Døde i kommunal bolig med tilsyn - ble ikke funnet før etter tre uker

DØDE: Her bodde den avdøde, som ikke ble funnet på tre uker - til tross for at han bodde i kommunal bolig med personale. Foto: Janina Lauritsen
Mannen døde i en kommunal blokk, for blant annet rusmisbrukere, på Bjølsen. Dette er et tilbud med tilsyn fra ansatte i bydelen, allikevel var det ingen som fant ham før etter tre uker.
Publisert: 22.03.2019 kl 17:50
Sist oppdatert: 06.04.2019 kl 17:14
BJØLSEN: Tommy Amundsen er kamerat av beboer Eivind. Han inviterer Sagene Avis med på et besøk til blokka på Bjølsen og hjem til kameraten.
Den gjeldende blokka er et kommunalt drevet boligtilbud for mennesker med sammensatte problemer knyttet til rus og psykisk helse. Den har 11 leiligheter for beboere, og en leilighet som brukes som kontor for de ansatte.
Skittent og nedtagget
- Her er det flere beboere som er svært urolige, ikke minst fordi oppfølging fra personalet er totalt fraværende. Leilighetene har skadedyr, flere leiligheter mangler dørlåser og det er mange uvedkommende som okkuperer flere av boligene. Det er fravær av renhold i fellesarealer, brannsikkerheten er en fadese og det er voldsepisoder, forteller Amundsen.

VEGGEDYR: «Her bor det to-tre store veggdyr og tusenvis av små m/egg, smitte/spredningsfare (opplysningspliktig)» står det skrevet på en av dørkarmene i oppgangen. Foto: Janina Lauritsen
Det første som møter Sagene Avis er en svært slitt og skitten oppgang. Det er tagget eller skrevet med tusj på vegger og dører. At dette bygget er noens hjem er vanskelig for lokalavisas utsendte å forstå. Amundsen leder vei opp trappene og stopper utenfor en dør med sperreteip og en vissen blomsterbukett.
– En av beboerne tok kontakt med meg, han var bekymret over å ikke ha sett naboen på en stund, sier han og legger til at både beboerne og ham selv kjente lukta i oppgangen, som «var av en annen verden.» Så ringte de politiet.
– Total mangel på menneskerespekt
– Stanken gjorde at politiet tok seg inn, med bistand fra brannvesenet. At avdøde var bosatt rett over personalets kontor, og skulle hatt tilsyn daglig, gjør det hele skammelig. Ingen fortjener så uverdig avslutning på et liv - som de færreste kan fatte hva innebar av svikt fra velferdsstaten.
Han forteller at vedkommende ble funnet 21. februar. Da hadde han, ifølge Amundsen, vært der inne i tre uker.
– Dette er helt forkastelig og burde bli strafferettslig forfulgt, sier han og fortsetter:
– Jeg satte blomster utenfor døra. De står her fortsatt, på samme sted, det sier litt om vedlikeholdet. Det tørkes ikke engang støv i gangen. Og dere vil ikke tro hvor jævlig det var i denne leiligheten før dødsfallet, også. Det luktet så ille at hvem som helst ikke hadde hatt lyst til å gå inn. Det er total mangel på menneskerespekt.
HER KAN DU SE HVORDAN DEN AVDØDE MANNEN BODDE
– Fikk ikke hjelp til vask
Eivinds leilighet er også svært preget av manglende vask. Men dette er ikke noe Eivind så lett får gjort noe med selv. Beina hans er ødelagt, og han har store vansker med å gå.

EIVIND: Han forteller at han skal få to timer vaskehjelp i uka, men at han på de årene han har bodd i blokka kanskje har fått én til sammen. Foto: Janina Lauritsen
– Jeg skal egentlig få hjelp til vask to timer i uka, men i løpet av de tre årene jeg har bodd her har jeg til sammen fått kanskje én time, forteller han.
Han forteller om et personale som sjelden er til stede, men legger til at han har en god tone med dem, og er redd for å ødelegge det ved å gå ut med denne historien. Men han håper det vil være med på å ikke bare gjøre situasjonen bedre for ham selv, men også andre folk i disse, og andre, kommunale boliger.
– Hittil har du vært her lenger enn personalet noen gang har vært, sier de etter lokalavisa har vært på besøk i et kvarter.
– Jeg håper det endres etter dette, sier Amundsen.

KOMMUNAL LEILIGHET: Slik ser det ut inne hos en av de andre beboerne Tommy Amundsen har besøkt. Han mener det er skammelig at dem som har krav på hjelp ikke får det. Foto: Privat
– Vi har ikke gjort jobben vår godt nok
Bydelsdirektør Morten Sanden i Bydel Sagene bekrefter overfor Sagene Avis at en av beboerne i den aktuelle blokka ble funnet død i leiligheten sin.
– Vi tar denne hendelsen meget alvorlig, sier han.
– Det er flere ting som tyder på at vi ikke har gjort jobben vår godt nok, og vi er nå i gang med å gjennomgå rutinene våre. Den tragiske hendelsen virker inn på alle, og vi kommer til å følge tett opp og gjøre nødvendige endringer, fortsetter han.
Han påpeker at de ikke har anledning til å uttale seg om enkeltsaker i media, men at de nå undersøker om beboerne får tjenestene de skal ha.
På spørsmål om hvor mange ansatte det er og hvor ofte de er/skal være til stede, svarer han at det er to ansatte i bygget, to ganger i uka.
Per i dag er det fem personer som har leiekontrakt i oppgangen. De som flytter inn får først tilbud om en kontrakt som varer i et år. Kontrakten forlenges med en treårskontrakt hvis det ikke oppstår brudd på leieforholdet det første året.
Gjennomfører kontroll ved mistanke
- Har bydelen kontroll på hvem som faktisk bor i blokka til enhver tid, og kjenner bydelen til at leileigheter bebos av mennesker som ikke skal være der?
– Det er Boligbygg som eier eiendommen. Den ble pusset opp for vel fem år siden, og det ble blant annet montert innbruddsikre dører. Det er ikke adgangskontroll for å komme inn i boligen, så beboerne velger selv hvem de slipper inn. Boligbygg gjennomfører fremleiekontroller når de har grunn til å tro at det bor andre i en bolig enn den som er leietaker, svarer Sanden.
Sagene Avis spurte også bydelen om hvorfor personalet som er i bygget to dager i uka ikke reagerte på lukta Eivind og Tommy forteller om fra leiligheten der en beboer lå død, og hvorfor dødsfallet ikke ble undersøkt tidligere.
– De ansatte har ikke registrert at det luktet spesielt. Vi har heller ikke fått varsler til bydelen fra andre beboere eller fra folk som har vært på besøk.
– En utfordrende adresse
Boligbygg forteller at det ble meldt fra om veggedyr i en leilighet sommeren 2018, og ved inspeksjon av hele bygget i august ble det konstatert veggedyr i tre leiligheter. Alle disse ble behandlet, og friskmeldt i oktober. Bygget følges opp med en ny inspeksjon 3. april.
– Boligbygg har et godt samarbeid med medarbeiderne fra bydelen, som melder fra ved mistanke om veggedyr. Dette er en utfordrende adresse, både når det gjelder sanering av veggedyr og andre forhold vi må få beskjed om, på grunn av beboere med store mestringsproblemer, sier Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg Oslo KF.
Når det gjelder brannsikkerheten i bygget er alle leilighetene sprinklet og detektert med røykvarsler som er koblet til et sentralt alarmanlegg. Det er i tillegg satt inn ståldører til leilighetene som sikkerhet for brann og innbrudd, opplyser hun.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!