ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Elveforkjemperne får Oslo bys høyeste utmerkelse

ST. HALLVARD-MEDALJEN: Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen fikk St. Hallvard-medaljen 14. mai. Ordfører Marianne Borgen deler ut prisen. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen har gjort elvene i Oslo tilgjengelig for byens befolkning, sier ordfører Marianne Borgen, som deler ut St. Hallvard-medaljen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2019 kl 17:29

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen ble tildelt Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, for deres verdifulle innsats for hovedstaden. Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus, 14. mai.

– Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen har begge gjort elvene i Oslo tilgjengelige for Oslos befolkning. Tilgang på elvene har skapt fantastiske naturområder som gjør at vi kan oppleve harmoni mellom byen, naturen og byens historie», sa ordfører Marianne Borgen i en pressemelding ved offentliggjøringen av årets medaljemottakere.

Sissel Rønbeck

Sagene-beboer Sissel Rønbeck, også kjent som «Akerselva Miljøparks gudmor», mottar utmerkelsen for sitt initiativ til et omfattende handlingsprogram for området langs Akerselva.

Som miljøvernminister i 1986 - 1989 satte Rønbeck av statlige midler til Akerselva Miljøpark og Kulturminneprosjekt Akerselva, og var en entusiastisk pådriver for prosjektet. Målet med handlingsplanen i 1986 var å bevare miljøets kulturhistoriske verdier med vekt på industri og arbeiderhistorie, og ferdigstille en sammenhengende elvepark med en levende laksestamme i en renset elv. Planområdet omfattet et 200 - 600 meter bredt belte langs Akerselva fra Maridalsoset til Vaterland. Hovedsiktemålet var å sikre Akerselva med omgivelser som bypark og som kulturhistorisk område, informerer pressemeldingen.

Prosjektet Akerselva Miljøpark kan sees på som en forlengelse av kommunens planer og et stadig økende privat engasjement for bevaring og tilgjengeliggjøring av Akerselva og de historiske bygningene rundt. Kulturminneprosjektet ga mer kunnskap om verneverdiene, bidro til å synliggjøre dem og bidro til at verdifull bebyggelse ble tatt vare på. Oppover hele elven ble det snekret sammen prosjekter i et nytt samspill mellom offentlig og privat finansiering og gjennomføringskraft. Kunnskapsbyen i Nydalen ble bygget ut, med Handelshøyskolen BI, Riksteateret og Rikskonsertene som viktige aktører. Flere av industribygningene langs Akerselva er bygd om til andre formål, men har beholdt fasader og historiske uttrykk.

ANNONSE

I dag er Akerselva Miljøpark mye brukt av både turister og befolkningen i Oslo. Området byr på grøntområder og rekreasjon, men også industrihistorie, - noe som er med på å gjøre en vandring langs Akerselva til en spennende opplevelse i harmoni mellom by og natur.
står det videre i begrunnelsen.

- Jeg er takknemlig og rørt over denne anerkjennelsen. Og jeg deler den gjerne med alle frivillige organisasjoner, private interesser og offentlige etater som har bidratt til å gjøre Akerselva og dens historie til en stolthet for hele byen», sier Sissel Rønbeck i en pressemelding.

Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap), Sissel Rønbeck og byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Privat

Ida Fossum Tønnessen

Hun mottar utmerkelsen for sitt mangeårige engasjement og utrettelige innsats for byens elver og bekker.

Hun har arbeidet for å åpne de mange elvene som på sin vei til sjøen er blitt dekket av betong, eller lagt i rør. De siste 10 årene har over 3000 meter elver eller bekker blitt åpnet, og det er kartlagt om lag 30 strekninger som på sikt kan åpnes.

ANNONSE

Hun har vært styreleder for Oslo Elveforum fra 2008 - 2016, og før dette mangeårig medlem og nestleder. Fossum Tønnessen er fortsatt aktiv som rådgiver for Oslo Elveforum. Fra 1985 - 2001 var hun direktør for kommunens Park- og idrettsvesen.

Oslo Elveforum arbeider for at byens vassdrag skal være friske, rene, åpne og tilgjengelige for befolkningen i samarbeid med velforeninger, historielag, natur- og miljøforeninger og lokalmiljøer, og er samarbeidspartner til Oslo europeiske miljøhovedstad 2019.

Fossum Tønnessen har jobbet med tilsvarende og beslektede oppgaver også i andre funksjoner siden 1970-tallet. Hun har vært medlem av skogstyret, formann i frilufts- og miljøvernrådet, styremedlem i Oslo og omland friluftsråd, formann i regjeringens råd for Oslo- marka og styreformann i Det norske hageselskap, står det i begrunnelsen.

- Dette var en veldig hyggelig beskjed å få. Dette at arbeidet med byens vassdrag settes på kartet på denne måten i året hvor Oslo er Europeisk miljøhovedstad, er et kraftig håndslag til alle ildsjelene i Oslo Elveforum for alt det flotte arbeidet som utføres hver dag. Jeg er stolt og glad for å være på dette laget», sier Fossum Tønnessen i meldingen.

Årets mottagere av St. Hallvard Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen, sammen med ordfører Marianne Borgen og tidligere mottagere. Foto: Oslo kommune/Sturlason

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE