ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

Øyvind Hartmann fyller 70 år:

«En avgjørende drivkraft i kulturbydelen Sagene»

Øyvind Hartmann fyller 70 år 28. oktober. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

«Å løfte fram den tradisjonsrike arbeiderkulturen i bydelen har vært en av Øivind Hartmanns hjertesaker», skriver Morten Nordlie i sin gratulasjon.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Jubilanten har vært en avgjørende drivkraft i arbeidet med å definere, etablere og utvikle
Kulturbydelen Sagene.

Øivind Hartmann fyller 70 år 28. oktober. Som kulturkonsulent i Bydel Sagene fra slutten av
90-tallet til han gikk av med pensjon i 2015, har jubilanten vært sentral i å starte opp, støtte
opp om, utvikle og ta vare på et mangfold av kulturelle tilbud og aktiviteter i bydelen.

Trikkestallen kulturhus ble etablert på Torshov i et heftig og berikende samarbeid med Oslo Nye Dukketeater. Et teater med profesjonelle dukkespillere, som fortsatt engasjerer både barn og voksne i hele byen. Opp gjennom årene har Torshovteateret, Det Andre Teatret og ikke minst lokale teatergrupper og oppsetninger nytt godt av hans interesse, begeistring og hjelpende hånd.

Samarbeidet med Torshovteatret, Oslo Kinematografer og lokal restauratør fikk et høydepunkt på 1990-tallet, da Kulturslottet Soria Moria ble et begrep i bybildet med konserter, utstillinger, spennende filmer og standup. De senere årene har hans entusiasme vært knyttet til etableringen av og utviklingen av Cosmopolite Scene som et populært sted, både for byen og bydelen.

Øivind Hartmann var en av initiativtakerne til Elvelangs i Fakkellys som hvert år trekker tusenvis av mennesker. Deltakerne lar seg begeistre av den stille vandringen i fakkellys, sammen med et utall av kulturinnslag fra både amatører og profesjonelle artister. I 2000 ble arrangementet kåret til det mest populære av alle Oslos jubileumsarrangementer. Øivind Hartmann har spilt en stor rolle for denne suksessen.

ANNONSE

Å løfte fram den tradisjonsrike arbeiderkulturen i bydelen har vært en av Øivind Hartmanns hjertesaker. Han tok initiativet til etableringen av Sagenecabareten, der lokale krefter som bandet Sagene Ring og Sagene Janitsjarkorps toppes med profilerte artister som Kari Svendsen og Lars Klevstrand. Med Andreas Diesen som konferansier har det ærverdige og historiske Sagene Festivitetshus huset den årlige revyen med arbeiderviser for hele byen.

Her fra Sagenecabareten 2015 Foto: Bydel Sagene

Øivind arbeidet hardt og iherdig for å få realisert en gammel drøm: en gratis klassisk konsert på Myraløkka. I 2012 ble drømmen realisert – da spilte et inspirert Oslo Filharmoniske orkester sin første konsert, til stor glede for et tallrikt og jublende publikum. Arrangementet har i årenes løp blitt utvidet og utviklet, før koronaen i år ga det en midlertidig pause.

SOMMERKONSERT: Lørdag 15. og søndag 16. juni arrangeres Sagene sommerkonserter på Myraløkka. Foto: Bydel Sagene

De frivillige og ideelle organisasjonene har bestandig hatt en betydelig plass i Øivind Hartmanns hjerte og oppmerksomhet. Dette har gitt seg uttrykk i samarbeidet rundt bydelsdagene og ikke minst Sosiokulturell Aften, hvor frivilligheten blir takket for alt de bidrar med til «livet mellom husene» i bydelen.

ANNONSE

Å knytte bånd mellom nåtid og fortid har vært viktig for jubilanten. Her var et lite rødt hus ved Beierbrua, på folkemunne betegnet som Hønse-Lovisas hus, i mange år en viktig samarbeidspartner. Huset ble drevet av Anne-Mette Hegdahl og var viden kjent for sin historieformidling av livet ved Akerselva, med utstillinger og utsøkte vafler. Da huset etter ti års drift sto i fare for å bli nedlagt, tok Øivind Hartmann et viktig initiativ for fortsatt drift av huset. Oslo Museum, ved Arbeidermuseet, har nå overtatt ansvaret for den videre driften og sikrer at Hønse-Lovisas hus videreføres som kulturformidler og møteplass.

Bydelens historie er og har i lang tid vært en lidenskap for jubilanten. Det startet med lokalhistorisk dugnad, hvor alle som hadde bilder og en historie å fortelle ble invitert til Vøienvolden gård. Alle private bilder og hverdagshistorier ble dokumentert og ivaretatt. Resultatet ble den fantastiske boka Livet Langs Elva (red. Gro Røde), som er solgt i flere tusen eksemplarer.

Nå som pensjonist fortsetter Øivind Hartmann som styremedlem i Sagene Torshov Historielag, som garantert vil dra nytte av hans innsatsvilje, kunnskap, lidenskap og humor.

Takk for mange års innsats og gratulerer så mye med dagen!

ANNONSE

HAR DU NOE PÅ HJERTET? Send et leserbrev til meninger@sageneavis.no.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE