Sagene Avis

– Drita fulle folk som skriker og sjangler ut i gatene

Soria Moria på Torshov. Foto: Anne-Sophie Ofrim / Wikimedia Commons

– Og hvor trikken ringer om kapp med tutende bilene for ikke å krasje med de fulle ungdommene. I tillegg til taxiene som står på tomgang rundt omkring utestedet, forteller Marius Stensson om opplevelsen å være nabo til kulturslottet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.07.2017 kl 16:53

TORSHOV: Forrige uke publiserte Sagene Avis intervju med Bydel Sagenes administrasjon, som utdypet nærmere hvorfor det er ønskelig at bydelen beholder muligheten til å gi kulturarrangementer lov til å holde lenger åpent enn andre skjenkesteder i bydelen. Dette i lys av at byrådsavdeling for næring har hatt nye skjenke- og åpningstider ute på høring.

LES OGSÅ: Dette sier lokalpolitiker Jørgen Foss (Ap) om HvaSkjer og konflikten med naboene

Kultur

Bydel Sagene ønsker ikke at sentrum skal utvides til å gjelder deler av Bydel Sagene, og således at åpningstidene blir utvidet i deler av bydelen. Derimot ønsker som nevnt bydelen å beholde muligheten for at steder tilknyttet Soria Moria, som Hva Skjer og Cosmopolite, kan holde åpent lenger.

Til for eksempel klokken 03.30 om natten.

To klager på vegne av beboere

Det er kjent at naboer til Soria Moria opplever støy tilknyttet kulturslottet, som det også blir benevnt. Men da Sagene Avis spør bydelen om hvor mange klager bydelsoverlegen har mottatt om støy tilknyttet Soria Moria, svarer den kun to. På de siste fem årene.


LES OGSÅ: Vi hører om naboer som har flyttet soverommet inn i stua

– Klaget i ett år

Det har fått det til å koke hos beboere i nærmiljøet til Soria Moria. Marius Stensson sendte fredag en mail, til Bydel Sagene i anledning saken.

Sagene Avis har fått kjennskap til innholdet i mailen. Blant annet spør Stensson om ikke bydelsadministrasjonen kjenner til trøbbel og bråk som naboene opplever, og som de har snakket med lokalpolitikere, Næringsetaten og med utestedet om.

– Vi naboer har lagt ned så mye energi i dette, og så virker det som om det ikke er noen særlig klager, eller noe problemer tilknyttet Soria Moria og HvaSkjer, skriver Stensson.

Han har selv har bodd i området i ti år. Det er Hva Skjer-utestedet som er problemet, ifølge Stensson.


– Vi liker Soria Moria, vi liker Cosmo, vi liker til og med HvaSkjer, men i helgene liker vi ikke HvaSkjer. Vi er en stor gruppe som har klaget til bydelsoverlegen og politikere i snart ett år. Vi har vært på møter med byråkrater i næringsetaten, vi har vært i meklingsmøtet med utestedets ledelse og skal i nytt møte nå i august med lokalpolitiker Jørgen Foss som mekler mellom oss naboer og HvaSkjer, forteller Stensson.

– Fraværende bydelsoverlege

Han legger til at naboene opplever bydelsoverlegen som helt fraværende i denne saken.

– Hver eneste helg er det noen som ringer politiet eller utestedet for å få de til å roe ned menneskene som samler seg utenfor enten for å stå i kø, ta en røyk, sjangle hjem eller kanskje noen til og med bare henger der. Hver eneste helg observerer flere hundre folk som er samlet på utsiden og skaper en uønsket gatefest for oss naboer.

Stensson sier videre at de jo opplever at lokalpolitikerne engasjerer seg, men at engasjementet mest er om å forklare hvorfor utesteder som HvaSkjer ligger midt i boomårder, som på Torshov.

Runddans

– Det er en evig runddans. Næringsetaten ber oss snakke med Bydel Sagene og lokalpolitikerene og bydelsoverlegen. Av de mange timene HvaSkjer er åpent og bedriver kultur, så ønsker vi stedet stengt de to siste timene de holder åpent på fredag og lørdag.


Stensson fortsetter:

– Nattklubbstilen de siste to timene gjør at stedet også tiltrekker seg et klientell som tilhører nede i sentrum hvor de har infrastruktur og sikkerhet i blant annet politiet til å ta seg av dem. HvaSkjer har likevel mange nok timer fredag og lørdag til å formidle kultur!

Fyll og bråk

Han og naboene håper også på at en tidligere stenging vil fjerne folk som henger utenfor utestedet.

– Drita fulle folk som skriker og hoier. De som kommer fra hele byen. De er en fare for seg selv og trafikken, de sjangler ut i gatene hvor trikken ringer om kapp med tutende bilene for å ikke krasje med de fulle ungdommene. I tillegg til taxiene som står på tomgang rundtomkring utestedet.

– Fyll er ikke kultur. Fulle mennesker som skriker og hoier og forsøker å overdøve hverandre. Urinering, avføring, narkosalg i bakgråder og portrom. Dette er heller ikke kultur!


Han forteller om folk som nå vurderer å flytte fra området.

– Kan vi ikke bare få tilbake sånn vi hadde det, da vi flyttet til området. Til trygge, hyggelige, natterovennlige Torshov. Hvor Soria Moria var en stolthet og berikelse?

Bydelsoverlegen svarer

Bydelsoverlegen kommenterer kort at hun har fått flere henvendelser om saken, og at hun har informert generelt om bydelsoverlegens rolle i behandlingen av virksomheters søknad om skjenkebevillinger

– Og at den rollen er relativt begrenset. Jeg blir forelagt søknadene, og sjekker da om det foreligger klager på den aktuelle virksomheten. Gjør det ikke det, kommenterer jeg ikke ytterligere. Foreligger det imidlertid kjente klager på virksomheten, blir dette tatt med i forslaget til uttalelse fra bydelen, skriver bydelsoverlegen i en mail til bydelen, som er videresendt til lokalavisa.

Videre:

– Slik jeg har vurdert saken mener jeg det ikke er en sak hvor Folkehelselovens bestemmelser om retting og stenging kommer til anvendelse. Hvorvidt bydelen kunne grepet inn tydeligere med hjemmel i støyforskriften, er jeg også i tvil om. Det er ikke vanlig å bruke støyforskriften i forhold til festbråk, selv om det pågår over tid.

Hun legger også til, på generelt grunnlag, at det er ganske stor pågang til bydelsoverlegen hva gjelder alle typer klager på støy, lukt, trafikk, plagsomme naboer, kakerlakker, rotter med mer.

– Jeg bruker mye tid på å informere om lovverk, bydels myndighetsutøver rolle, min rolle, hva folk kan og bør gjøre. Jeg må holde meg til det jeg faktisk har lov til å gjøre og plikt til å gjøre. Som i denne saken så mener jeg at det ligger utenfor mitt ansvars- og hjemmelsområde å løse det problemet som Stensson beskriver.

Bydelen

Avdelingsdirektør Morten Nordlie, som var den som lot seg intervjue på vegne av bydelen i ovennevnte sak, svarer følgende på kritikken fra Stensson, og i mail til Sagene Avis:

– Jeg kjenner til den prosessen som er i gang. Jeg vet også at dere har brukt mye energi på dette arbeidet. Når det gjelder lokalpolitikernes engasjement i denne saken kan jeg informere om at den er drøftet i den politiske komiteen som behandler skjenkesaker i bydelen.

Nordlie viser også til at lokalpolitiker Jørgen Foss, som leder komiteen, har vært i kontakt med HvaSkjer, for å få deres syn på saken og formidle synspunkter fra klagerne.

– Siden hovedproblemet ser ut til å ligge i at støy fra folk på utsiden av bygget, som enten står i kø eller som er på vei hjem, har han tatt initiativ overfor oss i administrasjonen for å se på om det er mulig å få stengt Krebs gate ved Trøndergata lørdag og søndag for innkjøring, fra klokken 23.00 til 05.00. Noe vi er positive til.

I tillegg til å finne en løsning på hva som skal til for å få folk som ikke kommer inn, kommer raskest mulig videre - bort fra stedet. Nordlie viser også til at det skal holdes dialogmøter med naboer.

– Så slik jeg oppfatter det er det nå en pågående prosess for å se om det er mulig å løse støyproblemene, ifølge Nordlie.

HvaSkjer

Sagene Avis har også vært i kontakt med Hva Skjer, som sier at de ønsker mest av alt å være en kulturell storstue for bydelen og naboene.

– Vi har siden 2015 levert små og store kulturopplevelser og de aller fleste tilbakemeldinger vi får er utelukkende positive. Det er veldig beklagelig at noen av våre naboer opplever utviklingen i området som negativ, sier drifter Ola Masterman Loly på vegne av HvaSkjer, som kommentar til Stenssons uttalelser.

Loly viser også til pågående dialog.

– Med naboene, bydelen og politiet. Vi har allerede igangsatt flere tiltak som lydisolering i begge konsert- og arrangementslokalene, foretatt støymålinger, iverksatt ekstra vakthold ute, forbedret rutiner ved innslipp og utslipp, hatt dialog med Ruter vedrørende hyppigere rutetilbud på kveld og nattestid.

I tillegg til stenging av gate, som nevnt av bydelen.

– Vi jobber kontinuerlig med rutiner og nye tiltak og det skal vi fortsette med videre.

Kontakten med politiet

Loly viser også til at de ikke på noe som helst tidspunkt har mottatt muntlige eller skriftlige tilbakemeldinger fra politiet som tilsier at det er et problem med uro eller bråk utenfor Hvaskjer, sier Loly videre.

– Vi opplever at vi har et jevnlig og godt samarbeid med politiet. Påstandene til Stensson kjenner vi oss ikke igjen i. Naboer som ønsker det, har fått et telefonnummer der de kan ta kontakt med oss når som helst på døgnet dersom det er noe de ønsker at vi må ta tak i. Dette er selvsagt en midlertidig løsning, men vi håper at det viser at vi tar våre naboer seriøst og at deres meninger er viktige for oss, sier Loly.

Loly legger også til at de så langt ikke har noen rapporterte voldsepisoder hverken ute eller inne.

– Som ansvarlige drivere og aktører med et langsiktig fokus mener vi at ved å fortsette dialogen og å sørge for at alles innspill blir hørt så kan vi sammen finne gode løsninger. Påstandene er vanskelig å forholde seg til. Her må vi rett og slett henvise til politiet. Vi har ikke fått noen indikasjoner på at forholdene er slik det refereres til her, sier Loly videre.

– Økonomisk krevende

Han sier også at det å drive kulturvirksomhet er økonomisk krevende.

– Timene vi holder åpent etter midnatt er med på å gi Hvaskjer muligheten til å finansiere det brede, allsidig og spennende kulturtilbudet vi tilbyr ellers i døgnet og i uken.

– På grunn av nattilbudene så kan kulturhuset arrangere faste barnearrangementer, holde åpen scene for up coming artister, dans for de eldre, jazzsøndager, quizkvelder med Einar Tørnquist og mange flere kulturtilbud for alle aldre. Dans og natteliv er også en viktig del av et helhetlig kulturtilbud og kan ikke sees isolert.

Sier Loly og ramser opp flere nye faste arrangementer fremover, også for barn, med kulturprodusenter av ulik størrelse, seniorer i bydelen får sin egen kveld, Skeidsamarbeid og nytt konsept på gang for hørselshemmede.

Dette sier lokalpolitiker Jørgen Foss (Ap) om HvaSkjer og konflikten med naboene

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...