo ikke leiekontrakt i den gamle barnehagen lenger enn ut denne uka. Det er en risiko for at vi ikke har et tilbud på mandag.

Nilsen mener også Læringsverkstedet burde ha ydmykhet og full belysning av situasjonen overfor foreldrene.

– Det burde man kunne forvente av et så stort konsern. Jeg finner dette veldig uprofesjonelt, sier han og påpeker:

– De ansatte i barnehagen har ingen skyld i dette. De gjør sitt aller, aller beste i en krevende situasjon.

– Vi har ikke vært uærlige

Sagene Avis kom i kontakt med Læringsverkstedet onsdag, og de fortalte da at de har hatt en dialog med Bydel Sagene og imøtekommet de kravene bydelen fortløpende har hatt.

– Det har i dag kommet ytterligere punkter om utbedringer, og det er fortløpende gjort utbedringer og svart ut til bydelen, sier direktør for barnehagedrift i Læringsverkstedet, Trude Sydtangen.

Foreldrene, både de som har stått frem i avisen og foreldre som Sagene Avis ellers har vært i kontakt med, føler de har blitt møtt med uærlighet i flytteprosessen. Foreldrene har selv vært i kontakt med bydelen for å få opplysninger. Lokalavisa stilte så følgende spørsmål til Læringsverkstedet:

– Foreldrene sier de tirsdag kveld fikk melding av barnehagen om at dere ikke hadde fått en avklaring ennå. Men bydelen fortalte Sagene Avis i går at de ikke kunne godkjenne uteområdene. Og en av foreldrene har selv ringt ansvarlig i bydelen, som bekreftet at Læringsverkstedet må komme på banen med en plan før de kan godkjenne den nye barnehagen. Foreldrene sier de føler de blir møtt med uærlighet. Er det noen misforståelser her? Og hva er planen deres nå?

– Jeg beklager at foreldrene opplever at de blir møtt med uærlighet. Når det gjelder uttalelser fra bydelen, så kan det hende det bygger på misforståelser. Vi har ikke vært uærlige og kommer til å ta kontakt med foreldrene igjen, slik at de får en ytterligere forklaring fra oss.

– Formaliteter som gjenstår

Når det gjelder det at lekeapparatene ble flyttet, sier direktøren at det var organisatorisk og med tanke på at barn skulle ha leker tilpasset sin alder.

– Alle apparatene ble ikke flyttet. Når det det gjelder utetiden og en oppfordring om utvidet utetid, så var det også med en tanke på korona-smittesituasjonen etter nyttår og at noe inventar er flyttet over til Myrens, men det er selvfølgelig ikke slik at de må være ute. Vi beklager den situasjonen som har oppstått og ønsker å ha en god dialog med både foreldre og bydelen. Vi ser frem til å komme inn i nye lokaler snarest mulig.

Ifølge foreldrene Sagene Avis har snakket med, har barna ikke fått gode erstatninger. De forteller barna har lekt med stoler og bruskasser.

– Alle lekeapparater er ikke flyttet. Når det gjelder at barn i barnehager leker med bruskasser og stoler, så er det ikke unormalt at barn leker med dette. Dersom foreldre opplever at vi har et for dårlig leketilbud til barna, så skal vi selvfølgelig se på det og gjør tiltak for å bedre dette, svarer Sydtangen.

– Men bydelen har vel bedt barnehagen om å ha en plan B, og foreldrene har også savnet dette?

– Vi har en plan B med at vi fremdeles er i eksisterende lokaler.

Ifølge Sydtangen er det nå formaliteter som gjenstår før barnehagen kan flytte inn i de nye lokalene.

– Vi hatt tett dialog og jobber kontinuerlig mot bydelen for å få ferdigstilt saksbehandlingen, så vi har stor tro på at dette blir i orden veldig snart, sier hun til Sagene Avis torsdag morgen.

Mangler brukstillatelse

Kommunikasjonsansvarlig i Bydel Sagene, Kathinka Nordhagen Selsjord, forteller Sagene Avis torsdag ettermiddag at den nye barnehagen ble godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern onsdag.

Saken er nå oversendt Plan- og bygningsetaten for brukstillatelse. Først når brukstillatelse foreligger kan bydelen godkjenne etter barnehageloven.

– Det har vært løpende dialog med bydel og barnehage i denne saken, og bydelen har tydelig informert barnehagen om hva deres forpliktelser er før uteområdene kunne ferdigstilles, sier hun til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...