Sagene Avis
Seksjonsheader

Øyvind Hartmann fyller 70 år:

«En avgjørende drivkraft i kulturbydelen Sagene»

Øyvind Hartmann fyller 70 år 28. oktober. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

«Å løfte fram den tradisjonsrike arbeiderkulturen i bydelen har vært en av Øivind Hartmanns hjertesaker», skriver Morten Nordlie i sin gratulasjon.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Jubilanten har vært en avgjørende drivkraft i arbeidet med å definere, etablere og utvikle
Kulturbydelen Sagene.

Øivind Hartmann fyller 70 år 28. oktober. Som kulturkonsulent i Bydel Sagene fra slutten av
90-tallet til han gikk av med pensjon i 2015, har jubilanten vært sentral i å starte opp, støtte
opp om, utvikle og ta vare på et mangfold av kulturelle tilbud og aktiviteter i bydelen.

Trikkestallen kulturhus ble etablert på Torshov i et heftig og berikende samarbeid med Oslo Nye Dukketeater. Et teater med profesjonelle dukkespillere, som fortsatt engasjerer både barn og voksne i hele byen. Opp gjennom årene har Torshovteateret, Det Andre Teatret og ikke minst lokale teatergrupper og oppsetninger nytt godt av hans interesse, begeistring og hjelpende hånd.

Samarbeidet med Torshovteatret, Oslo Kinematografer og lokal restauratør fikk et høydepunkt på 1990-tallet, da Kulturslottet Soria Moria ble et begrep i bybildet med konserter, utstillinger, spennende filmer og standup. De senere årene har hans entusiasme vært knyttet til etableringen av og utviklingen av Cosmopolite Scene som et populært sted, både for byen og bydelen.

Øivind Hartmann var en av initiativtakerne til Elvelangs i Fakkellys som hvert år trekker tusenvis av mennesker. Deltakerne lar seg begeistre av den stille vandringen i fakkellys, sammen med et utall av kulturinnslag fra både amatører og profesjonelle artister. I 2000 ble arrangementet kåret til det mest populære av alle Oslos jubileumsarrangementer. Øivind Hartmann har spilt en stor rolle for denne suksessen.


Å løfte fram den tradisjonsrike arbeiderkulturen i bydelen har vært en av Øivind Hartmanns hjertesaker. Han tok initiativet til etableringen av Sagenecabareten, der lokale krefter som bandet Sagene Ring og Sagene Janitsjarkorps toppes med profilerte artister som Kari Svendsen og Lars Klevstrand. Med Andreas Diesen som konferansier har det ærverdige og historiske Sagene Festivitetshus huset den årlige revyen med arbeiderviser for hele byen.

Her fra Sagenecabareten 2015 Foto: Bydel Sagene

Øivind arbeidet hardt og iherdig for å få realisert en gammel drøm: en gratis klassisk konsert på Myraløkka. I 2012 ble drømmen realisert – da spilte et inspirert Oslo Filharmoniske orkester sin første konsert, til stor glede for et tallrikt og jublende publikum. Arrangementet har i årenes løp blitt utvidet og utviklet, før koronaen i år ga det en midlertidig pause.

SOMMERKONSERT: Lørdag 15. og søndag 16. juni arrangeres Sagene sommerkonserter på Myraløkka. Foto: Bydel Sagene

De frivillige og ideelle organisasjonene har bestandig hatt en betydelig plass i Øivind Hartmanns hjerte og oppmerksomhet. Dette har gitt seg uttrykk i samarbeidet rundt bydelsdagene og ikke minst Sosiokulturell Aften, hvor frivilligheten blir takket for alt de bidrar med til «livet mellom husene» i bydelen.


Å knytte bånd mellom nåtid og fortid har vært viktig for jubilanten. Her var et lite rødt hus ved Beierbrua, på folkemunne betegnet som Hønse-Lovisas hus, i mange år en viktig samarbeidspartner. Huset ble drevet av Anne-Mette Hegdahl og var viden kjent for sin historieformidling av livet ved Akerselva, med utstillinger og utsøkte vafler. Da huset etter ti års drift sto i fare for å bli nedlagt, tok Øivind Hartmann et viktig initiativ for fortsatt drift av huset. Oslo Museum, ved Arbeidermuseet, har nå overtatt ansvaret for den videre driften og sikrer at Hønse-Lovisas hus videreføres som kulturformidler og møteplass.

Bydelens historie er og har i lang tid vært en lidenskap for jubilanten. Det startet med lokalhistorisk dugnad, hvor alle som hadde bilder og en historie å fortelle ble invitert til Vøienvolden gård. Alle private bilder og hverdagshistorier ble dokumentert og ivaretatt. Resultatet ble den fantastiske boka Livet Langs Elva (red. Gro Røde), som er solgt i flere tusen eksemplarer.

Nå som pensjonist fortsetter Øivind Hartmann som styremedlem i Sagene Torshov Historielag, som garantert vil dra nytte av hans innsatsvilje, kunnskap, lidenskap og humor.

Takk for mange års innsats og gratulerer så mye med dagen!


HAR DU NOE PÅ HJERTET? Send et leserbrev til meninger@sageneavis.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...