Sagene Avis

En av byens grønneste lunger åpnes opp for enda flere

Geitmyra skolehage styrkes som grønn læringsarena, dyrkings- og møteplass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Alt det gode som var der forblir, men det blir bedre, sier Bymiljøetaten om Geitmyra skolehage, som nå skal bli tilgjengelig for flere.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2020 kl 09:33

SAGENE: Geitmyra skolehage styrkes som grønn læringsarena, dyrkings- og møteplass. Det skjer ved at Oslo kommune åpner området for flere, og inngår en femårig leie- og driftskontrakt med Geitmyra Matkultursenter på en del av området.

– Et lite frø er sådd, men vår ambisjon er at dette vokser seg stort og vakkert de neste fem årene. Gjennom å samarbeide med organisasjoner innen urbant landbruk, skal Geitmyra revitaliseres og videreutvikles som møteplass med inspirerende, grønne aktiviteter gjennom hele året, sier etatsdirektør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven, i en pressemelding.

Geitmyra skolehage er Norges største eksisterende skolehage og utgjør med sine 42 dekar en grønn oase midt mellom bydelene i Oslo - Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

– En skolehage for det 21. århundre

– Skolehagen skal være en inspirasjonsarena for både elever og Oslo-folk. Derfor er vi glade for drahjelp fra aktører som ønsker å være med på dette løftet. Her vil folk få impulser til å bli glad i naturen og få innsikt i økologiske sammenhenger.

Som en del av kontrakten planlegger Geitmyra Matkultursenter å bygge et drivhus med kjøkken på en liten del av parsellhagen ved inngangen i vestre hjørne av parken. Hver vil de ha arrangementer som fremmer nysgjerrigheten om mat og natur hos enda flere. Det vil lages «læringsrik suppe», turmat og folk vil få smake på maten som er dyrket i skolehagen.


– Vi drømmer om å lage en skolehage for det 21. århundre, sier Renate Fuglseth, avdelingsleder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, i en pressemelding.

Hun peker på at få lærere i dag har tid, kompetanse eller ressurser til å drifte en tradisjonell skolehageparsell gjennom året. Spesielt kan dette være utfordrende å følge opp dyrkeprosjketer gjennom sommeren. Derfor skal matkultursenteret, som ellers holder til på andre siden av Kierschows gate, drive enda mer mat- og dyrkeaktiviteter for barn, skoleelever, familier og organisasjoner fra hele Oslo.

– Et lite frø er sådd, men vår ambisjon er at dette vokser seg stort og vakkert de neste fem årene, sier Bymiljøetaten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fjerner piggtrådene

Kommunen vil opprettholde arbeidet som Utdanningsetaten ved leder av skolehagene, Tore Faller, og parsellhagelaget gjør. Samtidig er det et tverretatlig mål å bringe inn energi i måten vi tenker på urbant landbruk, og satsingen «Spirende Oslo» ligger til grunn.

Bystyret har tildelt Utdanningsetaten 3,5 millioner kroner som skal gå til å styrke bruk av skolehager. Dette innebærer at det skal utvikles et pedagogisk opplegg i tråd med de nye læreplanene og gi skoler økte muligheter for å ta i bruk skolehagen.


Bymiljøetaten vil dessuten ta bort piggtrådene på gjerdene rundt området, slik at et bredere publikum kan oppleve seg velkomne i byens største skolehageområde.

– Alt det gode som var der forblir, men det blir bedre. Vi ser frem til å følge med på den videre bruken av området, som gjør at enda flere vil kunne teste, erfare og la seg inspirere av urbant landbruk, avslutter etatsdirektør Kjørven.

Med sine 42 dekar er Geitmyra en grønn oase midt mellom bydelene Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...