ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Drømmen er ikke knust, men den tar litt tid å oppfylle

Nye Biermann-eiendommen, slik utviklerne ser for seg området, når alt står ferdig. Foto: VILLA BIERMANN AS/ILLUSTRASJON

– Alt er tilrettelagt for å drive restaurantdrift på eiendommen, forteller styreformann i Villa Biermann AS. Men du må nok smøre deg med tålmodighet før du får servering i Biermann-hagen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2018 kl 10:25

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: Sagene Avis har tidligere skrevet om endringer på eiendommen med den flotte boligen, i Biermanns gate. I nummer seks ligger en praktfull toetasjes murvilla. Eiendommen har vært sentral i forbindelse med Ringnes Bryggeri, men har i nyere tid vært grunnlag for politisk diskusjon, og videresalg.

– En av Oslos østkants mest herskapelige eiendommer.

Står det i Byantikvarens uttalelse i forbindelse med salget av eiendommen, på anmodning av Eiendoms- og byfornyelsesetaten.


HER KAN DU LESE TIDLIGERE SAK I SAGENE AVIS OM EIENDOMME

Ringnes

Fra den tidligere saken i Sagene Avis, står det blant annet følgende:

ANNONSE

Villaen ble bygget i 1889 for bryggerieier Amund Ringnes, opprinnelig fra Sigdal, på tegninger av arkitekt Harald Olsen. Som 36-åring, i 1876, startet Amund Ringnes opp Ringes Bryggeri & Co, sammen med sin eldre bror Ellef og Axel Heiberg.

– Amund var bryggerimester, og av praktiske årsaker fikk han bygget sin praktfulle villa i umiddelbar nærhet til bryggeriet, står det videre i forbindelse med det tidligere salget.

Bygningen er oppført med arkitektur i nyrenessanse.

– Midtpartiet markeres ytterligere av en påkostet og rikt dekorert veranda i to etasjer, med støpejernsrekkverk. Alle dekorasjoner, som gesimsbånd og vindusomramminger er utført i omamentelementer i tegl, mens vegglivet er i pusset mur.

Videre i Byantikvarens uttalelse står det at på nordsiden av huset er inngangspartiet med overdekning i støpejern. På fasaden som vender mot vest er flere vindusnisjer dekorert med veggmalerier med renessanse motiver av greske guder.

ANNONSE

– Fra ca. 1915 var murvillaen bolig for bryggerimesteren og senere bolig for driftbestyreren ved Ringnes Bryggeri, ifølge Ringnes sine nettsider.

Biermann-villaen er nå pusset opp og nærmer seg ferdigstillelse. Foto: OMSORGSBYGG OSLO KF

Ungdom

Murvillaen var i over 70 år tilholdssted for ungdom.

– Etter at Oslo kommune i 1937 kjøpte eiendommen, ble det kommunalt ungdomshjem. Senere på 2000- tallet var det akuttinstitusjon for ungdom i Biermanns gate 6, ifølge Oslo Byleksikon.

Frem til juni 2010 holdt Biermanns gate ungdomshjem til på eiendommen. Boligen ble ledig da Barne- og familieetaten flyttet ut 30. juni 2010, etter å ha brukt eiendommen som barnevernsinstitusjon.

ANNONSE

Politisk uenighet

I mange år skulle boligen stå tom, også med behov for rehabilitering. Sidebygningen ble leid ut privat. Den 19. august 2014 ble eiendommen lagt ut for salg, noe Bydel Sagene ikke ønsket.

— Et enstemmig BU ønsker å bruke bygningen til kulturformål eller undervisning siden den ligger rett ved Sagene skole. En annen løsning vi har sett på, er å samle alle ungdomstiltak i bydelen i Biermanns gate 6, sier Stoltenberg til Aftenposten.

I bydelsutvalgets vedtak fattet den 06.02.2014, står det også at Bydel Sagene å beholde eiendommen.

Men kommunen derimot, så det ikke som lønnsomt å beholde eiendommen.

ANNONSE

– I perioden fra hovedbygget ble ledig, har Omsorgsbygg Oslo KF, i tillegg til tapte leieinntekter på hovedbygget, hatt kostnader til forvaltning, drift og vedlikehold av eiendommen som langt har oversteget leieinntektene fra sidebygget. Det er blant annet brukt betydelige beløp på oppvarming, Vaktmestertjenester (ettersyn og drifl av uteområder), kommunale avgifter og alarmer. I tillegg kommer verdiforringelsen som oppstår når bygget står tomt og ikke vedlikeholdes, står det i byrådssak 50/15.

Finanskomiteens politiker, Ivar Johansen (SV), uttrykte flere ganger på sin blogg at han syntes kommunen var korttenkt.

– Samtidig er selvsagt et slikt salg særs uklokt: Med en forventet befolkningsvekst i Oslo på rundt 200.000 i løpet av noen år kommer kommunen til å stå overfor et ekstremt press på seg til å skaffe lokaler til tjenester for byens befolkning. I en slik situasjon er det selvsagt særs kort-tenkt å selge ut et så flott bygg, sentralt på Oslos østkant, skriver Ivar Johansen (SV) på sin blogg tilbake i 2015.

I dag

Oslo bystyret vedtok i mai 2015 å selge eiendommen til Storm Properties AS for 20,5 millioner kroner. Selskapets formål er kjøp, salg, utleie av fast eiendom, samt investering i verdipapirer, ifølge Brønnøysundsregisteret.

– Akkurat nå jobber vi med å oppgradere «Villa Biermann». Hovedhuset, nytt anneks og deler av stallen skal leies ut som kontorer. Selve stallen og lysthuset i hagen, sistnevnte som ikke er oppført enda, skal brukes til restaurantdrift med utendørsservering om sommeren, fortalte Lars Andreas Hellebust, styreleder i Storm Properties AS, til Sagene Avis i fjor - her kan du lese hele saken.

Tar tid

Men de som håpet på å kunne sitte i hagen i Biermannsgate 6 og nyte et glass med kaldt drikke i sommer, må nok smøre seg med mer tålmodighet.

For styreformann i Villa Biermann AS, selskapet som nå står som eier av eiendommen, Harald K. Berg, forteller at de har måttet sette restaurantprosjektet på vent.

– Men drømmen er fortsatt en restaurant i stallbygget, med uteservering i hagen. Alt er nå også tilrettelagt for å drive restaurantdrift på eiendommen, men vi har så langt ikke funnet rette restauratør. Uteområdet er ikke ferdig, ikke det planlagte lysthuset heller. Så vi har ikke fått vist frem potensialet for eiendommen til de som har vært interessert i å drive restaurant her, og det har blitt vanskelig å lande noen konkret avtale om restaurantdrift, forteller Berg.

Han fortsetter:

– Vi har derfor valgt å leie ut til kontorvirksomhet en god stund fremover, så eiendommen får "satt" seg. Vi har ikke råd til å sitte med tomme lokaler. Men igjen, drømmen skal bli virkelig, det skal bli en restaurant på denne flotte eiendommen, i stallen, eller vognhuset som vi også kaller bygget.

Hovedbygget, den tidligere direktørboligen, nærmer seg ferdigstillelse.

– Alt er nå som nevnt leid ut til kontorer, men stallen kun på kortsiktig basis. Vi ser for oss restaurantdrift i første etasje og kjelleretasjen i stallbygget.

Men når tror dere at en restaurant kan åpne på eiendommen?

– Fra tre til fem år, tror styreformannen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE