ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dette vil beboerne i Iladalen ha i den nye parken

ILADALEN PARK: Beboerne skrev ned sine tanker og ønsker for den nye parken, sammen med kirkens maskot Bella. Foto: Janina Lauritsen

Hvis beboerne får det som de vil, kan vi snart bli med på vinkurs, steke pizza og vafler, eller kaste oss nedover en vannsklie – midt i parken!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ILADALEN: Bydel Sagene har søkt om midler til å gjøre om Iladalens nedlagte barnepark til Iladalen parkøkologisk senter, for å skape en attraktiv møteplass med grønn praksis.

Enhet for kultur og nærmiljø i Bydel Sagene vil skape en attraktiv møteplass med grønn praksis på tvers av generasjonene. De vil visualisere stoffenes kretsløp og økologiske prinsipper gjennom aktiviteter som beboere og brukere av Iladalen park kan ta del i, og som kan motivere til miljøvennlig praksis og økt omsorg for livet i parkene.

Hele Iladalen park er 28.676 kvadratmeter, men det aktuelle prosjektarealet omfatter den tidligere barneparken, som har stått ubenyttet i mange år, og utearealet rundt dette, som er ca. 1000 kvadratmeter.

Dette har de tenkt så langt

Bydelen ønsker å engasjere beboerne så mye som mulig i drift og utvikling av prosjektet, for å skape eierskapsforhold og engasjement som kan være avgjørende for at senteret blir brukt og tatt vare på.

Bydelen inviterte derfor tirsdag 5. mars til et åpent idémøte for beboerne rundt Iladalen park. Formålet med møtet var å samle ideer, ønsker og behov blant parkens naboer og brukere.

ANNONSE

Mads B. Nakkerud innledet møtet med blant annet å fortelle hva Bydel Sagene har tenkt så langt i prosjektet.

– Vi må fikse huset i den gamle barneparken, og det er det dyreste. Men det trengs ikke å rives. Huset er skjevt, men grunnstrukturen er ikke råtten og det kan pusses opp, påpekte han.

ILADALEN PARK: Bydelen vil lage et parkøkologisk senter i den nedlagte barneparken (til høyre i bildet). Foto: Helge Høifødt/Wikimedia commons

I løpet av 2018 satte bydelen i gang noen forberedende tiltak i den nedlagte barneparken, for å signalisere til ulike aktører i nærområdet at noe begynner å skje, og for å realisere noen små biter av visjonen om hva senteret vil kunne by på framover.

Bydelens «Grønn patrulje» bygget i fjor to binger for kald kompostering av hage- og parkavfall, og ryddet opp i vegetasjonen. I vinter har bydelen under etablering fire rektangulære høybed i granitt for dyrking av urter, grønnsaker og stauder/blomster, særlig beregnet for eldre og funksjonshemmede. Nakkerud fortalte i møtet at det vil komme seter på kantene av noen av kassene, og at det vil komme parseller beregnet for familier.

ANNONSE

Etter ønske fra eldre beboere etableres det til våren et sjakkbord med benker og et par trimapparater for eldre - begge tiltak med støtte fra Helseetaten. Det vil også komme treningsapparater for alle, bærbusker og frukttrær i stedet for gjerde. Planen er å gjenbruke de eksisterende gjerdene til en egen hundegård nederst i parken. Men dette må gjennom politikerne før det kan avgjøres.

Dette ønsker beboerne

Etter innledningen ble de oppmøtte beboerne, både barn og voksne, spurt hva de ønsker seg i den gamle barneparken, og hva de kunne tenke seg å være med på/bidra med. De ble satt i grupper og skrev ned idéene sine på plakater.

Her er noen av ønskene:

 • Steinovn til pizza
 • Vinranker og vinkurs
 • Miljøriktige konserter
 • Hengekøyer
 • Klatrevegg
 • Vannsklie
 • Klubbhus
 • Urtehage og drivhus
 • Trampoline
 • Byttebod
 • Hønse- og kaningård, bier, insekter og geiter
 • Utekjøkken og vaffelbod
 • Kurs i å ta livet av brunsnegler

– Iladalen er en sårbar park, det bor folk med både høye og lavere inntekter her. Men det er et godt miljø og høy aktivitet, det er viktig at parken skal være lavterskel og for alle. Jeg er veldig glad for det Mads og de andre har gjort for parken vår. Aktivitetsnivået har blitt nesten tre ganger høyere på solfylte dager, forteller Iladalen-beboer Ellen Lande til Sagene Avis.

Mål med oppgraderingen til parkøkologisk senter:

 • Skape en attraktiv møteplass med grønn praksis
 • Føre sammen naboer og parkbrukere på tvers av generasjonene
 • Fremme kunnskap, ferdigheter og holdninger knyttet til miljø og økologi
 • Styrke den lokale eierskapsfølelsen til parken gjennom aktiv medvirkning
 • Fremme fysisk aktivitet i grønne omgivelser

ANNONSE

Parken fikk i 2018 en ombygget aktivitetsflate for barn, og med mye moro for alle. Det er sykkeløvingsbane for de yngste, trimapparater, klatrenett, lekeapparater, trampoliner, bordtennisbord og kunstgressbane – uten gummigranulater.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE